Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zuberek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.11
    • 6

    Kijki mają po ok. 3,5 m długości , w przekroju kwadrat 38mm , osadzone w metalowej kotwie i stabilizowane trzema odciągami z linki plastikowej . Wytrzymały dość mocne wiatry . Pozdrawiam zuberek .

    Comment

    • noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

      Mam 3 pytania dotyczące tegorocznego chmielu:

      1. W informacjach dołączonych do sztobrów napisano że chmiel w pierwszym roku nie będzie owocował a ja mam sporo dorodnych szyszek. Czy to są pełnowartościowe szyszki i mogę ich użyć do chmielenia ?

      2. Posadziłem Lubelski i Marynkę osobno ale już teraz nie jestem pewien co jest co. Jak odróżnić Marynkę od Lubelskiego ?

      3. Niedługo zbiory. Czy mogę suszyć ścięte rośliny w całości a dopiero potem pozrywać szyszki (z pewnych względów tak byłoby mi wygodniej) czy muszę najpierw zerwać szyszki a dopiero potem suszyć ?
      Moja kolekcja podstawek

      Comment

      • skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

        Odnośnie 1
        Ja w pierwszym roku miałem duży urodzaj. Zrobiłem z części 25l Pilsa. Wyszedł świetnie nachmielony wiec jak będziesz miał szyszki to wykorzystaj je.
        2
        Gdzieś na forum były juz o to pytania i były zdaję się zdjęcia liści dla porównania.
        3
        Cała roślina zajmuje przy suszeniu sporo miejsca więc chyba to jest przyczyna dla której suszy się tylko szyszki które w dodatku łatwiej przemieszać przy suszeniu.

        Comment

        • anjinsan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 63

          U mnie wszystkie marynki (5szt) ma szyszki - też się zdziwiłem bo w pierwszym roku miały nie owocować, Lubelski natomiast łysy ;-) Zaraz dam fotę i cieszy mnie fakt że to produkt pełno wartościowy, chyba żenie jest to też proszę o komentarz.

          Ja po swoich mogę jedynie stwierdzić że liście Marynki są delikatniejsze od Lubelskiego. Są też chyba odrobinę jaśniejsze.
          Last edited by anjinsan; 2009-08-19, 21:04.

          Comment

          • anjinsan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 63

            nie dam rady zespolić postów, to mój kikumiesięczny chmiel. Jaki przeciętnie mają rozmiar dojrzałe szyszki? tak+/-
            Attached Files

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan Wyświetlenie odpowiedzi
              Jaki przeciętnie mają rozmiar dojrzałe szyszki? tak+/-
              +- 2-3cm
              Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. Listki szyszek są wtedy zwarte i szczelnie zamknięte, co jest istotne dla utrzymania lupuliny wewnątrz szyszek. Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą, są lepkie i silnie aromatyczne. (...) Muszą być zaraz poddane suszeniu. (...) Suszenie trwa 5-6h przy temperaturze powietrza 50-60st C."
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • alkow
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.03
                • 34

                anjinsan spore masz te szyszki w porównaniu z moimi, co do dojrzałości to dodam że przy lekkim nacisku powinny szeleścić i wrócić do poprzedniego kształtu. Nie należy suszyć całej rośliny a już z pewności nie wolno ściąć przy ziemi i zostawić na lince by wyschła. Taka roślina zwiędnie a szyszki podczas długiego wysychania tracą wartość. Żeby nie było że to jakaś herezja bo mam te imformację od prawdziwego plantatora z Wilkowa

                Comment

                • anjinsan
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.05
                  • 63

                  a takie ładne mi obrodziły, chmielnik jest w polu ma full słońca i teściowa podlewa jak jest za długo susza ;-)

                  co do suszenia nikt nie kwestionuje, oczywiste jest że nie może zostać na badylu bo suszący się badyl będzie pił wilgoć z szyszek z zawartością, aczkolwiek same szyszki zamierzam suszyć w mocno nasłonecznionym i przewiewnym miejscu w domu na parapecie.
                  Last edited by anjinsan; 2009-08-20, 06:27.

                  Comment

                  • noodles
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.09
                    • 700

                    Czy na podstawie tych fotek ktoś da radę rozpoznać który chmiel to Lubelski a który Marynka ? Nadszedł czas zbiorów a ja nie jestem pewien.
                    Attached Files
                    Moja kolekcja podstawek

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy na podstawie tych fotek ktoś da radę rozpoznać który chmiel to Lubelski a który Marynka ? Nadszedł czas zbiorów a ja nie jestem pewien.
                      Bazując na zdjęciach z tych postów: Marynka, Lubelski
                      wydaje mi się, że ta z lewej to Marynka.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Ja by powiedział wręcz na odwrót.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • noodles
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.09
                          • 700

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Bazując na zdjęciach z tych postów: Marynka, Lubelski
                          wydaje mi się, że ta z lewej to Marynka.
                          Ja widziałem te zdjęcia ale one nie rozwiały moich wątpliwości.
                          Moja kolekcja podstawek

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            Weź po 5 gramów suchych szyszek, gotuj godzinę osobno w 5 litrach wody i spróbuj wywaru. Bardziej gorzka powinna być woda z Marynką.
                            Last edited by darko; 2009-09-01, 19:08.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Liszcioki i szyszoki są inne.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • noodles
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.09
                                • 700

                                Liście z górnego zdjęcia są bardziej błyszczące a z dolnego bardziej matowe. Szyszki z dolnego są bardziej kuliste a z górnego bardziej smukłe.
                                Moja kolekcja podstawek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X