Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    To może ja bym chapnął po kikucie
    Last edited by huanghua; 2007-04-04, 13:58.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • cafepiwosz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 85

      Z tym chmielem trzeba poczekać. W zeszłym roku rzeczywiście sztobry nie były najlepsze. Ja zasadziłem i wzeszły na 20 cm i koniec. Potem uschły, a ja zapomniałem o temacie. Nastąpił bunt przeciw szyszkom i przeszedłem na granulat. Wczoraj patrzę ... a tu wyrosły moje chmiele ponownie. Oktawia, lubelski, marynka. No i fajnie zobaczymy co będzie w tym roku. Więc jak ktoś zasadził i zapomniał, bo nie wyrosło - to niech jedzie na działki teraz i patrzy, czy mu znowu z ziemi sztobry nie wyrastają.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        W tym roku i ja coś zasadzę, co z tego będzie będzie wiadomo później.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • slaweksal
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.11
          • 6

          Czy ktoś może wie jak chmiel znosi przymrozki, mój ma już ok. 1m i jest już na tyczkach. I nie wiem czy powinno się go przykrywać.

          Comment

          • mlody_w_fachu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.12
            • 325

            Mam pytanie, mianowicie co z pomiarem zawartości alfa-kwasów???
            po prostu mlody_w_fachu
            - - -
            gdzieniegdzie znany jako winorobek

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam pytanie, mianowicie co z pomiarem zawartości alfa-kwasów???
              Określenie zawartości alfa-kwasów bez udziału laboratorium jest chyba niemożliwe.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • mlody_w_fachu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.12
                • 325

                A czy chociaż przy określonych warunkach pogodowych/klimatycznych można założyć jaką wartość alfa-kwasów - tan pi razy drzwi???

                I tu automatycznie nasuwa się pytanie o odpowiednie warunki pogodowe/klimatyczne, jakie to są i jakie dają efekty???
                po prostu mlody_w_fachu
                - - -
                gdzieniegdzie znany jako winorobek

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  A czy chociaż przy określonych warunkach pogodowych/klimatycznych można założyć jaką wartość alfa-kwasów - tan pi razy drzwi???

                  I tu automatycznie nasuwa się pytanie o odpowiednie warunki pogodowe/klimatyczne, jakie to są i jakie dają efekty???
                  Myślę, że można sugerować się średnim wynikiem rocznym dla upraw przemysłowych/profesjonalnych. Wynik będzie z pewnością odbiegał od rezultatów przemysłowych, ale jakiś wniosek o tym czy rok był "dobry", czy "gorszy" wysnuć chyba można.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Bob56
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 18

                    Jak dla mnie, brak możliwości określenia alfa kwasów jest - obok dwukrotnej porażki w uprawie (przed dwa lata nie wzeszło kompletnie nic) - argumantem za tym, aby dać sobie spokój ze sztobrami... Tym bardziej, że działka leży 160 km od domu, nie należy wyłącznie do mnie i bywam na niej niezbyt często - może gdyby doglądać, itp. to byłoby lepiej, a tak... A zawartość a-k w Marynce potrafi się wahać od 6 do 10%, więc trudno tu przyjmować jakieś wartości średnie (i potem pić przechmielone lub niedochmielone piwo)...

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedzi
                      A zawartość a-k w Marynce potrafi się wahać od 6 do 10%
                      No chyba nie w tym samym roku...

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedzi
                      więc trudno tu przyjmować jakieś wartości średnie (i potem pić przechmielone lub niedochmielone piwo)...
                      Przechmielić można jedną, góra dwie warki. JPrzy trzeciej będziesz wiedział ile chmielu masz sypnąć.

                      Comment

                      • mlody_w_fachu
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.12
                        • 325

                        Jak już tak o pogodzie, to co z "snem zimowym" chmielu???
                        po prostu mlody_w_fachu
                        - - -
                        gdzieniegdzie znany jako winorobek

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          Będąc podchmielonym, stwierdzam że chałupniczymi metodami nie da się stwierdzić ilości L-kwasów w chmielu.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Bob56
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 18

                            Przechmielić można jedną, góra dwie warki. JPrzy trzeciej będziesz wiedział ile chmielu masz sypnąć.[/QUOTE]

                            haha, dwie warki to 40 litrów, czyli 80 butelek, dzięęki ;-) tu się w bardzo dosłowny sposób sprawdza powiedzenie o tym że jak nawarzyłeś piwa... ;-) co niejednokrornie miałem okazję sprawdzić na własnej skórze (wczoraj robiłem 56 warkę)

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedzi
                              haha, dwie warki to 40 litrów, czyli 80 butelek, dzięęki ;-) tu się w bardzo dosłowny sposób sprawdza powiedzenie o tym że jak nawarzyłeś piwa... ;-) co niejednokrornie miałem okazję sprawdzić na własnej skórze (wczoraj robiłem 56 warkę)
                              Jak a 20 litrową warkę pilsa dasz 50g Marynki, to otrzymasz wypijalnego, dobrze chmielonego pilsa lub lekko chmielonego jeszcze łatwiej przyswajalnego. Przy tej ilości zawsze się wstrzelisz.
                              Last edited by huanghua; 2007-04-30, 22:12.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                W tym roku zakupiłem parę sztobrów Marynki i Lubelskiego. Po otrzymaniu włożyłem do ziemi i podlewałem. Wszyskie Marynki już wylazły z ziemi, lecz Lubelski nic. A jak u Was?

                                Otrzmalem również gratis osiem sadzonek Magnum. Ciekaw jestem co z tego będzie.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X