Kijki mają po ok. 3,5 m długości , w przekroju kwadrat 38mm , osadzone w metalowej kotwie i stabilizowane trzema odciągami z linki plastikowej . Wytrzymały dość mocne wiatry . Pozdrawiam zuberek .
Chmielnik
Collapse
X
-
Mam 3 pytania dotyczące tegorocznego chmielu:
1. W informacjach dołączonych do sztobrów napisano że chmiel w pierwszym roku nie będzie owocował a ja mam sporo dorodnych szyszek. Czy to są pełnowartościowe szyszki i mogę ich użyć do chmielenia ?
2. Posadziłem Lubelski i Marynkę osobno ale już teraz nie jestem pewien co jest co. Jak odróżnić Marynkę od Lubelskiego ?
3. Niedługo zbiory. Czy mogę suszyć ścięte rośliny w całości a dopiero potem pozrywać szyszki (z pewnych względów tak byłoby mi wygodniej) czy muszę najpierw zerwać szyszki a dopiero potem suszyć ?
Comment
-
-
Odnośnie 1
Ja w pierwszym roku miałem duży urodzaj. Zrobiłem z części 25l Pilsa. Wyszedł świetnie nachmielony wiec jak będziesz miał szyszki to wykorzystaj je.
2
Gdzieś na forum były juz o to pytania i były zdaję się zdjęcia liści dla porównania.
3
Cała roślina zajmuje przy suszeniu sporo miejsca więc chyba to jest przyczyna dla której suszy się tylko szyszki które w dodatku łatwiej przemieszać przy suszeniu.
Comment
-
-
U mnie wszystkie marynki (5szt) ma szyszki - też się zdziwiłem bo w pierwszym roku miały nie owocować, Lubelski natomiast łysy ;-) Zaraz dam fotę i cieszy mnie fakt że to produkt pełno wartościowy, chyba żenie jest to też proszę o komentarz.
Ja po swoich mogę jedynie stwierdzić że liście Marynki są delikatniejsze od Lubelskiego. Są też chyba odrobinę jaśniejsze.Last edited by anjinsan; 2009-08-19, 21:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan Wyświetlenie odpowiedziJaki przeciętnie mają rozmiar dojrzałe szyszki? tak+/-
Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. Listki szyszek są wtedy zwarte i szczelnie zamknięte, co jest istotne dla utrzymania lupuliny wewnątrz szyszek. Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą, są lepkie i silnie aromatyczne. (...) Muszą być zaraz poddane suszeniu. (...) Suszenie trwa 5-6h przy temperaturze powietrza 50-60st C."
Comment
-
-
anjinsan spore masz te szyszki w porównaniu z moimi, co do dojrzałości to dodam że przy lekkim nacisku powinny szeleścić i wrócić do poprzedniego kształtu. Nie należy suszyć całej rośliny a już z pewności nie wolno ściąć przy ziemi i zostawić na lince by wyschła. Taka roślina zwiędnie a szyszki podczas długiego wysychania tracą wartość. Żeby nie było że to jakaś herezja bo mam te imformację od prawdziwego plantatora z Wilkowa
Comment
-
-
a takie ładne mi obrodziły, chmielnik jest w polu ma full słońca i teściowa podlewa jak jest za długo susza ;-)
co do suszenia nikt nie kwestionuje, oczywiste jest że nie może zostać na badylu bo suszący się badyl będzie pił wilgoć z szyszek z zawartością, aczkolwiek same szyszki zamierzam suszyć w mocno nasłonecznionym i przewiewnym miejscu w domu na parapecie.Last edited by anjinsan; 2009-08-20, 06:27.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziCzy na podstawie tych fotek ktoś da radę rozpoznać który chmiel to Lubelski a który Marynka ? Nadszedł czas zbiorów a ja nie jestem pewien.
wydaje mi się, że ta z lewej to Marynka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Liszcioki i szyszoki są inne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Liście z górnego zdjęcia są bardziej błyszczące a z dolnego bardziej matowe. Szyszki z dolnego są bardziej kuliste a z górnego bardziej smukłe.
Comment
-
Comment