a mógłbym zapytać, co też sprawiło, iż chmiel tego sezonu będzie taki a nie inny ? Ponieważ w te wakacje nie miałem czasu specjalnie doglądać mojej "plantacji", nie liczyłem w ogóle na efekty już w 1. sezonie. Ciekawi mnie natomiast jak dbać o chmielnik w warunkach tak ekstremalnych jak tego lata...
Chmielnik
Collapse
X
-
Polecam ochronę chemiczną chmielu. Zapewni to udane zbiory. Myślę, że najważniejsza to jest walka ze szkodnikami, jak przędziorki i mszyce, gdyż uszkadzają one rośliny i przenoszą choroby. Poza walką ze szkodnikami wystarczą profilaktyczne opryski środkami grzybobójczymi polecanymi w sklepie (pamiętać tylko należy, że środki zawierające siarkę można stosować do 2 miesięcy przed zbiorem, gdyż mogłoby to mieć ujemny skutek na fermentację). Ja dopiero w tym roku chroniłem chemicznie chmiel, zebrałem 5 wiader po 12 litrów szyszek, w zeszłym roku zebrałem pół wiadra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62Polecam ochronę chemiczną chmielu. Zapewni to udane zbiory. Myślę, że najważniejsza to jest walka ze szkodnikami, jak przędziorki i mszyce, gdyż uszkadzają one rośliny i przenoszą choroby. Poza walką ze szkodnikami wystarczą profilaktyczne opryski środkami grzybobójczymi polecanymi w sklepie (pamiętać tylko należy, że środki zawierające siarkę można stosować do 2 miesięcy przed zbiorem, gdyż mogłoby to mieć ujemny skutek na fermentację). Ja dopiero w tym roku chroniłem chemicznie chmiel, zebrałem 5 wiader po 12 litrów szyszek, w zeszłym roku zebrałem pół wiadra.
Mógłbyś trochę rozwinąć temat? Jakich środków używasz, kiedy?
Będę wdzięczny, już powoli trzeba myśleć o następnym sezonie.
Moje tegoroczne zbiory wyglądały następująco:
odpowiednio w gramach szyszki zebrane i po suszeniu
Marynka 2530-440
Lubelski 1400-280
Lomik 650-110
I już za wiele go nie pozostało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrioMógłbyś trochę rozwinąć temat? Jakich środków używasz, kiedy?
Będę wdzięczny, już powoli trzeba myśleć o następnym sezonie.
Moje tegoroczne zbiory wyglądały następująco:
odpowiednio w gramach szyszki zebrane i po suszeniu
Marynka 2530-440
Lubelski 1400-280
Lomik 650-110
I już za wiele go nie pozostało.
Comment
-
-
Ja się w ogóle zastanawiam czy warto... w poprzednich dwóch latach z entuzjazmem jeździłem na działkę do teściów nad Bug (okolice Sarnak, konkretnie Mierzwice Nowe) i sadziłem sztobry z BA, i dwa razy mi z nich kompletnie nic nie wyszło zastanawiam się czy może nie posadzić ich najpierw na balkonie a jak wzejdą, zawieźć na działkę :-) No dobra, ale załóżmy że mi to wyda plon - a skąd będę wiedział procent alfa kwasów, skoro na forum BA jest jasno powiedziane że zmierzenie tego w warunkach amatorskich jest niemożliwe... pozdr. Robert
Comment
-
-
Ja w ubiegłym roku wsadziłem 6 sztobrów ( po 2 z oferowanych odmian) .Wyrosły mi 4 tj. 2 szt Lubelskiego i 2 szt. Oktawii. Nie wzeszła mi tylko Marynka. W pierwszym roku już zebrałem dość dorodny plon Oktawii. Świeżych szyszek było ponad 15 litrów ( nie pamiętam w tej chwili ile to ważyło) w każdym bądź razie byłem zadowolony. Już wczoraj zamówiłem 3 sztobry Marynki i myślę, że w tym roku mi wyrośnie.
Pozdrawiam Adam.
Comment
-
-
A mnie z 4 sztuk żadna nie wystartowała, wiec jestem w kropce czy w tym roku zamawiac. Pamietacie jak w poprzednim roku były straszne poślizgi w BA, przyszły takie jakoś wysuszone. Pal licho te 30zł ale jak w tym roku będzię podobmnie to chrzanię BAGAWEŁ
Comment
-
-
W tamtym roku 6 zamówionych sztobrów wyszły mi tylko 3 tzn. 2 octawi i 1 marynki, lubelski się nie pojawił. Plonów nie było wcale, wysokość jaką osiągnęły roślinki nie przekroczyła 1 m.
W tym roku zamówię 4 szt. lubelskiego, może się uda.
Comment
-
-
Ja proponuje wszystkim najpierw poszukać w swojej okolicy czy przypadkiem ktoś nie posiada chmielnika! Około tydzień temu odwiedziłem endrio w Nowym Mieście Lubawskim celem rozsadzenia chmielu i musze przyznać, że jest super po kilku dniach juz sie wybił! A moje rejony nie są zbyć ciepłe! przy okazji wielkie dzięki dla Andrzeja za przemiłe przyjęcie i chmiel!!Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dino19_87Ja proponuje wszystkim najpierw poszukać w swojej okolicy czy przypadkiem ktoś nie posiada chmielnika! (...)
Jeśli ktoś z Gdańska lub okolic jest zainteresowany chmielem (marynka, lubelski) zapraszam na PW. Mam od metra odrostów, a to cholerstwo rośnie chyba nawet od kikutka.
Comment
-
Comment