No właśnie. I wydaje mi się, że podobnie wyglądają liście Marynki z tego postu.
Chmielnik
Collapse
X
-
-
Na moich zdjęciach liście różnią się wyraźnie. Jedne są matowe, bardziej okrągłe i pełne a drugie lśniące i bardziej wcięte. Natomiast liście na przykładowych zdjęciach które podajesz a które wcześniej oglądałem przeglądając wątek o chmielu dla mnie prawie wcale się nie różnią.Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-09-01, 21:14.Comment
-
Górne zdjęcie to Lubelski."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
porównując do swoich to lubelski pierwszy potem jest marynka, czyli wychodzi że jest tak jak większość pisze. Marynka ma bardziej zieloniutkie, lubelski odcień zgniłej zieleni.
To już czas zbierać? W sumie ładnie już szeleszczą ;-)
a i na mojej focie trochę postów wcześniej to marynka.Ostatnia zmiana dokonana przez anjinsan; 2009-09-01, 22:46.Comment
-
-
Może dla pewności zrób mały test jak sugeruje darko:
Ja miałem chmielobranie w niedzielę. Zebrałem prawie 2,5kg lubelskiego i niecałe 0,5kg marynki. Większość się suszy na strychu (i tam poleży przynajmniej 2tyg) a część suszę w domu. Miałem suszyć w piekarniku z termoobiegiem, ale niestety akurat odmówił posłuszeństwa więc z konieczności suszyłem "naturalnie". Lubelski praktycznie już jest wysuszony, ale było go tylko ok 0,25kg (waga przed suszeniem). Marynki była trochę grubsza warstwa (ok 0,5kg) i jeszcze muszę jeszcze jej dać parę dni.Comment
-
Rozróżniam uprawiany Lubelski od Marynki, po największych, najbardziej dorodnych szyszkach, których wygląd zdecydowanie jest inny. Szyszki lubelskiego są zdecydowanie bardziej smukłe od Marynki. Nie jestem wstanie odróżnić tych odmian po liściach, czy małych i średnich szyszkach. Ponadto Lubelski bardziej atakują mi mszyce i przędziorki, chyba bardziej smakuje szkodnikom. Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.Comment
-
Chmiel na moich zdjęciach jest młodyZdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-09-02, 10:31.Comment
-
Cytat z postu nr. 130 w tym wątku:
"- dla masksymalizacji plonu alfa-kwasów Marynkę należy rwać ok. 25.08 (termin normalny, nie tegoroczny), później alfa-kwasów robi się w niej mniej. Natomiast Lubelski im dłużej wisi, tym alfa-kwasów ma więcej. Normalnie należy go więc zbierać w pierwszym tygodniu września."Comment
-
No to cytataz postu #456:
Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. (...) Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą,"
Nie zieloną - mają zacząć żółknąć... A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...Comment
-
Pisałem "młody" oceniając krzew na max 2 lata (może się myle). Na starszych krzewach pędy są masywniejsze jest więcej szyszek charakrerystycznie wykształconych dla danej odmiany, jest z czego porównywać.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.
https://sonnen-braeu.de/
12,9% ekstr.
5,5% alk.
Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...-
Channel: Niemcy
2022-01-24, 22:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment