Chmielnik
Collapse
X
-
Mój zeszłoroczny Lubelski przerósł samego siebie (tego z 2006 roku )
Ma już 120 cm i rośnie. Kiedy codziennie rano przychodzę na niego popatrzeć, wygląda jakby dopiero co znieruchomiał, a kiedy odwracam wzrok znów pnie się po sznurku w góręrowarek esołaComment
-
U mnie z 8 sztobrów wzeszły 4, z piątego może coś będzie reszta pogniła. Z czego to dokładnie te same, które w zeszłym roku nawet się nie przywitały. Lubelskie to już ponad 2 metry mają z tego co patrzyłem w ostatnią niedzielę.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Ja też bym chętnie tak zrobił - po prostu jedna długa skrzykna na balkonie przy bocznej ścianie. Ale za późno wpadłem na ten pomysł i sztobry z BA już rozprzedane- czy ktoś wie gdzie można je kupić teraz? a może ktoś ma coś do odstąpienia? pozdr. Robert
Comment
-
Po zeszłorocznym upadku chmielnika podniosłem się w tym roku na nowo.
Podwyższyłem maszty do 8,5 m , do stabilizacji zastosowałem metalowe linki i uważałem , że musi być wszystko dobrze.
I tak też się wydawało ...Comment
-
Po tym czasie podwiesiłem chmiel pod dach pobliskiego budynku, choć na wiosnę zarzekałem się , że jeżeli coś nie będzie w porządku , to będzie definitywny koniec.
Niestety dałem satysfakcję wszystkim niedowiarkom, którzy prorokowali szybki koniec mojej konstrukcji i pewnie to najbardziej mnie boli, trudno - trzeba przeżyć.
Jak widać na załączonych zdjęciach , inżyniera za mnie nie da
Ale aby jeszcze raz sie podnieść, muszę coś wymyślić, jak do tego podejść na wiosnę.
Niespecjalnie mi pasuje podczepianie linek pod dach.
Jestem ciekaw jak Wy sobie radzicie z podporami do chmielu, jakie macie ew. konstrukcje ?
Chmielnik obecnie :Comment
-
hmmmz... botanik ze mnie żaden, ale wydaje mi się, że ile chmielowi nie dasz, zawsze Ci się będzie piął w górę. Widzę to po dzikim chmieli dokoła mojej działki, oplecionym na leszczynach, wierzbach...byle do góry. Zamiast dbać o wysokość, zadbaj o własną wygodę, zrób sobie szybko stelaż (np wys 2m) i zacznij te pnącza na nim okręcać. Na cholerę budować z chmielu wysokościowiec ? Ktoś w tym wątku chwalił się uprawą na balkonie.
A, no i ta konstrukcja jest/była istotnie do du...Comment
-
A mianowicie zrobić maszt na 3 (max 4) metry wysokości, a chmiel dalej prowadzić na długość 8 merów, to w odległości jakiś 7,25 metra od masztu (dla masztu 4 m w odległości jakiś 6,35 matra od masztu) trzeba zasadzić chmiel. Przy takim skośnym prowadzeniu chmielu należy pamiętać, zęby w połowie długości linki/żyłki dać jakąś podpórke, żeby żyłka/linka się nie zerwała, Przy okazji takie rozwiązanie to duża wygoda podczas zbioru.po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachuWłasnego chmielnika nie posiadam ale przyszedł mi do głowy taki pomysł, żeby prowadzić chmiel po skosie
Cała sprawa polega na tym, że chcę pomieścić 12 sztobrów na powierzchni 4x3 , w tym 3 gatunki i chciałbym aby to się udało, przy skośnym prowadzeniu najlepiej gdybym dysponował powierzchnią 12x8 a tyle już mi nie przyznano z domowej puli hektarów
To takie moje problemy na siłę, ale damy radę!Comment
-
... Cała sprawa polega na tym, że chcę pomieścić 12 sztobrów na powierzchni 4x3 , w tym 3 gatunki i chciałbym aby to się udało, przy skośnym prowadzeniu najlepiej gdybym dysponował powierzchnią 12x8 a tyle już mi nie przyznano z domowej puli hektarów
To takie moje problemy na siłę, ale damy radę!po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Oczywiście jest to jakaś myśl, i o tym też myślałem, namiastką tego jest podczepienie chmielu pod dach budynku jak na zdjęciu, do zbioru trochę lepiej, lecz trudniej do pielenia przez cały sezon.
Cała sprawa polega na tym, że chcę pomieścić 12 sztobrów na powierzchni 4x3 , w tym 3 gatunki i chciałbym aby to się udało, przy skośnym prowadzeniu najlepiej gdybym dysponował powierzchnią 12x8 a tyle już mi nie przyznano z domowej puli hektarów
To takie moje problemy na siłę, ale damy radę!Comment