Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuzzy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.02
    • 124

    #421
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
    A jak chcesz pozyskiwac sadzonki? Odkopywać korzenie i ciąć? Ja się ciut boję, aby mi moje 2 Marynki po takich zabiegach nie zmarniałay. Nie wiem, czy jednoroczne rośliny nadają się do pobierania sztobrów. Nie wiem tez czy wielkość częśći podziemniej można ocenić po tym jak roślina rozorosła się nad ziemią.
    Sztorbów raczej nie będę pobierał.

    Spróbuję na kilka sposobów.
    1. Ukorzenić odcięte pędy, jeszcze na jesieni. Jeżeli korzenie się pojawią to przez zimę postaram się przetrzymać je w doniczkach.
    2. Na wiosnę przy pozbywaniu się nadmiarowych pędów, jeżeli uda mi się je oderwać z karpy z odrobiną korzeni.
    3. Może spróbuję też przysypać jakiś nadmiarowy pęd ziemią, może się ukorzeni.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
    A'propos, czy może ktoś mi powiedzieć, czemu robicie zbiory w tym roku tak późno? O ile pamiętam, to zalecano, aby Marynkę zbierać koło 25.08., a LUbelski póxniej - około 07.09.
    Gdzie takie informacje są publikowane, szukałem po sieci info nt terminu zbiorów oraz średnich zawartości alfa-kwasów i nie udało mi się nic znaleźć.

    Comment

    • SlawekT
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.08
      • 174

      #422
      Dzieki za podpowiedzi. też spróbuję tak zrobić. Ciekawe czy ukorzeniacze do sadzonek, kwiatów doniczkowych zdałyby egzamin w przypadku chmielu?

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #423
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
        Mi stracił więcej - z ok. 150 g zostało 20 g i to przez 6 dni na strychu. Ale może dlatego, że ciut za wcześnie zebrałem i szyszki miały nieco więcej wody.
        Albo może to ja zbyt wcześnie wyjąłem chmiel z piekarnika i nie był on jeszcze całkiem wysuszony.

        W niedzielę będę wiedział ile stracił na wadze ten suszony 2tyg na strychu.

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #424
          hmmm może być kiepsko. próbę ukorzenienia pędów podjęła moja teściowa i wszystkie uschły.
          Na moje trzeba się wkopać i ciąć karpę

          Comment

          • adanjan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.08
            • 77

            #425
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy
            Sztorbów raczej nie będę pobierał.

            2. Na wiosnę przy pozbywaniu się nadmiarowych pędów, jeżeli uda mi się je oderwać z karpy z odrobiną korzeni.
            Mi w tym roku udało się "oderwać" dość dużo pędów z odrobiną korzeni. Powstała z tego dość ładna szkółka, w sumie ponad 27 z 30 pozyskanych sadzonek przyjęło się (6xIunga, 8xLubelski, 13xMarynka). Niestey, Magnum i Sybilla nie puściły dodatkowych pędów , więc nie było jak ich pozyskać, może w nastepnym roku uda się z nich odciąć sadzonki. Generalnie ta metoda mi sie sprawdziła, bez stosowania dodatkowych ukorzeniaczy...

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #426
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
              Mi w tym roku udało się "oderwać" dość dużo pędów z odrobiną korzeni.
              W tym roku czyli na wiosnę, a czas jaki to jest ok. po Wielkanocy- wtedy zbiera się sztobry.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • SlawekT
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.08
                • 174

                #427
                Rozumiem, że pędy wyrywałeś z ziemi i wysżły razem z korzeniami?

                Comment

                • adanjan
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.08
                  • 77

                  #428
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
                  Rozumiem, że pędy wyrywałeś z ziemi i wysżły razem z korzeniami?
                  Pędy pobierałem w czerwcu, po prostu pokazało sie dość dużo "wąsów" kilkadziesiąt centymetrów od właściwego krzaczka. Lekko to podważałem łopatą i obcinałem jak najgłębiej, tak żeby było trochę korzeni. Najpierw troche przywiędły, ale szybko sie odpiły i jak widać na zdjęciach nawet zakwitły (choć tylko 2 największe).
                  A tak to wyglądało:
                  1) przykładowy pęd
                  2 i 3) szkółka zaraz po posadzeniu
                  4) pierwsze szyszki na "młodym" chmielu
                  Attached Files

                  Comment

                  • SlawekT
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.08
                    • 174

                    #429
                    Dzieki za wyczepującą podpowiedź! Spróbuję tak zrobić ze swoimi roślinami w przyszłym roku, a może nawet już tej jesieni.

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      #430
                      Według opinii zasłyszanych na dzisiejszej Sesji Chmielarskiej w Krasnymstawie, chmiel obrodził w tym roku dobrze zarówno pod względem plonu jak i zawartości alfa-kwasów w szyszkach.
                      Można przyjąć, że tegoroczna Marynka ma 8,5 % alfa, a Lubelski 3,5 % (oczywiście dotyczy to plonu dorosłych, a nie jednorocznych roślin).
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        #431
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                        W niedzielę będę wiedział ile stracił na wadze ten suszony 2tyg na strychu.
                        Z 2kg lubelskiego, po dwóch tygodniach suszenia na strychu dostałem 475g.
                        Czyli praktycznie to samo co w suszeniu w piekarniku, tj. ok 23% początkowej wagi.

                        Comment

                        • macas
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 682

                          #432
                          A propos chmielników, czy ktoś ma na zbyciu jakieś inne odmiany chmielu niż Lubelski i Marynka, którymi mógłby uszczęśliwić PIWOWARA ?????
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • alberret
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.05
                            • 28

                            #433
                            Swojego czasu (na wiosnę) oferowałem gotowe sadzonki Magnum na wymiane za jakieś aromatyczne, ale nie było chętnych więc wszystkie wsadziłem u siebie. Udało mi sie nawet je rozmnożyć i zasadzić jako ozdobne w ogródku (:

                            Comment

                            • macas
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 682

                              #434
                              Zacząłem się bawić piwowarstwo-chmielarstwem od marca i chyba jakoś to przeoczyłem ;(
                              Ale jestem chętny teraz albo na wiosnę
                              Niestety nie bardzo mam na co wymienić bo mam latem posadzony Lubelski i w tym roku nawet szyszek nie ma
                              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                              Beniamin Franklin

                              Comment

                              • fuzzy
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.02
                                • 124

                                #435
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy
                                I już po chmielobraniu. Zbiory odbyły się 07.09. Z jednej Marynki zebrałem 12,5l szyszek, z dwóch Lubelskich - 8,5l. (...) Teraz tylko suszenie i testowa warka.
                                Po wysuszeniu:
                                Marynka - 196g
                                Lubelski - 106g

                                Warka testowa, być może już w przyszłym tygodniu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...