No ja mam kuchnie 3,5 na 2,5 wraz z barkiem laczacym pokój z kuchnia. Mam w niej oprucz tego co na barku razem ok 35 kg słodów, 3 fermentatory, garnek 40L, garnek 27L, 4 skrzynki z zdezynfekowanymi butelkami. Aha, i na barku jeszcze waga elektroniczna
Chmielnik
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski...Siostra dzisiaj stwierdziła, że jestem psychiczny z tym piwemW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrioUbiegłoroczne sztobty już zaczynają czuć wiosnę
Pozazdrościć.
Joelko, weź pod uwagę ciężar usypowy.
(Z innej beczki, do innego adresata; wszystko co stukałem w wątkach, z którymi był związany emocjonalnie było IRONIĄ. Człowieku k. gdzie ty żyjesz, obudź się!)"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrioUbiegłoroczne sztobty już zaczynają czuć wiosnę
Przy okazji - istnieje szansa na powodzenie zabiegu przeniesienia w inne miejsce części chmielnika, będącego na takim etapie wzrostu?
Zabałaganiłem nieco sprawę na jesieni, a chciałbym "produkcję" rozdzielić.
Comment
-
-
Zamówione 4 sztobry chmielowe niedługo trafią w moje ręce. Czas więc pomyśleć nad jakaś konstrukcją dla nich. Wymyśliłem, że zakupię rurkę o średnicy 4 cm o długości 4m. Wkopię ją w ziemię na głębokość metra (zalać dodatkowo betonem ?). Od góry rurki puszczę do ziemi 4 sznurki. Praktykował ktoś takie rozwiązanie ? Jak się spisuje ? Czy może nie ma sensu bawić się w rurki tylko pociągnąć sznurek do jakiejś grubszej gałęzi owocowego drzewka ?Last edited by DanielJakubowski; 2006-04-19, 15:22.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski... może nie ma sensu bawić się w rurki tylko pociągnąć sznurek do jakiejś grubszej gałęzi owocowego drzewka ?N 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"
Comment
-
-
Ciekawy jestem, jak rosną u was sztobry z tegorocznej wysyłki browamatora. Z powodów technicznych, były wysyłane bardzo póżno. U mnie zasadziłem trzy - marynka, lubelski i oktawia. Można powiedzieć, że u mnie oktawia i lubelski ruszyły. Marynka sie ociąga, ale chyba strzeli, bo coś zaczyna wyłazić.
Comment
-
-
Sadzonki przyszły w złym stanie. Złym - bo za póżno. Oktawia miała już 1 zielony pęd, którego nie mogłem zasypać, więc go wystawiłem z ziemi. Reszte sztobra zakopałem. Można powiedzieć, że od razu wyrósł . Lubelski był lepszej kondycji. Najgorzej z marynką. Sztobr był do połowy wysuszony, ponieważ było za mało ziemi w woreczku. Licha kondycja. Siedzi w ziemi już ponad dwa tygodnie i jeszcze nie ma listka. Ale są pierwsze znaki, że się przebija. Ale to wszystko za póżno. Sztobry powinny być sadzone około połowy kwietnia. A u mnie, na dolnym śląsku w momencie sadzenia było już lato. Można się pocieszyć, że chmiel to silne pnącze.
Comment
-
Comment