Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #331
    Pierwszy zbiór z jednego sztobra Marynki wygląda tak:
    Click image for larger version

Name:	PICT0005.JPG
Views:	1
Size:	18,7 KB
ID:	2023984

    Z drugiego sztobra Marynka jakoś wolniej rośnie, szyszki są jak paznokieć:
    Click image for larger version

Name:	PICT0006.JPG
Views:	1
Size:	35,0 KB
ID:	2023985
    Nie wiem, czy zbierać takie jakie są, czy jeszcze urosną?

    Za to Lubelski obrodził ładnie:
    Click image for larger version

Name:	PICT0008.JPG
Views:	1
Size:	41,4 KB
ID:	2023986

    Szyszki duże, dorodne i szeleszczące, teoretycznie nadawały by się do zbioru, ale czytałem, że Lubelskiemu trzeba dać trochę więcej czasu, do początku września?

    Comment

    • endrio
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 222

      #332
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      Szyszki duże, dorodne i szeleszczące, teoretycznie nadawały by się do zbioru, ale czytałem, że Lubelskiemu trzeba dać trochę więcej czasu, do początku września?
      W tej chwili nie wiem gdzie, ale ja wyczytałem coś odmiennego, że Lubelski jest odmianą wczesną.
      Potwierdza to też obserwacja mojego chmielu, Lubelski dojrzewał jako pierwszy, następnie Marynka i ostatni Lomik- w odstępach około 10 dni pomiędzy odmianami.
      Przewidując problemy z czasem na zbiór w ubiegłą sobotę-niedzielę zebrałem właśnie Lubelski.
      Marynka według mnie już też nadaje się do zbioru, tylko właśnie czasu brak

      Marynka w oczekiwaniu na zbiór.
      Attached Files

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #333
        Dostałem jakiś czas temu sadzonki Marynki i Lubelskiego i jedna się przyjeła a druga nie. Problem w tym, że nie wiem która.
        Czy istnieją widoczne różnice między odmianami np. kształt szyszek lub liści, wielkośc liści, itp... coś co pozwoli mi rozpoznać te rosnąca odmianę?
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #334
          Ja czekam, ale dlatego, ze to pierwszy sezon. Lubelski powoli zaczyna się nadawać, a marynka jest daleko w polu. Szyszki dopiero zaczynaja się wykształcać (mają może 0,5 cm). To zapewne wina tego, że bardzo długo czegałem na wybicie się jej z ziemi. Różnica jest taka, że lubelskiego będzie mało, marynki jest sporo...

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #335
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Czy istnieją widoczne różnice między odmianami np. kształt szyszek lub liści, wielkośc liści, itp... coś co pozwoli mi rozpoznać te rosnąca odmianę?
            Może to coś pomoże:
            Marynka
            Lubelski

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #336
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
              Może to coś pomoże:
              Marynka
              Lubelski
              Dzięki
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #337
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                Nie wiem, czy zbierać takie jakie są, czy jeszcze urosną?
                Chyba się pospieszyłem z tym zbiorem, zostawiłem te małe marynki na parę dni i pięknie urosły.... brak mi jeszcze doświadczenia chmielarza.
                Napiszcie proszę, kiedy zaczniecie zbiory, bo już nie wierzę we własny ogląd sprawy.

                Comment

                • Andrewbrw
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.03
                  • 932

                  #338
                  a czy jest jakiś sposób na rozpoznanie czy chmiel jest goryczkowy czy aromatyczny? nie pytam jak rozpoznać marynkę od lubelskiego, tylko sam rodzaj - aromat czy goryczka?
                  mam zasadzony bardzo dobrej podobno odmiany chmiel niemiecki ale ogrodnik nie pamięta czy goryczka czy aromat

                  Comment

                  • endrio
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 222

                    #339
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Dostałem jakiś czas temu sadzonki Marynki i Lubelskiego i jedna się przyjeła a druga nie. Problem w tym, że nie wiem która.
                    Czy istnieją widoczne różnice między odmianami np. kształt szyszek lub liści, wielkośc liści, itp... coś co pozwoli mi rozpoznać te rosnąca odmianę?
                    Dzisiaj wycinałem łodygi Marynki i Lubelskiego po zbiorach i przypomniało mi się, że może ich kolor może być wskazówką na rozróżnienie gatunków.

                    U mnie już od samego początku są widoczne różnice w kolorze łodyg. I tak Marynka ma łodygę jasnozieloną z plamkami bordowymi, natomiast Lubelski jest prawie w połowie na łodydze bordowy i jest ona grubsza od Marynki ( ale to już trzeba mieć obydwa gatunki przy sobie aby to osądzić ).
                    Mam jeszcze chmiel Lomik i ten ma łodygę intensywnie bordową.
                    Wyraźnie też widać różnice na szyszkach pomiędzy wszystkimi gatunkami, ale nie wiem czy to nie zależy od rodzaju gleby, nawożenia itd.


