Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
    a z górnego bardziej smukłe.
    No właśnie. I wydaje mi się, że podobnie wyglądają liście Marynki z tego postu.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      Tzn miałem na myśli, to że liście z Twojego lewego (czy też górnego) zdjęcia są bardziej smukłe - podobnie jak te z w/w postu.
      Bo właśnie zauważyłem, że piszesz o smukłości szyszek a nie liści.
      Last edited by Stasiek; 2009-09-01, 20:30.

      Comment

      • noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

        Na moich zdjęciach liście różnią się wyraźnie. Jedne są matowe, bardziej okrągłe i pełne a drugie lśniące i bardziej wcięte. Natomiast liście na przykładowych zdjęciach które podajesz a które wcześniej oglądałem przeglądając wątek o chmielu dla mnie prawie wcale się nie różnią.
        Last edited by noodles; 2009-09-01, 21:14.
        Moja kolekcja podstawek

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          Górne zdjęcie to Lubelski.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            Górne zdjęcie to Lubelski.
            Jeśli chodzi o to po lewej, to też tak sądzę.
            U siebie zaobserwowałem, że Lubelski ma dłuższe szyszki, Marynka bardziej okrągłe.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • anjinsan
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 63

              porównując do swoich to lubelski pierwszy potem jest marynka, czyli wychodzi że jest tak jak większość pisze. Marynka ma bardziej zieloniutkie, lubelski odcień zgniłej zieleni.
              To już czas zbierać? W sumie ładnie już szeleszczą ;-)

              a i na mojej focie trochę postów wcześniej to marynka.
              Last edited by anjinsan; 2009-09-01, 22:46.

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                No fajnie... 4 głosy za tym że ten po lewo to lubelski przeciwko mojemu jednemu że to marynka...
                Czyżbym się jednak mylił? Nie będę się upierał...

                Comment

                • noodles
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.09
                  • 700

                  Dziękuję wszystkim. Tym co się mylą też Dzisiaj żniwa.
                  Moja kolekcja podstawek

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    Może dla pewności zrób mały test jak sugeruje darko:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Weź po 5 gramów suchych szyszek, gotuj godzinę osobno w 5 litrach wody i spróbuj wywaru. Bardziej gorzka powinna być woda z Marynką.
                    I podziel się wynikami.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzisiaj żniwa.
                    Ja miałem chmielobranie w niedzielę. Zebrałem prawie 2,5kg lubelskiego i niecałe 0,5kg marynki. Większość się suszy na strychu (i tam poleży przynajmniej 2tyg) a część suszę w domu. Miałem suszyć w piekarniku z termoobiegiem, ale niestety akurat odmówił posłuszeństwa więc z konieczności suszyłem "naturalnie". Lubelski praktycznie już jest wysuszony, ale było go tylko ok 0,25kg (waga przed suszeniem). Marynki była trochę grubsza warstwa (ok 0,5kg) i jeszcze muszę jeszcze jej dać parę dni.

                    Comment

                    • bogdan62
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 173

                      Rozróżniam uprawiany Lubelski od Marynki, po największych, najbardziej dorodnych szyszkach, których wygląd zdecydowanie jest inny. Szyszki lubelskiego są zdecydowanie bardziej smukłe od Marynki. Nie jestem wstanie odróżnić tych odmian po liściach, czy małych i średnich szyszkach. Ponadto Lubelski bardziej atakują mi mszyce i przędziorki, chyba bardziej smakuje szkodnikom. Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Właśnie... Nie za szybko robicie te żniwa?

                        Comment

                        • noodles
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.09
                          • 700

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.

                          Chmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
                          Last edited by noodles; 2009-09-02, 10:31.
                          Moja kolekcja podstawek

                          Comment

                          • noodles
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.09
                            • 700

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Właśnie... Nie za szybko robicie te żniwa?
                            Cytat z postu nr. 130 w tym wątku:

                            "- dla masksymalizacji plonu alfa-kwasów Marynkę należy rwać ok. 25.08 (termin normalny, nie tegoroczny), później alfa-kwasów robi się w niej mniej. Natomiast Lubelski im dłużej wisi, tym alfa-kwasów ma więcej. Normalnie należy go więc zbierać w pierwszym tygodniu września."
                            Moja kolekcja podstawek

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              No to cytata z postu #456:
                              Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. (...) Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą,"

                              Nie zieloną - mają zacząć żółknąć... A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...

                              Comment

                              • bogdan62
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.10
                                • 173

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                                Chmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
                                Pisałem "młody" oceniając krzew na max 2 lata (może się myle). Na starszych krzewach pędy są masywniejsze jest więcej szyszek charakrerystycznie wykształconych dla danej odmiany, jest z czego porównywać.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X