Suchy ekstrakt zamiast cukru...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wąski
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 38

    Suchy ekstrakt zamiast cukru...

    Mam zamiar uzyc do fermentacji butelkowej zamiast cukru suchego ekstraktu slodowego.

    Obecnie dodaje pol lyzeczki cukru do kazdej butelki, ile zamiast tego uzyc ekstraktu i jak to przygotowac (jakis roztwor itp...)?

    pozdr
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Suchy ekstrakt słodowy należy stosować w proporcji 1,5 za 1 część cukru.
    Czyli powinieneś dać 0,75 łyżeczki ekstraktu, ale jak to zmierzyć?
    I tak wyjdzie na oko
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Ja rozpuszczam szklankę suchego extraktu słodowego w litrze wrzącej wody i w czasie obciągania z balona do fermentora, wlewam na samym początku.Jak juz wszystko ściągnę to roztwór jest pięknie wymieszany.Butelkowanie za pomocą kurka i rurki z zaworem do napełniania ,to już kaszka z mlekiem.
      Czytam często o dodawaniu cukru do nagazowania piwa w butelkach, IMO to błąd ,jak już nie mam suchego extraktu słodowego to stosuję GLUKOZĘ

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #4
        Ogólnie miło - ale gdzie kupić suchy ekstrakt?
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #5
          quduaty napisał(a)
          Ogólnie miło - ale gdzie kupić suchy ekstrakt?
          Ja kupiłem w Browamatorze, ma też Grossman.

          Comment

          • quduaty
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 80

            #6
            ...ile właściwie tego ekstraktu?
            Wsypałem średnia miarkę (to jest właśnie 3/4 łyżeczki) - i dupex
            zero gazu...
            Krew to życie - a piwo to jego esencja

            Comment

            Przetwarzanie...
            X