Niedawno w Agrobiznesie mówili, że warunki pogodowe dla chmielu w tym roku były bardzo dobre, dlatego też rolnicy spodziewają się wysokich plonów. Tak samo zawartość alfakwasów ma być na dobrym poziomie.
Chmielnik
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...
Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziTeż tak myślałem. Chmiel wydawał się jeszcze mało dojrzały, marynka słabo i późno startowała, a gdy zacząłem go zrywać, okazało się, że to ostatni dzwonek .
Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziA mówią, że Lubelski może powisieć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo to może z moim chmielem coś nie halo. To dopiero 2. rok.
Ile zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziTYpowałbym, że pierwszy to Marynka, a drugi Lubelski
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziIle zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.
Comment
-
-
ja tydzień później zbierałem po tej dacie (tzn. teściowa zbierała, bo ja nie miałem czasu czyli koło 1 września i na porównanie zamówiłem z BA szyszki. Kształt identyczny, zapach po przesypaniu do torebki bardzo intensywny, czysto chmielowy, jedynie moje są bardziej żółtawe, z BA są prawie zielonego koloru. Wietrzyły się w drewnianej wiacie rozłożone jedną warstewką - czas był bez deszczu i wietrzny (ach te szczeliny miedzy deskami - zdecydowanie mój jest bardziej suchy - mam nadzieję że nie za bardzo. Niestety teściówka zebrała tylko największe małe zostały na krzaczkach - po wysuszeniu mam tego ~30g na jedną warkę starczy (z 3 krzaczków) - chmiel sadzony w tym roku.
Comment
-
-
Chmielnik na balkonie
Witam,
Chciałbym założyć sobie mini-chmielnik na balkonie, jednak pomimo poszukiwań nie znalazłem specjalnie dużo informacji jak się do tego zabrać. Mam możliwość zakupu przez internet sadzonek w małych doniczkach jednak nie wiem dokładnie czy kupić je na jesień i przesadzając do większych donic, przezimować je na balkonie do wiosny z nadzieją, ze spełnią swoje zadanie. A może poczekać i kupić sadzonki na wiosnę?
Może ktoś poradzić jak zabrać się za stworzenie takiego chmielnika?
Pozdrawiam
Aron
Comment
-
-
ale to chmiel piwny czy ozdobny, bo jeżeli piwny to na jesieni wycinamy wszystko w pień (no w łodygę do przezimowania -na wiosnę rośnie od nowa, a nowe sadzimy na wiosnę (na początku maja) ze sztobrów czyli kawałków młodych korzeni, warto pilnować takich akcji np. w BA. Mi urosły już w pierwszym roku, po kilku miesiącach szyszki, ale prawdziwe (duże) zbiory po 2 latach.
Ozdobne - nie mam pojęcia, ale z zimowaniem młodych pędów na powietrzu może być nie ciekawie.Last edited by anjinsan; 2009-09-27, 20:30.
Comment
-
Comment