Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
Wyświetlenie odpowiedzi
Chmielnik
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziZbiór masz piękny.
Trochę mnie pocieszyłeś, bo już myślałem, że to z moim chmielem coś jest nie tak.
Chmiel tegoroczny. Posadziłem i Marynkę i Lubelski. Urosły stosunkowo ładnie (ok 2m), ale szyszki żadniej na nich nie ma.
Czy wszystkie chmiele z rocznika 2007 tak mają?
Tak czy owak poczekam pewnie ze zbiorem obu odmian.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedziSadziłem w tym roku. Na lubelskim mam może 20-30 szyszek. Oto kilka (zdjęcie z 19 VIII). Za to na marynce, która wzeszła duużo później zbiór zapowiada się bardziej okazale.
Czy jakoś nawoziłeś glebę? Pryskałeś od szkodników? itp.
Ja przyznaję, że niezbyt się nim opiekowałem, bo posadziłem na działce i tylko od czasu do czasu tam jeździłem.
Comment
-
-
posadziłem za głęboko i czekałem ze 3 tygodnie na wzejście. w międzyczasie babcia zdołała uszkodzić jeden pęd, ale wylazł. i tyle z opieki. A! i jeszcze wbiłem pręty w ziemię, by rosło, a w ub. tygodniu opryskałem na mszycę, bo wlazła. Zero nawożenia z mojej strony (chyba, że babcia, albo teściowa czymś sypały)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi...Więc jednak jest możliwe uzyskanie zbioru w pierwszym roku!
Reasumując zebrałem reklamóweczkę Lubelskiego i pół Marynki. Mam nadzieję, że za rok moja mini plantacja zaspokoi moje potrzeby na chmiel ;-)
Poniżej kilka fotek mejej chmielowej hodowli tuż przed zbiorem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2 Wyświetlenie odpowiedzi.... Jak suszycie szyszki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tadlaszcz Wyświetlenie odpowiedziAle jak to przechować ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2 Wyświetlenie odpowiedziJak suszycie szyszki?
Comment
-
-
Wracam do domu po dłuższej wakacyjnej nieobecności, wychodzę na taras, rzucam gospodarskim okiem to w lewo to w prawo, na koniec patrzę przed siebie i co widzę ? Chmielnik mam !
Czym prędzej pobiegłem na dwór zbadać co za licho ale chyba dziki bo nie pachnie prawie wogóle.
Mimo wszystko cieszę się, że mam taki ładny widok za oknem. W centrum Poznania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedzia tu marynka. Zdjęcie robione 26 sierpnia. Jestem zadziwiony ilością szyszek pewnie za tydzień będą gotowe do zbioru
(tak na marginesie, wczoraj miałem jechać i zrywać lubelski, a tu deszcz... jadę dziś)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio Wyświetlenie odpowiedziSzyszka dojrzała do zbioru powinna:
1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni
2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek
3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy
4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej
- szyszki po roztarciu pachną trawą
- są trawiastozielone
- szyszka nie jest zwarta i nie jest jaśniejsza na końcu
- na kartce nie zostawia żadnej mączki
Czyli są niedojrzałe, pomimo terminu. Może w pierwszym roku dojrzewają dłużej, a może nic z nich w tym roku nie będzie; w każdym razie poczekam jeszcze
Comment
-
Comment