To może ja bym chapnął po kikucie
Chmielnik
Collapse
X
-
Z tym chmielem trzeba poczekać. W zeszłym roku rzeczywiście sztobry nie były najlepsze. Ja zasadziłem i wzeszły na 20 cm i koniec. Potem uschły, a ja zapomniałem o temacie. Nastąpił bunt przeciw szyszkom i przeszedłem na granulat. Wczoraj patrzę ... a tu wyrosły moje chmiele ponownie. Oktawia, lubelski, marynka. No i fajnie zobaczymy co będzie w tym roku. Więc jak ktoś zasadził i zapomniał, bo nie wyrosło - to niech jedzie na działki teraz i patrzy, czy mu znowu z ziemi sztobry nie wyrastają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie, mianowicie co z pomiarem zawartości alfa-kwasów???W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
A czy chociaż przy określonych warunkach pogodowych/klimatycznych można założyć jaką wartość alfa-kwasów - tan pi razy drzwi???
I tu automatycznie nasuwa się pytanie o odpowiednie warunki pogodowe/klimatyczne, jakie to są i jakie dają efekty???po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziA czy chociaż przy określonych warunkach pogodowych/klimatycznych można założyć jaką wartość alfa-kwasów - tan pi razy drzwi???
I tu automatycznie nasuwa się pytanie o odpowiednie warunki pogodowe/klimatyczne, jakie to są i jakie dają efekty???W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Jak dla mnie, brak możliwości określenia alfa kwasów jest - obok dwukrotnej porażki w uprawie (przed dwa lata nie wzeszło kompletnie nic) - argumantem za tym, aby dać sobie spokój ze sztobrami... Tym bardziej, że działka leży 160 km od domu, nie należy wyłącznie do mnie i bywam na niej niezbyt często - może gdyby doglądać, itp. to byłoby lepiej, a tak... A zawartość a-k w Marynce potrafi się wahać od 6 do 10%, więc trudno tu przyjmować jakieś wartości średnie (i potem pić przechmielone lub niedochmielone piwo)...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedziA zawartość a-k w Marynce potrafi się wahać od 6 do 10%
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedziwięc trudno tu przyjmować jakieś wartości średnie (i potem pić przechmielone lub niedochmielone piwo)...
Comment
-
-
Będąc podchmielonym, stwierdzam że chałupniczymi metodami nie da się stwierdzić ilości L-kwasów w chmielu.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Przechmielić można jedną, góra dwie warki. JPrzy trzeciej będziesz wiedział ile chmielu masz sypnąć.[/QUOTE]
haha, dwie warki to 40 litrów, czyli 80 butelek, dzięęki ;-) tu się w bardzo dosłowny sposób sprawdza powiedzenie o tym że jak nawarzyłeś piwa... ;-) co niejednokrornie miałem okazję sprawdzić na własnej skórze (wczoraj robiłem 56 warkę)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56 Wyświetlenie odpowiedzihaha, dwie warki to 40 litrów, czyli 80 butelek, dzięęki ;-) tu się w bardzo dosłowny sposób sprawdza powiedzenie o tym że jak nawarzyłeś piwa... ;-) co niejednokrornie miałem okazję sprawdzić na własnej skórze (wczoraj robiłem 56 warkę)Last edited by huanghua; 2007-04-30, 22:12.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
W tym roku zakupiłem parę sztobrów Marynki i Lubelskiego. Po otrzymaniu włożyłem do ziemi i podlewałem. Wszyskie Marynki już wylazły z ziemi, lecz Lubelski nic. A jak u Was?
Otrzmalem również gratis osiem sadzonek Magnum. Ciekaw jestem co z tego będzie.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment