Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    Ja mam właśnie tak na oko 10 litrów szyszek Lubelskiego i Marynki. Z kolei w moim przypadku był to już ostatni dzwonek do zebrania, bo zaczynały przejrzewać.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • endrio
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 222

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Zebrałem póki co tylko z 1 krzaka, z resztą jeszcze czekam. Stosując powyższe kryteria:
      - szyszki po roztarciu pachną trawą
      - są trawiastozielone
      - szyszka nie jest zwarta i nie jest jaśniejsza na końcu
      - na kartce nie zostawia żadnej mączki
      Rozbawiłeś mnie nieźle , zmiana kryteriów dość zasadnicza , przyznam się, że ja jak do tej pory zwracam szczególną uwagę na pkt 1 i 4.

      Czyli są niedojrzałe, pomimo terminu. Może w pierwszym roku dojrzewają dłużej, a może nic z nich w tym roku nie będzie; w każdym razie poczekam jeszcze
      Napisz kiedy zaczęły wyrastać pędy z ziemi jeśli pamiętasz.

      Myślę, że w pierwszym roku dojrzewają później dlatego, że o wiele później zaczynają wegetację, pędy z dwuletniej karpy wyrastają około połowy kwietnia lub wcześniej a w pierwszym roku korzystając z zakupów w Browamatorze sadzi się je dopiero na końcu tego miesiąca, a kiedy zaczynają kiełkować to sami wiecie i stąd może wynikać różnica w czasie dojrzewania, bo jak można przypuszczać czas potrzebny od kiełka do dojrzałej szyszki powinien być taki sam lub bardzo podobny. Cała roślina w pierwszym roku też jest zapewne o wiele słabsza, zanim sadzonka się dobrze ukorzeni też musi to trochę potrwać, a dwu i więcej letnia ... itd.

      Tak se myśle
      Last edited by endrio; 2007-09-04, 22:51.

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        Czy wiadomo już jakie ilości alfa-kwasów mają tegoroczne chmiele?
        W zeszłym (tj. 2006) roku było to ogłoszone na Chmielakach:
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
        Wg wstępnych analiz ogłoszonych na sesji chmielarskiej w ramach Chmielaków w Krasnymstawie, tegoroczne zbiory nie są rewelacyjne: niższe od przeciętnych plony (co nas mało dotyczy), ale i raczej niska zawartość alfa-kwasów.
        Dla odmiany "Lubelski" można orientacyjnie przyjąć 3% alfa, dla "Marynki" 6-7 %.
        Może ktoś był w tym roku i coś usłyszał?

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          Wg p. dr Stasiaka z puławskiego IUNG, odmiana Lubelski z mało zrozumiałych powodów ciągle słabuje pod względem zawartości alfa-kwasów: tegoroczny chmiel ma ich tylko 2,5 - 3 %. Co do Marynki, jest lepiej niż w roku ubiegłym i tu można liczyć na 8 %.

          Zaś plony z ha były b. dobre.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • gniady
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.12
            • 146

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
            Wg p. dr Stasiaka z puławskiego IUNG, odmiana Lubelski z mało zrozumiałych powodów ciągle słabuje pod względem zawartości alfa-kwasów: tegoroczny chmiel ma ich tylko 2,5 - 3 %. Co do Marynki, jest lepiej niż w roku ubiegłym i tu można liczyć na 8 %.

            Zaś plony z ha były b. dobre.
            Pan dr swoje a plantatorzy narzekają, że słabe plony, zwłaszcza Lubelskiego. Z drugiej strony rolnikom zawsze pod górę, jak nie mokro to za sucho i akurat jeszcze pada w czasie zbiorów.
            Pozostaje nadzieja, że ta Marynka rzeczywiście ma te 8%.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              No i doczekałem się dojrzałego pierwszorocznego chmielu, dwa tygodnie po normalnym terminie zbioru. Ma zapach chmielowy (na swieżo bardziej niż suszony), sypie się z niego mączka. Chyba się nada. Na razie zebrałem 135 g marynki, zostało na krzakach jeszcze z 50 g marynki i z 50 lubelskiego, może jutro to zbiorę.
              Acha - doczekałem się też nasionek - czy to dyskwalifikuje chmiel?
              Last edited by coder; 2007-09-15, 09:30.

