Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

    #496
    Niedawno w Agrobiznesie mówili, że warunki pogodowe dla chmielu w tym roku były bardzo dobre, dlatego też rolnicy spodziewają się wysokich plonów. Tak samo zawartość alfakwasów ma być na dobrym poziomie.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #497
      No Szefunio kiedyś pisał, że ceny spadną pod koniec roku...

      Comment

      • muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

        #498
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...
        Też tak myślałem. Chmiel wydawał się jeszcze mało dojrzały, marynka słabo i późno startowała, a gdy zacząłem go zrywać, okazało się, że to ostatni dzwonek .
        Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #499
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
          Też tak myślałem. Chmiel wydawał się jeszcze mało dojrzały, marynka słabo i późno startowała, a gdy zacząłem go zrywać, okazało się, że to ostatni dzwonek .
          Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.
          No ja przespałem, zrywałem chyba koło 8-9 wrześni i po wysuszeniu Lubelski nie ma kompletnie żadnego aromatu.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • muavmf
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.08
            • 119

            #500
            A mówią, że Lubelski może powisieć.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #501
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
              A mówią, że Lubelski może powisieć.
              No to może z moim chmielem coś nie halo. To dopiero 2. rok.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • SlawekT
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.08
                • 174

                #502
                TYpowałbym, że pierwszy to Marynka, a drugi Lubelski

                Comment

                • muavmf
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.08
                  • 119

                  #503
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  No to może z moim chmielem coś nie halo. To dopiero 2. rok.
                  Tomek mój chmiel też ma dopiero drugi rok (drugie zbiory). W zeszłym roku czekałem na odpowiednią dojrzałość szyszek i przeczekałem. Były już brązowawe i też bez aromatu. W tym roku zebrałem szybciej. Szyszki są lekko żółtawe i pięknie pachną. Wychodzi na to, że zbiory obowiązkowo trzeba zakończyć do końca sierpnia.

                  Ile zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.

                  Comment

                  • muavmf
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.08
                    • 119

                    #504
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
                    TYpowałbym, że pierwszy to Marynka, a drugi Lubelski
                    A ja odwrotnie .

                    Comment

                    • wg2
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2004.07
                      • 264

                      #505
                      Marynka

                      Ja z trzech krzaków zebrałem (początek września) 20l marynki
                      GAWEŁ

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #506
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                        Ile zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.
                        Nie ważyłem jeszcze. Ale w tym roku sobie olałem ten chmiel, zamiast podlewać. Straszny sajgon miałem w maju i czerwcu, a wtedy u nas trochę przysuszyło, a ja nie miałem głowy do podlewania. Nic to.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • anjinsan
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 63

                          #507
                          ja tydzień później zbierałem po tej dacie (tzn. teściowa zbierała, bo ja nie miałem czasu czyli koło 1 września i na porównanie zamówiłem z BA szyszki. Kształt identyczny, zapach po przesypaniu do torebki bardzo intensywny, czysto chmielowy, jedynie moje są bardziej żółtawe, z BA są prawie zielonego koloru. Wietrzyły się w drewnianej wiacie rozłożone jedną warstewką - czas był bez deszczu i wietrzny (ach te szczeliny miedzy deskami - zdecydowanie mój jest bardziej suchy - mam nadzieję że nie za bardzo. Niestety teściówka zebrała tylko największe małe zostały na krzaczkach - po wysuszeniu mam tego ~30g na jedną warkę starczy (z 3 krzaczków) - chmiel sadzony w tym roku.

                          Comment

                          • muavmf
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.08
                            • 119

                            #508
                            Przeprowadziłem eksperyment z suszeniem chmielu.
                            Marynkę suszyłem jedną dobę na strychu, lubelski- z brak mojego czasu na - dwie doby.
                            Efekt - marynka była zbyt wilgotna i spleśniała. Chyba lepiej przesuszać niż niedosuszać.

                            Comment

                            • aronjr
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.05
                              • 70

                              #509
                              Chmielnik na balkonie

                              Witam,

                              Chciałbym założyć sobie mini-chmielnik na balkonie, jednak pomimo poszukiwań nie znalazłem specjalnie dużo informacji jak się do tego zabrać. Mam możliwość zakupu przez internet sadzonek w małych doniczkach jednak nie wiem dokładnie czy kupić je na jesień i przesadzając do większych donic, przezimować je na balkonie do wiosny z nadzieją, ze spełnią swoje zadanie. A może poczekać i kupić sadzonki na wiosnę?

                              Może ktoś poradzić jak zabrać się za stworzenie takiego chmielnika?

                              Pozdrawiam
                              Aron

                              Comment

                              • anjinsan
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.05
                                • 63

                                #510
                                ale to chmiel piwny czy ozdobny, bo jeżeli piwny to na jesieni wycinamy wszystko w pień (no w łodygę do przezimowania -na wiosnę rośnie od nowa, a nowe sadzimy na wiosnę (na początku maja) ze sztobrów czyli kawałków młodych korzeni, warto pilnować takich akcji np. w BA. Mi urosły już w pierwszym roku, po kilku miesiącach szyszki, ale prawdziwe (duże) zbiory po 2 latach.
                                Ozdobne - nie mam pojęcia, ale z zimowaniem młodych pędów na powietrzu może być nie ciekawie.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez anjinsan; 2009-09-27, 20:30.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...