Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anjinsan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 63

    #526
    tak ale..
    trochę z rozwagą trzeba podejść, szczególnie do młodziaków. Z tego co wyczytałem 1-2 latki można zostawić po kilka tych młodych, bo może być potem lipa.
    Jeśli rośliny są zbyt młode (1 – 2 lata) można pozostawić na tych ubiegłorocznych pędach najwyżej 1 parę „oczek”
    - para czyli rozumiem 2??

    Rok temu po zasadzeniu sztobrów miałem od 2 do max.4 pędów i krzaczki miały jakieś 2,5m, łodygi cieniutkie, aczkolwiek miałem o dziwo zbiór szyszek z tego i piwko dobre wyszło. Z tego wynika że moja karpa jest lichawa i nie mam pewności ile wyjdzie z dołu karpy pędów, dla wzmocnienia młodej rośliny może właśnie kilka zostawić.

    Dlatego ja zrobię tak: Zostawię to co wyłazi teraz - jest na razie od jednego do 3 pędów z krzaczka i jeśli w maju wyjdą świeże to te kwietniowe dopiero wtedy przytnę ograniczając w sumie do 4 pędów na krzaczek, te kwietniowe nawet jak je w maju utnę to wzmocnią krzaczek.

    Comment

    • cipro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 19

      #527
      witam
      ma ktos jakies inne odmiany chmielu nie tylko nasze krajowe marynka lubelski
      szukam np spalt Select oraz Tettnanger mogą byc inne
      chetnie odkupie sztobry
      prosze o kontakt foks@wp.pl

      Comment

      • sebanek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.02
        • 178

        #528
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        To co pierwsze wychodzi należy wyciąć. Opisałem to tu.
        Na dodatek to jest ten czas.
        Wyciąłem ok. 20 kwietnia. Ale w międzyczasie powychodziły następne. Te też mam wyciąć i czekać na te, które zaczną wychodzić po 15 maja?

        Comment

        • anjinsan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 63

          #529
          jak te nowe już w maju wychodziły to ja bym zaczekał, bo może już więcej nic nie wyjdzie

          Zauważyłem, że w rożnych regionach różnie jest z czasem wzrostu, nie ma tu żadnej reguły, może to być w twoim przypadku ten właściwy czas wzrostu toż to już tydzień maja.

          Comment

          • zoozka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.10
            • 7

            #530
            Witam,

            Coś zaatakowało moją mikroplantację (zżera liście, żadnych insektów nie widać), czy ktoś z bardziej doświadczonych hodowców mógłby zerknąć na fotki i zasugerować co to i jak z tym walczyć?

            Z góry dzięki,
            Attached Files
            Czarna Kobra zawsze dobra :-)

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              #531
              Witam,

              pytanie dotyczące zbioru chmielu - czy zamiast suszenia można chmiel po prostu od razu po zbiorze zamrozić i taki zamrożony wykorzystywać przy chmieleniu?



              JW

              Comment

              • endrio
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 222

                #532
                Małą podpowiedź masz tutaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=28832
                Czy już zaczynacie zbiory chmielu ?

                Comment

                • sebanek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.02
                  • 178

                  #533
                  Ja dzisiaj ogołociłem jeden krzak Marynki. Otrzymałem ok 20 litrów świeżych szyszek. Szyszki bardzo zróżnicowanej wielkości. Zdecydowałem się na rozpoczęcie zbiorów gdyż część szyszek na tym krzaku była już duża i zaczynała lekko brązowieć od krańców płatków szyszek. Pozostałę krzaki czekają - zbiór prawdopodobnie za kilka dni. Nawiasem mówiąc jestem ciekawy jak z ogołacaniem gałęzi z szyszek radzą sobie profesjonalni, duzi plantatorzy. Mi uskubanie tych 20 litrów zjęło ponad 2 godziny.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #534
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek
                    Nawiasem mówiąc jestem ciekawy jak z ogołacaniem gałęzi z szyszek radzą sobie profesjonalni, duzi plantatorzy. Mi uskubanie tych 20 litrów zjęło ponad 2 godziny.
                    Jest maszyna do tego.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #535
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin
                      Witam,

                      pytanie dotyczące zbioru chmielu - czy zamiast suszenia można chmiel po prostu od razu po zbiorze zamrozić i taki zamrożony wykorzystywać przy chmieleniu?JW
                      Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

                      Ale nie byłem zadowolony z efektu, sianem, trawą zalatywało.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • bogna1
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.05
                        • 13

                        #536
                        Mam pytanie o zbiór chmielu. Kiedy go zebrać? Ciągle pada deszcz. Mimo to zbierać go, czy czekać na dobrą pogode.

                        Comment

                        • sebanek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.02
                          • 178

                          #537
                          W teorii to wygląda tak (za dr Leon Zub 'Uprawa chmielu', Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1962):
                          Attached Files

                          Comment

                          • sebanek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.02
                            • 178

                            #538
                            Pierwszy plik żle się zrobił więc poprawiam
                            Attached Files

                            Comment

                            • bogna1
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.05
                              • 13

                              #539
                              Dziękuje za odpowiedz. Ale teraz deszcz przeszedł i znów trzeba czekać aż wszystko obeschnie.

                              Comment

                              • Marecki1410
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.01
                                • 97

                                #540
                                No to ja trochę odkopię. Chciałbym w tym roku posadzić trochę chmielu i chciałem się dowiedzieć, czy opłaca się kupować na allegro? Do browamatora dzwoniłem i pani powiedziała, że ona nic nie wie.
                                Może ktoś miałby coś do sprzedania?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...