Suchy ekstrakt zamiast cukru...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wąski
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 38

    #1

    Suchy ekstrakt zamiast cukru...

    Mam zamiar uzyc do fermentacji butelkowej zamiast cukru suchego ekstraktu slodowego.

    Obecnie dodaje pol lyzeczki cukru do kazdej butelki, ile zamiast tego uzyc ekstraktu i jak to przygotowac (jakis roztwor itp...)?

    pozdr
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Suchy ekstrakt słodowy należy stosować w proporcji 1,5 za 1 część cukru.
    Czyli powinieneś dać 0,75 łyżeczki ekstraktu, ale jak to zmierzyć?
    I tak wyjdzie na oko
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Ja rozpuszczam szklankę suchego extraktu słodowego w litrze wrzącej wody i w czasie obciągania z balona do fermentora, wlewam na samym początku.Jak juz wszystko ściągnę to roztwór jest pięknie wymieszany.Butelkowanie za pomocą kurka i rurki z zaworem do napełniania ,to już kaszka z mlekiem.
      Czytam często o dodawaniu cukru do nagazowania piwa w butelkach, IMO to błąd ,jak już nie mam suchego extraktu słodowego to stosuję GLUKOZĘ

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #4
        Ogólnie miło - ale gdzie kupić suchy ekstrakt?
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #5
          quduaty napisał(a)
          Ogólnie miło - ale gdzie kupić suchy ekstrakt?
          Ja kupiłem w Browamatorze, ma też Grossman.

          Comment

          • quduaty
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 80

            #6
            ...ile właściwie tego ekstraktu?
            Wsypałem średnia miarkę (to jest właśnie 3/4 łyżeczki) - i dupex
            zero gazu...
            Krew to życie - a piwo to jego esencja

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • Browarowerowy
              Nachmielone dropsy do refermentacji.
              Browarowerowy
              Cześć. Własnie dołączyłem do przygody piwowarstwa domowego i zamierzam w najbliższym czasie uwarzyć swoje pierwsze piwo (lager z brewkitu). Zamiast cukru używam przygotowanej z browamatora mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą. Dla nagazowania naszego lagera, dla wygody i może...
              2017-08-25, 18:21
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 16:05
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...