                    Może ktoś potwierdzić moje spostrzeżenia ?


                    Na zdjęciu z lewej łodyga Lubelskiego, z prawej Marynki.
                    Attached Files

                    Comment

                    • endrio
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 222

                      #340
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                      Chyba się pospieszyłem z tym zbiorem, zostawiłem te małe marynki na parę dni i pięknie urosły.... brak mi jeszcze doświadczenia chmielarza.
                      Napiszcie proszę, kiedy zaczniecie zbiory, bo już nie wierzę we własny ogląd sprawy.
                      Jeżeli to Twój pierwszy sezon po posadzeniu chmielu, to pewnie trzeba było trochę poczekać ze zbiorem.
                      Swój pierwszy chmiel zebrałem równie za szybko ( a wydawało się, ze już jest w pełni dojrzały ) i nie było sensu go używać, nie było nic oprócz zapachu siana/trawy. Pisał też o tym Wielki_B - podobne doświadczenie.
                      Pierwszego roku po posadzeniu sztobrów można nie liczyć do sezonu ze zbiorami, ważne jest aby roślina się ukorzeniła i dobrze przygotowana czekała na swój drugi sezon.
                      Oczywiście jeżeli coś sensownego się zbierze to tylko się cieszyć

                      Szyszka dojrzała do zbioru powinna:
                      1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni
                      2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek
                      3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy
                      4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej

                      To na tyle mądrości z mojego skromnego doświadczenia i książek.

                      W mojej praktyce staram się zwracać uwagę na powyższe punkty , lecz jeszcze ważniejszym czynnikiem wpływającym na okres zbiorów jest czas.
                      Gdy już widzę , że pierwsze szyszki osiągają dojrzałość zaczynam zbiory, ponieważ nigdy nie wiem czy za dwa-trzy dni będę miał czas na zabawę z chmielem, nie wspominając o pogodzie.

                      Zalecane są wcześniejsze zbiory niźli za późne.

                      Tegoroczny zbiór Marynki gotowy dzisiaj do suszenia
                      Attached Files

                      Comment

                      • endrio
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.10
                        • 222

                        #341
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
                        a czy jest jakiś sposób na rozpoznanie czy chmiel jest goryczkowy czy aromatyczny? nie pytam jak rozpoznać marynkę od lubelskiego, tylko sam rodzaj - aromat czy goryczka?
                        mam zasadzony bardzo dobrej podobno odmiany chmiel niemiecki ale ogrodnik nie pamięta czy goryczka czy aromat
                        Myślę, ze jest tylko jeden sposób na odróżnienie goryczkowego od aromatycznego - zmierzenie zawartości alfa kwasów. Na przykład Marynka goryczkowy 9,0-12,0%, Lubelski aromatyczny 3,0-4,5% , Magnum goryczkowy 12,0-14,0%, więc różnice dość spore i nie inaczej powinno być w chmielach niemieckich dobrych odmian ( nie procenty a różnice )

                        Takie badanie ma niby kosztować około 100 zł. , ale gdzie je wykonać to nie podpowiem.

                        Za wiele to ogrodnik nie zapamiętał

                        Comment

                        • Stasiek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2007.02
                          • 609

                          #342
                          Zbiór masz piękny.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                          Pierwszego roku po posadzeniu sztobrów można nie liczyć do sezonu ze zbiorami, ważne jest aby roślina się ukorzeniła i dobrze przygotowana czekała na swój drugi sezon.
                          Trochę mnie pocieszyłeś, bo już myślałem, że to z moim chmielem coś jest nie tak.
                          Chmiel tegoroczny. Posadziłem i Marynkę i Lubelski. Urosły stosunkowo ładnie (ok 2m), ale szyszki żadniej na nich nie ma.
                          Czy wszystkie chmiele z rocznika 2007 tak mają?

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #343
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                            (...)U mnie już od samego początku są widoczne różnice w kolorze łodyg. I tak Marynka ma łodygę jasnozieloną z plamkami bordowymi, natomiast Lubelski jest prawie w połowie na łodydze bordowy i jest ona grubsza od Marynki ( ale to już trzeba mieć obydwa gatunki przy sobie aby to osądzić )(...)
                            Gdyby ktos mógł potwierdzić obserwacje endria, to byłoby świetnie.
                            Dzieki endrio.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #344
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                              Czy wszystkie chmiele z rocznika 2007 tak mają?
                              Nie, niektóre się nawet nie ukorzeniły.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Titus_Fox
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.10
                                • 400

                                #345
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                Nie, niektóre się nawet nie ukorzeniły.
                                Tak jest, widać, co roku. Sztobry z 2006 miały jeszcze to nieszczęście być solidnie opóźnione w dostawie. Mnie z 9-ciu wzrosły 3, ale jeden się po zimie już nie podniósł.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...