Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) – bylina do 1 m wys. o silnym zapachu, z grubym, czołgającym kłączem. Pospolity na niżu, przy brzegach stojących wód. Kłącze zawiera dużą ilość olejku eterycznego, gorzki glikozyd – akorynę, cholinę i kwas askorbinowy. Dodawano do piwa dla wzmocnienia aromatu.
Różne składniki piwa ...
Collapse
X
-
Wierzba biała (Salis alba) – drzewo do 20 m wys. Pospolita na niżu. Kora 2 – 3 letnich gałązek zawiera dużą ilość glikozydów fenolowych i garbników. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Podobne właściwości ma kora innych gatunków wierzb (S. fragilis, S. purpurea). Dodawano do piwa zamiast chmielu.
Comment
-
-
Ziemowit jesienny (Colchicum autumnale) – niewielka bylina z charakterystyczną podziemną, jajowatą bulwą, pokrytą brunatnymi łuskami. Pospolita na podgórskich łąkach i w południowo – zachodniej części niżu; często uprawiana. Roślina trująca - zawiera alkaloid kolchicynę. Działa silnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Stosowano do piwa zamiast chmielu.
To jeszcze nie koniec. Mam jeszcze kilka innych surowców, ale musze poznajdować definicje, a do niektórych współczesne nazwy.
Cdn. - za czas jakiś
Comment
-
-
Krzysiu napisal/a
Imbir lekarski – kłącze silnie aromatyczne, popularna przyprawa używana do ciast i likierów, także do niektórych gatunków piwa.
Comment
-
-
Na to liczyłem, jednak jest to niemal nie do wypicia. Dlatego też zrobiłem z tym dalszy eksperyment. Do pozostałych 6 litrów dodałem 2 litry wywaru z czarnych porzeczek i 150 gramów cukru i do ponownej fermentacji z drożdżami z innej warki która właśnie skończyła fermentację; raz kozie śmierć.
Po tygodniu może i pojawiła się jakaś nadzieja, jest to coś pomiedzy piwem i winem, z pewnością bardzo oryginalne
Dodatkowo do tej warki użyłem za dużo słodu karmelowego, 1/3 zasypu. Niewiele takich słodów znam jednak wychodzi na to, że ten jest z tych ciemniejszych. Do nastepnej warki użyłem tylko 1/8 i raczej nie jest zbyt mało.
Comment
-
-
Polimer poli(winylopirolidon), rozpuszczalny w wodzie, biokompatybilny, w swoim zamkniętym łańcuchu ma grupę C0. Stosowany jako czynnik klarujący piwo. Dawniej wykorzytywano do tego maczkę rybną.Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:
Comment
-
Comment