Różne składniki piwa ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #46
    Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) – bylina do 1 m wys. o silnym zapachu, z grubym, czołgającym kłączem. Pospolity na niżu, przy brzegach stojących wód. Kłącze zawiera dużą ilość olejku eterycznego, gorzki glikozyd – akorynę, cholinę i kwas askorbinowy. Dodawano do piwa dla wzmocnienia aromatu.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum) – “maią w sobie niezmiernie zapalaiący olejek eteryczny, który sprawuie gwałtowne wzburzenie krwi, plucie krwią, nieugaszone pragnienie a u piękney płci krwiotoki.”

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #48
        Wierzba biała (Salis alba) – drzewo do 20 m wys. Pospolita na niżu. Kora 2 – 3 letnich gałązek zawiera dużą ilość glikozydów fenolowych i garbników. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Podobne właściwości ma kora innych gatunków wierzb (S. fragilis, S. purpurea). Dodawano do piwa zamiast chmielu.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          Wióry drzewne, trociny – używane do klarowania zmętniałego piwa.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Ziemowit jesienny (Colchicum autumnale) – niewielka bylina z charakterystyczną podziemną, jajowatą bulwą, pokrytą brunatnymi łuskami. Pospolita na podgórskich łąkach i w południowo – zachodniej części niżu; często uprawiana. Roślina trująca - zawiera alkaloid kolchicynę. Działa silnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Stosowano do piwa zamiast chmielu.

            To jeszcze nie koniec. Mam jeszcze kilka innych surowców, ale musze poznajdować definicje, a do niektórych współczesne nazwy.
            Cdn. - za czas jakiś

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #51
              Krzysiu napisal/a
              Imbir lekarski – kłącze silnie aromatyczne, popularna przyprawa używana do ciast i likierów, także do niektórych gatunków piwa.
              Dodałem imbiru do piwa ciemnego. Nawet pasuje jednak przeasadziłem z ilością. Na 6 litrów w ostatniej minucie gotowanie dodałem 5 łyżeczek. Zapach jest nawet fajny ale smak zwłaszcza pierwszy łyk zbyt intensywny; myślę, że 3 łyżeczki by wystarczyły.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #52
                Parę tygodni leżakowania powinno zharmonizować smak.

                Comment

                • oryks
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.01
                  • 297

                  #53
                  Na to liczyłem, jednak jest to niemal nie do wypicia. Dlatego też zrobiłem z tym dalszy eksperyment. Do pozostałych 6 litrów dodałem 2 litry wywaru z czarnych porzeczek i 150 gramów cukru i do ponownej fermentacji z drożdżami z innej warki która właśnie skończyła fermentację; raz kozie śmierć.
                  Po tygodniu może i pojawiła się jakaś nadzieja, jest to coś pomiedzy piwem i winem, z pewnością bardzo oryginalne
                  Dodatkowo do tej warki użyłem za dużo słodu karmelowego, 1/3 zasypu. Niewiele takich słodów znam jednak wychodzi na to, że ten jest z tych ciemniejszych. Do nastepnej warki użyłem tylko 1/8 i raczej nie jest zbyt mało.

                  Comment

                  • Wukasch
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2002.08
                    • 25

                    #54
                    Polimer poli(winylopirolidon), rozpuszczalny w wodzie, biokompatybilny, w swoim zamkniętym łańcuchu ma grupę C0. Stosowany jako czynnik klarujący piwo. Dawniej wykorzytywano do tego maczkę rybną.
                    Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #55
                      Wukasch napisał(a)
                      Polimer poli(winylopirolidon), rozpuszczalny w wodzie, biokompatybilny, w swoim zamkniętym łańcuchu ma grupę C0.
                      --ciach--
                      Taakkk... hmmm, ale nie naubliżałeś nam, tak przy okazji...?

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X