Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #466
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
    a z górnego bardziej smukłe.
    No właśnie. I wydaje mi się, że podobnie wyglądają liście Marynki z tego postu.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #467
      Tzn miałem na myśli, to że liście z Twojego lewego (czy też górnego) zdjęcia są bardziej smukłe - podobnie jak te z w/w postu.
      Bo właśnie zauważyłem, że piszesz o smukłości szyszek a nie liści.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2009-09-01, 20:30.

      Comment

      • noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

        #468
        Na moich zdjęciach liście różnią się wyraźnie. Jedne są matowe, bardziej okrągłe i pełne a drugie lśniące i bardziej wcięte. Natomiast liście na przykładowych zdjęciach które podajesz a które wcześniej oglądałem przeglądając wątek o chmielu dla mnie prawie wcale się nie różnią.
        Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-09-01, 21:14.
        Moja kolekcja podstawek

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #469
          Górne zdjęcie to Lubelski.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #470
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            Górne zdjęcie to Lubelski.
            Jeśli chodzi o to po lewej, to też tak sądzę.
            U siebie zaobserwowałem, że Lubelski ma dłuższe szyszki, Marynka bardziej okrągłe.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • anjinsan
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 63

              #471
              porównując do swoich to lubelski pierwszy potem jest marynka, czyli wychodzi że jest tak jak większość pisze. Marynka ma bardziej zieloniutkie, lubelski odcień zgniłej zieleni.
              To już czas zbierać? W sumie ładnie już szeleszczą ;-)

              a i na mojej focie trochę postów wcześniej to marynka.
              Ostatnia zmiana dokonana przez anjinsan; 2009-09-01, 22:46.

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #472
                No fajnie... 4 głosy za tym że ten po lewo to lubelski przeciwko mojemu jednemu że to marynka...
                Czyżbym się jednak mylił? Nie będę się upierał...

                Comment

                • noodles
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.09
                  • 700

                  #473
                  Dziękuję wszystkim. Tym co się mylą też Dzisiaj żniwa.
                  Moja kolekcja podstawek

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #474
                    Może dla pewności zrób mały test jak sugeruje darko:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Weź po 5 gramów suchych szyszek, gotuj godzinę osobno w 5 litrach wody i spróbuj wywaru. Bardziej gorzka powinna być woda z Marynką.
                    I podziel się wynikami.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
                    Dzisiaj żniwa.
                    Ja miałem chmielobranie w niedzielę. Zebrałem prawie 2,5kg lubelskiego i niecałe 0,5kg marynki. Większość się suszy na strychu (i tam poleży przynajmniej 2tyg) a część suszę w domu. Miałem suszyć w piekarniku z termoobiegiem, ale niestety akurat odmówił posłuszeństwa więc z konieczności suszyłem "naturalnie". Lubelski praktycznie już jest wysuszony, ale było go tylko ok 0,25kg (waga przed suszeniem). Marynki była trochę grubsza warstwa (ok 0,5kg) i jeszcze muszę jeszcze jej dać parę dni.

                    Comment

                    • bogdan62
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 173

                      #475
                      Rozróżniam uprawiany Lubelski od Marynki, po największych, najbardziej dorodnych szyszkach, których wygląd zdecydowanie jest inny. Szyszki lubelskiego są zdecydowanie bardziej smukłe od Marynki. Nie jestem wstanie odróżnić tych odmian po liściach, czy małych i średnich szyszkach. Ponadto Lubelski bardziej atakują mi mszyce i przędziorki, chyba bardziej smakuje szkodnikom. Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #476
                        Właśnie... Nie za szybko robicie te żniwa?

                        Comment

                        • noodles
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.09
                          • 700

                          #477
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                          Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.

                          Chmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-09-02, 10:31.
                          Moja kolekcja podstawek

                          Comment

                          • noodles
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.09
                            • 700

                            #478
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Właśnie... Nie za szybko robicie te żniwa?
                            Cytat z postu nr. 130 w tym wątku:

                            "- dla masksymalizacji plonu alfa-kwasów Marynkę należy rwać ok. 25.08 (termin normalny, nie tegoroczny), później alfa-kwasów robi się w niej mniej. Natomiast Lubelski im dłużej wisi, tym alfa-kwasów ma więcej. Normalnie należy go więc zbierać w pierwszym tygodniu września."
                            Moja kolekcja podstawek

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #479
                              No to cytata z postu #456:
                              Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. (...) Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą,"

                              Nie zieloną - mają zacząć żółknąć... A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...

                              Comment

                              • bogdan62
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.10
                                • 173

                                #480
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
                                Chmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
                                Pisałem "młody" oceniając krzew na max 2 lata (może się myle). Na starszych krzewach pędy są masywniejsze jest więcej szyszek charakrerystycznie wykształconych dla danej odmiany, jest z czego porównywać.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...