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2556

                Ja w zeszłym roku zebrałem ledwie garstkę, za to w tym roku z jednej, tej samej zresztą rośliny 5 kg. Niektóre szyszki były wręcz gigantycznych rozmiarów.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  A mam pytanko- po zebraniu szyszek co trzeba zrobić z roślinką?
                  Ściąć?
                  Zostawić?
                  Czy jeszcze coś innego ...
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Adam5
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.01
                    • 23

                    Na plantacjach pędy tnie się podczas zbioru. Ja swoje scinam ok. 20cm nad ziemią dopiero jesienią. Aby karpy uchronić przed mrozami należałoby je obsypać ziemią i okryć np.gałązkami świerkowymi lub czymś podobnym. Wiosną kopczyki ziemi się rozgarnia, uważając na wyrastające nowe pędy bo łatwo je połamać.
                    Pozdrawiam Adam.

                    Comment

                    • China_Blue
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 55

                      Wczoraj otrzymałem przesyłkę z 5 sztobrami Marynki i 5 Lubelskiego. Dzisiaj poszły do ziemi.
                      Popieraj swój browar.

                      Comment

                      • artur2
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.02
                        • 535

                        W zeszłym roku znalazłem dziki chmiel na łączce, gdzie chodzę z psem. Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie zrobić zdjęcia:
                        Click image for larger version

Name:	c1.jpg
Views:	1
Size:	98,8 KB
ID:	2025830

                        A już w tym roku mam nadzieję, że będę mógł zebrać własny. Na zdjęciu wkopany sztober:
                        Click image for larger version

Name:	c2.jpg
Views:	1
Size:	98,8 KB
ID:	2025831
                        Mniej alkoholu, więcej smaku !
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi

                          A już w tym roku mam nadzieję, że będę mógł zebrać własny. Na zdjęciu wkopany sztober:
                          [ATTACH]29962[/ATTACH]
                          Kolego jak ty ten sztober wkopałeś?? Wg instrukcji należy go ułożyć poziomo na dnie dołka 10-15cm i przysypać ziemią. Ten Twój wygląda jakby był wetknięty pionowo w ziemię.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • artur2
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 535

                            Hmmm,
                            Tak naprawdę, to ten chmiel jest na działce rodziców 500km ode mnie i nie ja osobiście go wkopywałem. Sztobry były wzięte nie z BA, tylko od znajomego z plantacji chmielu w rejonie Lublina, więc nie było żadnej instrukcji
                            Wydaje mi się, że to, co wystaje to zdrewniała i zeschnięta część sadzonki. Poza tym wszystkie sadzonki, które dostałem, puszczają pędy - więc chyba wszystko ok. Za parę dni będę miał nowe zdjęcia, a na razie załączam zdjęcie innej sadzonki z zielonymi pędami
                            Click image for larger version

Name:	c3.jpg
Views:	1
Size:	98,7 KB
ID:	2025832
                            Mniej alkoholu, więcej smaku !
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Hmmm,
                              Tak naprawdę, to ten chmiel jest na działce rodziców 500km ode mnie i nie ja osobiście go wkopywałem. Sztobry były wzięte nie z BA, tylko od znajomego z plantacji chmielu w rejonie Lublina, więc nie było żadnej instrukcji
                              Wydaje mi się, że to, co wystaje to zdrewniała i zeschnięta część sadzonki. Poza tym wszystkie sadzonki, które dostałem, puszczają pędy - więc chyba wszystko ok. Za parę dni będę miał nowe zdjęcia, a na razie załączam zdjęcie innej sadzonki z zielonymi pędami
                              [ATTACH]29963[/ATTACH]
                              A to spoko. Może to nie były sztobry jak z BA, ale już ukorzenione sadzonki.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Rok temu kupiłem z BA i były to jak dla mnie dziwnie słabe pocięte korzenie.
                                W tym roku otrzymałem (tu nie będę pisał skąd) dojść dorodne sztobry, jakby te z BA to 3 w jednym. Z BA w tym roku tylko 7/10 mi wyszły z ziemi.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X