Chmielnik
Collapse
X
-
Objętościowo jest ich faktycznie sporo, nie wiem ile będzie wagowo po wysuszeniu (świeżych szyszek nie ważyłem). Na razie suszę je na strychu rozsypane na gazetach.
Poza tym mam zamiar zrobić w tym roku po kilka ukorzenionych sadzonek z każdego gatunku. Być może w przyszłym roku plantacja powiększy areał ;-)Comment
-
MYslisz, że nie wystarczytyle co masz?? Niech średnio pójdzie 40 g Marynki na warkę, to przy 25 warkach rocznie (chyba mało kto robi więcej - jedna na 2 tygodnie) potrzeba 1 kg szyszek. Mis ię wydaje, że po 2 roślimy wystarczy, tylko z jednej rośliny dobrze wypuści po 6 pędów na 3 tyczki. A jak chcesz pozyskiwac sadzonki?Comment
-
Jeśli chodzi o wyliczenia to pewnie masz rację. Jak zrobię 10 warek w sezonie to będzie wszystko. Nie wiem natomiast jaka będzie "wydajność" roślin. Chciałbym być w 100% samowystarczalny jeśli chodzi o podstawowe gatunki chmielu. Nie mogę puścić roślin wyżej jak 3,5-4m (trzeba żyć w zgodzie z sąsiadami) a po drugie chciałbym się zabezpieczyć przed sytuacją taką jak w tym roku, kiedy to jedna Marynka mi zmarniała po przejściu kreta. Dlatego też, docelowo chcę mieć 3 Marynki i 4 lubelskie.Comment
-
Jeśli chodzi o wyliczenia to pewnie masz rację. Jak zrobię 10 warek w sezonie to będzie wszystko. Nie wiem natomiast jaka będzie "wydajność" roślin. Chciałbym być w 100% samowystarczalny jeśli chodzi o podstawowe gatunki chmielu. Nie mogę puścić roślin wyżej jak 3,5-4m (trzeba żyć w zgodzie z sąsiadami) a po drugie chciałbym się zabezpieczyć przed sytuacją taką jak w tym roku, kiedy to jedna Marynka mi zmarniała po przejściu kreta. Dlatego też, docelowo chcę mieć 3 Marynki i 4 lubelskie.
A jak chcesz pozyskiwac sadzonki? Odkopywać korzenie i ciąć? Ja się ciut boję, aby mi moje 2 Marynki po takich zabiegach nie zmarniałay. Nie wiem, czy jednoroczne rośliny nadają się do pobierania sztobrów. Nie wiem tez czy wielkość częśći podziemniej można ocenić po tym jak roślina rozorosła się nad ziemią.Comment
-
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2008-09-10, 07:21.Comment
-
Comment
-
-
Suszyłem na takiej suszarce grzyby i morele. Przewagą suszarki nad piekarnikiem jest to, ze nie podgrzewa za bardzo. Ale ma wiatrak i intensywnie przewietrza susz. MYślę, że chmiele goryczkowe można byłoby tak suszyć. Natomiast przy aromatycznych bałbym się, czy nie porwie za dużo olejków. No ale z drugiej strony nie wiadomo, czy tygodniowe wylegiwanie się chmielu na strychu nie spowoduje takiej samej utraty olejów jak przez kilkanaście godzin w suszarce. Ktoś kto ma doświadczenie powinien się wypowiedzieć. Ja tylko gdybam.Comment
-
Część (prawie 0,5kg) zabrałem do domu i wysuszyłem w piekarniku: 50*C z termoobiegiem przez kilka godzin, potem kilkanaście godzin w 35*C.
Resztę (ok 2kg) zostawiłem do wysuszenia na strychu. Będzie tak leżeć 2tyg. Mam nadzieję, że nie wywietrzeje całkiem przez ten czas... Ale może lepiej przesuszyć niż miałoby potem np pleśnieć.
Najbliższe warzenie pewnie dopiero za kilka tygodni, więc dopiero wtedy będę mógł ew. porównać chmiele suszone na różne sposoby.
Aha, do wysuszenia w piekarniku dałem dokładnie 460g , a następnego dnia wyjąłem wysuszone, to już było tylko 106g.
Nie spodziewałem się że aż tak dużo straci na wadze!Comment
-
Ja zebrałem lubelski w zeszły weekend (30.08) więc w sumie nawet wcześniej niż powyższe zalecenia.
Część (prawie 0,5kg) zabrałem do domu i wysuszyłem w piekarniku: 50*C z termoobiegiem przez kilka godzin, potem kilkanaście godzin w 35*C.
Resztę (ok 2kg) zostawiłem do wysuszenia na strychu. Będzie tak leżeć 2tyg. Mam nadzieję, że nie wywietrzeje całkiem przez ten czas... Ale może lepiej przesuszyć niż miałoby potem np pleśnieć.
Najbliższe warzenie pewnie dopiero za kilka tygodni, więc dopiero wtedy będę mógł ew. porównać chmiele suszone na różne sposoby.
Aha, do wysuszenia w piekarniku dałem dokładnie 460g , a następnego dnia wyjąłem wysuszone, to już było tylko 106g.
Nie spodziewałem się że aż tak dużo straci na wadze!Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2008-09-10, 15:34.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.
https://sonnen-braeu.de/
12,9% ekstr.
5,5% alk.
Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...-
Channel: Niemcy
2022-01-24, 22:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment