Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
Wyświetlenie odpowiedzi
Chmielnik
Collapse
X
-
-
Na moich zdjęciach liście różnią się wyraźnie. Jedne są matowe, bardziej okrągłe i pełne a drugie lśniące i bardziej wcięte. Natomiast liście na przykładowych zdjęciach które podajesz a które wcześniej oglądałem przeglądając wątek o chmielu dla mnie prawie wcale się nie różnią.Last edited by noodles; 2009-09-01, 21:14.
Comment
-
-
Górne zdjęcie to Lubelski."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziGórne zdjęcie to Lubelski.
U siebie zaobserwowałem, że Lubelski ma dłuższe szyszki, Marynka bardziej okrągłe.
Comment
-
-
porównując do swoich to lubelski pierwszy potem jest marynka, czyli wychodzi że jest tak jak większość pisze. Marynka ma bardziej zieloniutkie, lubelski odcień zgniłej zieleni.
To już czas zbierać? W sumie ładnie już szeleszczą ;-)
a i na mojej focie trochę postów wcześniej to marynka.Last edited by anjinsan; 2009-09-01, 22:46.
Comment
-
-
-
Może dla pewności zrób mały test jak sugeruje darko:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziWeź po 5 gramów suchych szyszek, gotuj godzinę osobno w 5 litrach wody i spróbuj wywaru. Bardziej gorzka powinna być woda z Marynką.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj żniwa.
Comment
-
-
Rozróżniam uprawiany Lubelski od Marynki, po największych, najbardziej dorodnych szyszkach, których wygląd zdecydowanie jest inny. Szyszki lubelskiego są zdecydowanie bardziej smukłe od Marynki. Nie jestem wstanie odróżnić tych odmian po liściach, czy małych i średnich szyszkach. Ponadto Lubelski bardziej atakują mi mszyce i przędziorki, chyba bardziej smakuje szkodnikom. Widoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedziWidoczny na zdjęciach chmiel jest młody, jak będzie starszy, łatwiej odróżni się go po szyszkach.
Chmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.Last edited by noodles; 2009-09-02, 10:31.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie... Nie za szybko robicie te żniwa?
"- dla masksymalizacji plonu alfa-kwasów Marynkę należy rwać ok. 25.08 (termin normalny, nie tegoroczny), później alfa-kwasów robi się w niej mniej. Natomiast Lubelski im dłużej wisi, tym alfa-kwasów ma więcej. Normalnie należy go więc zbierać w pierwszym tygodniu września."
Comment
-
-
No to cytata z postu #456:
Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. (...) Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą,"
Nie zieloną - mają zacząć żółknąć... A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziChmiel na moich zdjęciach jest młody Zdjęcia robiłem wczoraj a dzisiaj go zebrałem. A z mszycami to święta prawda. Chmiel który na moich zdjęciach został rozpoznany jako Lubelski mszyce żarły zaciekle. Drugiego nie ruszały.
Comment
-
Comment