chmiel od rolnika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    chmiel od rolnika

    Witam serdecznie

    Mam możliwość otrzymania od znajomych większej ilości wysuszonych szyszek prosto z upraw okolic Lublina. Chmiel z tej uprawy trafia do któregoś z okolicznych skupów i na tym cała moja wiedza o tym się kończy. Mogę więc bez problemów, bezpośrednio z uprawy, otrzymać większe ilości chmielu, pytanie tylko jak rozpoznać jego parametry? Czy chmiel po zbiorach i suszeniu jest jeszcze jakoś uzdatniany na potrzeby browarnictwa?
    Pytam, bo być może nie ma sobie co zawracać produktem w tym stanie.
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam wszystkich!
    www.piwo.org
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Suche szyszki chmielowe dzisiaj zwykle są rozdrabniane na zimno w młynku młotkowym, a nastepnie tłoczone do postaci granulatu.
    Granulat ewentualnie jest z kolei ekstrahowany.
    Ale szyszka nieprzerobiona jest całkowicie OK do Twoich celów!
    Musisz tylko koniecznie dowiedziec się jaka to odmiana : aromatyczny (Lubelski, Nadwislanski ?) czy goryczkowy (Marynka, Northern Brewer, Izabela ?)

    I nie ma sensu wchodzic w posiadanie zbyt wielkich ilosci...to towar nietrwały.
    Powinienes przechowywac szyszki w zamrazalniku, szczelnie zamkniete, a zajmują one sporo miejsca
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • szostak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 1176

      #3
      Jeśli te okolice Lublina to gmina Wilków, to będziesz miał najlepszy chmiel świata. Niemcy zbadali tę gminę wszerz i wzdłuż, by sprawdzić, w jakich warunkach rodzi się tak wspaniały chmiel. Znaleźli gdzieś u siebie podobne warunki, ale im nie wyszło to samo.

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #4
        jestem zainteresowany kupnem tego chmielu nie mam wielkiego pojęcia na ten temat ale z czystej logiki wynika że jezeli oddawany jest on do skupu do browarów to nie jest zmarnowany pod względem technologicznym z czego co wiem to robi sie tkz koncetraty chmielowe po przez ekstrakcje

        Comment

        • sebox
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.08
          • 73

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
          jestem zainteresowany kupnem tego chmielu
          Boję się, że oferta przez ostatnie 2 lata mogła się zdezakualizować
          - Wujek Brewery -

          Comment

          • gralll
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 127

            #6
            acha luz

            Comment

            Przetwarzanie...
            X