Nic straconego. W zeszłym roku dostałem sztobry od Czesa, trząsłem się nad tym chyba dwa miesiące, a wyrosły dziady do metra wysokości, bez jednej szyszki. Mama to powyrywała, a w tym roku bez żadnej pielęgnacji rośnie to bardzo szybko. Tylko już nie pamiętam, który był który ...
Chmielnik
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
Nic straconego. W zeszłym roku dostałem sztobry od Czesa, trząsłem się nad tym chyba dwa miesiące, a wyrosły dziady do metra wysokości, bez jednej szyszki. Mama to powyrywała, a w tym roku bez żadnej pielęgnacji rośnie to bardzo szybko. Tylko już nie pamiętam, który był który .... A co do rozpoznania - profilaktycznie oznaczyłem na szkicu, który jest który.
Nie wiem jednak tak do końca, czy mogę jeszcze w tym roku liczyć na jakieś zbiory?Comment
-
Odp: Odświeżony
Rolek napisał(a)
--ciach--
Jakieś dwa tygodnie temu otrzymałem dwa kłącza chmielu (goryczka i aromat). Wylądowały w dołkach ~10cm. Podsypane, obsypane, podlane i oznaczone patykami, coby widzieć gdzie wypatrywać. No i po tych dwóch tygodniach dalej nic!
--ciach--
Ja również jestem plantatoremi również po dwu tygodniach zacząłem się niepokoić.
Do tego stopnia, że delikatnie odkryłem jakieś 2-3 cm i oczom moim ukazał się młody pęd idący w górę.
Przykryłem ponownie i teraz czekam aż wyjdzie na wierzch.
Jeszcze dwa, trzy dni i będzie na wierzchu.Comment
-
Odp: Odświeżony
Rolek napisał(a)
Zdecydowałem się odświeżyć temat (chociaż Lukuj i Elroy nawiązali do uprawy chmielu w innym temacie) ze względu na rozpoczęcie przeze mnie hodowli.
Jako, że nasze amatorskie chmielniki dopiero raczkują, załączam zdjęcie tego, co kilka dobrych tygodni temu, zasadziłem. Tak jak wiele Kolegów, nadzieje pokładam w chmielniku duże
Jak tylko coś wyrośnie, co da się zfotografować, postaram się zamieścić.Comment
-
Gdzieś już to było.
Ze sztobrów rozsadę robimy wiosną. Sztobry również uzyskujemy wiosną, po odkryciu karpy zimowej. Sam chmiel jest bardzo plenny i niezbyt wymagający. Dla obfitych zbiorów należy jednak zapewnić mu dobre naworzenie i pielęgnację ze środkami ochronnymi włącznie.
Sztobry dostępne były w kwietniu w ofercie BA Jesienią chyba również można robić rozsady z ukorzenionych pędów, które odpowiednio wcześniej należy przysypać ziemią.
Z rozpoznawaniem odmian już niejeden się borykał. Najlepszą metodą na to jest odpowiednie opisanie/oznaczenie sadzonek. Pamięć niestety jest zawodna - patrz post Krzysia powyżej.Comment
-
Comment
-
Kupiłem sztobry w Browamatorze. Marynka była ukorzeniona i ruszyła od razu, Lubelski lekko zwlekał (był zupełnie bez korzeni), ale się zdecydował i ruszył. Teraz chmiele mają po ok 0.5m wysokości. W tym tygodniu dostaną tyczki i pójdą na docelowe miejsce na działce. I pytanie do doświadczonych chmielarzy, czy bliska obecność chmielu dzikiego - samca będzie w jakiś sposób wpływać na jakość szyszek?Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
elroy napisał(a)
(...) Pędy maja około 4-5cm.
A jak u Was?
Pozdrawiam !
Dupy z nas, a nie nie hodowcy chmielu. Mamy tylko nadzieję, że ze sztobra wyjdzie więcej niż jeden pikuś.
Uuhh...Comment
-
mjp napisał(a)
--ciach--
I pytanie do doświadczonych chmielarzy, czy bliska obecność chmielu dzikiego - samca będzie w jakiś sposób wpływać na jakość szyszek?
Wprawdzie i tak prawdopodobnie szyszki będziesz miał zapylone, ale jeśli możesz, to zdecydowanie zlikwiduj ten dziki, męski. Wszelkimi sposobami. Może to jedyny w promieniu kilometrów?Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-05-25, 07:31.Comment
-
slado napisał(a)
Wprawdzie nie pretenduję do miana doświadczonego plantatora ale to na pewno wiem - BARDZO ZŁA SYTUACJA.
Wprawdzie i tak prawdopodobnie szyszki będziesz miał zapylone, ale jeśli możesz, to zdecydowanie zlikwiduj ten dziki, męski. Wszelkimi sposobami. Może to jedyny w promieniu kilometrów?. Może trochę demonizuję, ale chmiel został posadzony celowo i rośnie jako roślina ozdobna. W tym roku ruszył pełną parą i już teraz ma ok 3m wysokości. Jeśli te z Browamatora też tak się wezmą do pracy, to nawet jeśli nie będę mógł ich używać do piwa, to i tak będę miał fantastycznie zarośnięty chmielem taras.
Pytanie dodatkowe, czy zapylenie szyszek chmielu drastycznie wpływa na ich jakość? I czy można takich szyszek używać do chmielenia piwa?
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
mjp napisał(a)
--ciach--
Pytanie dodatkowe, czy zapylenie szyszek chmielu drastycznie wpływa na ich jakość? I czy można takich szyszek używać do chmielenia piwa?
Ciekaw jestem jaka byłaby kategoria/klasa szyszek bez ziarenek?Comment
-
mjp napisał(a)
(...) Pytanie dodatkowe, czy zapylenie szyszek chmielu drastycznie wpływa na ich jakość? I czy można takich szyszek używać do chmielenia piwa?
Uprawiamy tylko rosliny żeńskie (chmiel jest rozdzielnopłciowy)i cnotę tych pilnie strzeżemy - to tez pewien problem. Zapylenie szyszek - kwiatostanów prowadzi do urodzin tłustych orzeszków i zmniejszenia zawartosci substancji goryczkowych.
Więc używać do chmielenia pewnie można, ale z jakim skutkiem?Comment