Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anjinsan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 63

    doczytałem że chmiel można zbierać dopiero po 2 latach od posadzenia- czyli jak, mój chmiel tegoroczny jest wybrakowany?
    Ktoś ważył piwko z młodych (4 miesięcznych ;-) upraw? Szyszki są duże ale teraz się zakręciłem, może nie do końca jest to pełnowartościowa szyszka?

    Comment

    • noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      No to cytata z postu #456:
      Dylkowski: "Zbioru szyszek chmielowych dokonuje się w tzw stadium dojrzałości technicznej. (...) Szyszki maja barwę żółtozieloną lub złocistożółtą,"

      Nie zieloną - mają zacząć żółknąć... A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...
      No to ja mam cytat podsumowujący:
      " Ja tu widzę niezły burdel siostro". Burdel w "know how" oczywiście. A początkujący rwą sobie włosy z głowy.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
      Pisałem "młody" oceniając krzew na max 2 lata (może się myle). Na starszych krzewach pędy są masywniejsze jest więcej szyszek charakrerystycznie wykształconych dla danej odmiany, jest z czego porównywać.
      Jeśli tak to racja. Moje krzewy są z tego roku.
      Moja kolekcja podstawek

      Comment

      • bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

        Termin zbioru szyszek jest umowny, w każdej części Polski może być inny. Lubelski zebrałem prawie tydzień temu, znaczna część szyszek otwierała się, na niektórych szyszkach listki stawały się brązowe, był "ostatni gwizdek" do zbioru. Marynce dałem jeszcze czas, 2/3 szyszek jest zbyt zielonych i jędrnych (nie zaczeły charakterystycznie szeleścić przy ściskaniu).

        Comment

        • bogdan62
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.10
          • 173

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan Wyświetlenie odpowiedzi
          doczytałem że chmiel można zbierać dopiero po 2 latach od posadzenia- czyli jak, mój chmiel tegoroczny jest wybrakowany?
          Ktoś ważył piwko z młodych (4 miesięcznych ;-) upraw? Szyszki są duże ale teraz się zakręciłem, może nie do końca jest to pełnowartościowa szyszka?
          Bez względu na to czy szyszka pochodzi z młodego, czy starego krzewu może być użyta do warzenia piwa. Proszę rozerwać szyszkę, u nasady listków zobaczysz żółty trochę klejący proszek - to jest to "dobro" na którym nam zależy. Problem leży gdzie indziej, niewiadomo ile tego "dobra" jest i ile szyszek użyć na warke. Ten problem jest również przy szyszkach ze starszych krzaków, przecież my nie robimy badań chmielu, zostaje metoda prób i błędów przy doborze ilości. Zanim się wypraktykuje, można do gotowanej brzeczki dawać część chmielu, a część oddzielnie gotować godzinę z wodą, otrzymany wywar dodawać do brzeczki po trochu do uzyskania oczekiwanej goryczki.

          Comment

          • anjinsan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 63

            No i o to mi właśnie chodziło - z młodego trochę więcej do gara - wyjdzie albo dobrze albo troche bardziej goryczkowo. Tak czy owak: wyjdzie Dzięki bogdan62

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              Na czasie jest temat suszenia chmielu, czynność ta jest finałem pracy z całego sezonu, a nieprawidłowo przeprowadzona zniszczy plony. Temat był poruszany na forum, ale przypomnę, przemysłowe suszenie odbywa się w podwyższonej temperaturze, z nawiewem, w osłonie jakiegoś gazu (chyba na bazie siarki) co zapobiega utlenianiu. W domowych warunkach najmniejsze straty w utlenianiu uzyskuje się przez naturalne suszenie cieniutko rozsypanego chmielu. W domu nie mamy możliwości powielenia przemysłowego procesu technologicznego, ja zresztą bym nie chciał. Suszenie w piekarniku, lub w suszarce do grzybów w moim przekonaniu ma uzasadnienie jedynie w przypadku niskich temperatur , dużej wilgotności powietrza co uniemożliwi naturalne suszenie.

              Comment

              • zuberek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.11
                • 6

                Witam . Wcześniej na osimnastej stronie pokazałem zdjęcie ze swojego chmielnika ( czteroletnia Marynka i dwuletni Lubelski ). Jestem po zbiorach , suszeniu i chcę się podzielić wynikami : Marynka obrana w litrach - 60 L po suszeniu 1100g
                Lubelski obrany w litrach - 8 L posuszeniu 125g
                Suszyłem na na ramkach z sita w szopce na działce .Pozdrawiam zuberek

                Comment

                • noodles
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.09
                  • 700

                  Mojego chmielu przed suszeniem było 200g (Marynka) i 400 g (Lubelski) więc za bardzo nie pochmielę ale doświadczenia zdobyłem bezcenne.
                  Moja kolekcja podstawek

                  Comment

                  • bumbastic
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.08
                    • 135

                    Czy dziki chmiel ma jakąś wartość dla domowego piwowarstwa? Znalazłem miejsce gdzie taki rośnie i jest taki dorodny i w takich ilościach, że aż szkoda aby się zmarnował.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      Nie ma.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zuberek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Suszyłem na na ramkach z sita w szopce na działce
                        Masz może fotkę tych owym ram/sita?
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • artur2
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 535

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie ma.
                          E tam, jakąś tam ma.
                          W tamtym roku zebrałem trochę dzikiego chmielu na moim osiedlu. Pachniał dość fajnie. Po wysuszeniu dodałem go do jednej warki (jasny górniak). Piwo wyszło całkiem całkiem - czuć trochę w smaku, że to z tego chmielu.
                          Była to próba z cyklu "jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz". Czyli można, da się zrobić ale jest więcej minusów:
                          - nie wiadomo ile jest alfa kwasów,
                          - chmiel nie jest szlachetny i nadaje się chyba tylko do goryczki (aromatu prawie nie ma),
                          - chmiel szlachetny ma o niebo lepszy aromat.
                          Reasumując - nie polecam.

                          PS. Mi też szkoda tego dzikiego chmielu
                          Last edited by artur2; 2009-09-07, 12:50.
                          Mniej alkoholu, więcej smaku !
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • peter007
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.06
                            • 2820

                            Dla piwa istotna jest płeć tegoż chmielu a dzikich ciężko odróżnić
                            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                            Comment

                            • bogdan62
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.10
                              • 173

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dla piwa istotna jest płeć tegoż chmielu a dzikich ciężko odróżnić
                              To troche nie tak, chmiel jest rośliną rozdzielno płciową, jedne krzewy są męskie, inne żeńskie, osobniki męskie chmielu nie przekształcają kwiatów w szyszki, jedynie osobniki zeńskie, nie ma kłopotu z rozróżnieniem. Dla celów piwowarskich, jest ważne, aby kwiaty żeńskie chmielu nie zostały zapylone, rosnące w okolicy osobniki męskie traktowane są jako szkodniki. Szyszka z zapylonego chmielu posiada gorsze parametry, gdyż część energi rośliny jest przeznaczana na nasiona, są to takie malutkie orzeszki u nasady listków szyszki.

                              Comment

                              • zuberek
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2004.11
                                • 6

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Masz może fotkę tych owym ram/sita?
                                Fotek nie mam , ale ramki o wymiarach 1000x500mm zrobiłem z odpadów listewki o przekroju 50x10 mm . "Dno" ramki wykonałem z siatki do tynków z włókna szklanego dostępnej w sklepie budowlanym . Doskonale sprawdzają się do suszenia np ziół , czosnku itp. Pozdrawiam zuberek .

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X