Ja mam właśnie tak na oko 10 litrów szyszek Lubelskiego i Marynki. Z kolei w moim przypadku był to już ostatni dzwonek do zebrania, bo zaczynały przejrzewać.
Chmielnik
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziZebrałem póki co tylko z 1 krzaka, z resztą jeszcze czekam. Stosując powyższe kryteria:
- szyszki po roztarciu pachną trawą
- są trawiastozielone
- szyszka nie jest zwarta i nie jest jaśniejsza na końcu
- na kartce nie zostawia żadnej mączki
Czyli są niedojrzałe, pomimo terminu. Może w pierwszym roku dojrzewają dłużej, a może nic z nich w tym roku nie będzie; w każdym razie poczekam jeszcze
Myślę, że w pierwszym roku dojrzewają później dlatego, że o wiele później zaczynają wegetację, pędy z dwuletniej karpy wyrastają około połowy kwietnia lub wcześniej a w pierwszym roku korzystając z zakupów w Browamatorze sadzi się je dopiero na końcu tego miesiąca, a kiedy zaczynają kiełkować to sami wiecie i stąd może wynikać różnica w czasie dojrzewania, bo jak można przypuszczać czas potrzebny od kiełka do dojrzałej szyszki powinien być taki sam lub bardzo podobny. Cała roślina w pierwszym roku też jest zapewne o wiele słabsza, zanim sadzonka się dobrze ukorzeni też musi to trochę potrwać, a dwu i więcej letnia ... itd.
Tak se myśleLast edited by endrio; 2007-09-04, 22:51.
Comment
-
-
Czy wiadomo już jakie ilości alfa-kwasów mają tegoroczne chmiele?
W zeszłym (tj. 2006) roku było to ogłoszone na Chmielakach:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziWg wstępnych analiz ogłoszonych na sesji chmielarskiej w ramach Chmielaków w Krasnymstawie, tegoroczne zbiory nie są rewelacyjne: niższe od przeciętnych plony (co nas mało dotyczy), ale i raczej niska zawartość alfa-kwasów.
Dla odmiany "Lubelski" można orientacyjnie przyjąć 3% alfa, dla "Marynki" 6-7 %.
Comment
-
-
Wg p. dr Stasiaka z puławskiego IUNG, odmiana Lubelski z mało zrozumiałych powodów ciągle słabuje pod względem zawartości alfa-kwasów: tegoroczny chmiel ma ich tylko 2,5 - 3 %. Co do Marynki, jest lepiej niż w roku ubiegłym i tu można liczyć na 8 %.
Zaś plony z ha były b. dobre.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziWg p. dr Stasiaka z puławskiego IUNG, odmiana Lubelski z mało zrozumiałych powodów ciągle słabuje pod względem zawartości alfa-kwasów: tegoroczny chmiel ma ich tylko 2,5 - 3 %. Co do Marynki, jest lepiej niż w roku ubiegłym i tu można liczyć na 8 %.
Zaś plony z ha były b. dobre.
Pozostaje nadzieja, że ta Marynka rzeczywiście ma te 8%.
Comment
-
-
No i doczekałem się dojrzałego pierwszorocznego chmielu, dwa tygodnie po normalnym terminie zbioru. Ma zapach chmielowy (na swieżo bardziej niż suszony), sypie się z niego mączka. Chyba się nada. Na razie zebrałem 135 g marynki, zostało na krzakach jeszcze z 50 g marynki i z 50 lubelskiego, może jutro to zbiorę.
Acha - doczekałem się też nasionek - czy to dyskwalifikuje chmiel?Last edited by coder; 2007-09-15, 09:30.
Comment
-
-
Ja w zeszłym roku zebrałem ledwie garstkę, za to w tym roku z jednej, tej samej zresztą rośliny 5 kg. Niektóre szyszki były wręcz gigantycznych rozmiarów.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
A mam pytanko- po zebraniu szyszek co trzeba zrobić z roślinką?
Ściąć?
Zostawić?
Czy jeszcze coś innego ..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Na plantacjach pędy tnie się podczas zbioru. Ja swoje scinam ok. 20cm nad ziemią dopiero jesienią. Aby karpy uchronić przed mrozami należałoby je obsypać ziemią i okryć np.gałązkami świerkowymi lub czymś podobnym. Wiosną kopczyki ziemi się rozgarnia, uważając na wyrastające nowe pędy bo łatwo je połamać.
Pozdrawiam Adam.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
A już w tym roku mam nadzieję, że będę mógł zebrać własny. Na zdjęciu wkopany sztober:
[ATTACH]29962[/ATTACH]
Comment
-
-
Hmmm,
Tak naprawdę, to ten chmiel jest na działce rodziców 500km ode mnie i nie ja osobiście go wkopywałem. Sztobry były wzięte nie z BA, tylko od znajomego z plantacji chmielu w rejonie Lublina, więc nie było żadnej instrukcji
Wydaje mi się, że to, co wystaje to zdrewniała i zeschnięta część sadzonki. Poza tym wszystkie sadzonki, które dostałem, puszczają pędy - więc chyba wszystko ok. Za parę dni będę miał nowe zdjęcia, a na razie załączam zdjęcie innej sadzonki z zielonymi pędami
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziHmmm,
Tak naprawdę, to ten chmiel jest na działce rodziców 500km ode mnie i nie ja osobiście go wkopywałem. Sztobry były wzięte nie z BA, tylko od znajomego z plantacji chmielu w rejonie Lublina, więc nie było żadnej instrukcji
Wydaje mi się, że to, co wystaje to zdrewniała i zeschnięta część sadzonki. Poza tym wszystkie sadzonki, które dostałem, puszczają pędy - więc chyba wszystko ok. Za parę dni będę miał nowe zdjęcia, a na razie załączam zdjęcie innej sadzonki z zielonymi pędami
[ATTACH]29963[/ATTACH]
Comment
-
-
Rok temu kupiłem z BA i były to jak dla mnie dziwnie słabe pocięte korzenie.
W tym roku otrzymałem (tu nie będę pisał skąd) dojść dorodne sztobry, jakby te z BA to 3 w jednym. Z BA w tym roku tylko 7/10 mi wyszły z ziemi.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment