Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

    Niedawno w Agrobiznesie mówili, że warunki pogodowe dla chmielu w tym roku były bardzo dobre, dlatego też rolnicy spodziewają się wysokich plonów. Tak samo zawartość alfakwasów ma być na dobrym poziomie.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      No Szefunio kiedyś pisał, że ceny spadną pod koniec roku...

      Comment

      • muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        A z tym dniem 25.08. to chyba nieco naciągane. Zależy przecież od ilości opadów i dni słonecznych itp. Zwłaszcza w pierwszym roku chmielnika...
        Też tak myślałem. Chmiel wydawał się jeszcze mało dojrzały, marynka słabo i późno startowała, a gdy zacząłem go zrywać, okazało się, że to ostatni dzwonek .
        Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
          Też tak myślałem. Chmiel wydawał się jeszcze mało dojrzały, marynka słabo i późno startowała, a gdy zacząłem go zrywać, okazało się, że to ostatni dzwonek .
          Teraz wierzę w tę magiczną datę, w zegar biologiczny chmielu.
          No ja przespałem, zrywałem chyba koło 8-9 wrześni i po wysuszeniu Lubelski nie ma kompletnie żadnego aromatu.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • muavmf
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.08
            • 119

            A mówią, że Lubelski może powisieć.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
              A mówią, że Lubelski może powisieć.
              No to może z moim chmielem coś nie halo. To dopiero 2. rok.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • SlawekT
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.08
                • 174

                TYpowałbym, że pierwszy to Marynka, a drugi Lubelski

                Comment

                • muavmf
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.08
                  • 119

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to może z moim chmielem coś nie halo. To dopiero 2. rok.
                  Tomek mój chmiel też ma dopiero drugi rok (drugie zbiory). W zeszłym roku czekałem na odpowiednią dojrzałość szyszek i przeczekałem. Były już brązowawe i też bez aromatu. W tym roku zebrałem szybciej. Szyszki są lekko żółtawe i pięknie pachną. Wychodzi na to, że zbiory obowiązkowo trzeba zakończyć do końca sierpnia.

                  Ile zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.

                  Comment

                  • muavmf
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.08
                    • 119

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                    TYpowałbym, że pierwszy to Marynka, a drugi Lubelski
                    A ja odwrotnie .

                    Comment

                    • wg2
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2004.07
                      • 264

                      Marynka

                      Ja z trzech krzaków zebrałem (początek września) 20l marynki
                      GAWEŁ

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ile zebrałeś chmielu ? U mnie po wysuszeniu zebrało się po pół kilo z krzaka.
                        Nie ważyłem jeszcze. Ale w tym roku sobie olałem ten chmiel, zamiast podlewać. Straszny sajgon miałem w maju i czerwcu, a wtedy u nas trochę przysuszyło, a ja nie miałem głowy do podlewania. Nic to.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • anjinsan
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 63

                          ja tydzień później zbierałem po tej dacie (tzn. teściowa zbierała, bo ja nie miałem czasu czyli koło 1 września i na porównanie zamówiłem z BA szyszki. Kształt identyczny, zapach po przesypaniu do torebki bardzo intensywny, czysto chmielowy, jedynie moje są bardziej żółtawe, z BA są prawie zielonego koloru. Wietrzyły się w drewnianej wiacie rozłożone jedną warstewką - czas był bez deszczu i wietrzny (ach te szczeliny miedzy deskami - zdecydowanie mój jest bardziej suchy - mam nadzieję że nie za bardzo. Niestety teściówka zebrała tylko największe małe zostały na krzaczkach - po wysuszeniu mam tego ~30g na jedną warkę starczy (z 3 krzaczków) - chmiel sadzony w tym roku.

                          Comment

                          • muavmf
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.08
                            • 119

                            Przeprowadziłem eksperyment z suszeniem chmielu.
                            Marynkę suszyłem jedną dobę na strychu, lubelski- z brak mojego czasu na - dwie doby.
                            Efekt - marynka była zbyt wilgotna i spleśniała. Chyba lepiej przesuszać niż niedosuszać.

                            Comment

                            • aronjr
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.05
                              • 70

                              Chmielnik na balkonie

                              Witam,

                              Chciałbym założyć sobie mini-chmielnik na balkonie, jednak pomimo poszukiwań nie znalazłem specjalnie dużo informacji jak się do tego zabrać. Mam możliwość zakupu przez internet sadzonek w małych doniczkach jednak nie wiem dokładnie czy kupić je na jesień i przesadzając do większych donic, przezimować je na balkonie do wiosny z nadzieją, ze spełnią swoje zadanie. A może poczekać i kupić sadzonki na wiosnę?

                              Może ktoś poradzić jak zabrać się za stworzenie takiego chmielnika?

                              Pozdrawiam
                              Aron

                              Comment

                              • anjinsan
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.05
                                • 63

                                ale to chmiel piwny czy ozdobny, bo jeżeli piwny to na jesieni wycinamy wszystko w pień (no w łodygę do przezimowania -na wiosnę rośnie od nowa, a nowe sadzimy na wiosnę (na początku maja) ze sztobrów czyli kawałków młodych korzeni, warto pilnować takich akcji np. w BA. Mi urosły już w pierwszym roku, po kilku miesiącach szyszki, ale prawdziwe (duże) zbiory po 2 latach.
                                Ozdobne - nie mam pojęcia, ale z zimowaniem młodych pędów na powietrzu może być nie ciekawie.
                                Last edited by anjinsan; 2009-09-27, 20:30.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X