Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    #511
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan
    ale to chmiel piwny czy ozdobny, bo jeżeli piwny to na jesieni wycinamy wszystko w pień (no w łodygę do przezimowania -na wiosnę rośnie od nowa, a nowe sadzimy na wiosnę (na początku maja) ze sztobrów czyli kawałków młodych korzeni, warto pilnować takich akcji np. w BA. Mi urosły już w pierwszym roku, po kilku miesiącach szyszki, ale prawdziwe (duże) zbiory po 2 latach.
    Ozdobne - nie mam pojęcia, ale z zimowaniem młodych pędów na powietrzu może być nie ciekawie.
    Oczywiście chodzi mi o chmiel piwny. Problem w tym, że do kupienia są sadzonki w 8cm doniczkach innymi słowy małe roślinki. Dlatego nie wiem kiedy to zakupić. Nie mówiąc już o tym jak to ewentualnie przechować w warunkach domowych/zimowych.

    Comment

    • anjinsan
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 63

      #512
      mniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.

      mi z 10 sztobrów przyjęło się 7. trochę na start za bardzo podlałem ;-) i początkowo do puszczenia pędów trzymałem właśnie w donicy - do ziemi poszły takie około 30cm.

      Comment

      • aronjr
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 70

        #513
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan
        mniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.
        Czyli to oznacza, że powinienem kupić gotowe sadzonki na wiosnę i po prostu przesadzić do większej donicy?

        Pozdrawiam
        Aron
        Ostatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2009-09-28, 16:42.

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          #514
          Czy wiadomo już, ile w tym roku mają alfa-kwasów marynka i lubelski ?
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • anjinsan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 63

            #515
            Czyli to oznacza, że powinienem kupić gotowe sadzonki na wiosnę i po prostu przesadzić do większej donicy?
            sadzonki to nie wiem kiedy, ale sztobry na pewno w drugiej połowie kwietnia - akcja trwa tylko kilka tygodni, bo mają swój cykl życiowy, na początku maja zakopujesz i czekasz aż wyjdą pędy, zresztą przeczytaj od początku chociażby ten temat, wszystko jest od sztobra po szyszki ...
            Ostatnia zmiana dokonana przez anjinsan; 2009-09-28, 22:11.

            Comment

            • muavmf
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.08
              • 119

              #516
              Może trochę za wcześnie, ale namawiam do sadzenia swojego chmielu.
              Obecnie skończył mi się mój chmiel aromatyczny, zbierany w sierpniu i byłem zmuszony zakupić w BA (szyszki).
              Różnica jest bardzo duża, pomijając, że ten z BA jest z 2008r. Moje szyszki były jasnozielone, aromatyczne. Ten z BA jest zielony i pachnie suszonym zielskiem. Aromatyczny to on jest chyba tylko z nazwy. Trudno, zobaczymy co dalej w warzeniu.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #517
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                No ja przespałem, zrywałem chyba koło 8-9 wrześni i po wysuszeniu Lubelski nie ma kompletnie żadnego aromatu.
                Nie jest tak źle. To co pisałem to było po kilku pierwszych dniach suszenia. Potem sobie sprawę z chmielem olałem, więc zamiast suszyć się tydzień, czy dwa, leżał sobie ten chmiel na szafce w kuchni chyba z miesiąc. No i w końcu postanowiłem posprzątać, a tu niespodzianka - chmiel ma piękny chmielowy zapach. Także dementuję, nie ma tak, że jakoś szybko straci aromat.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • muavmf
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.08
                  • 119

                  #518
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                  A mówią, że Lubelski może powisieć.
                  Pozwoliłem się zacytować .
                  Wychodzi na to, że Lubelski lepszy jest żółty niż zielony.

                  zamiast suszyć się tydzień, czy dwa, leżał sobie ten chmiel na szafce w kuchni chyba z miesiąc. No i w końcu postanowiłem posprzątać, a tu niespodzianka - chmiel ma piękny chmielowy zapach. Także dementuję, nie ma tak, że jakoś szybko straci aromat.
                  Dobra uwaga, ja się bałem utraty aromatu zbyt długim suszeniem.

                  Comment

                  • YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

                    #519
                    Kiedy w poprzednich latach browamator sprzedawał sztorby chmielowe? Czy to czasem juz nie czas na sadzenie chmielu?
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #520
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                      Kiedy w poprzednich latach browamator sprzedawał sztorby chmielowe? Czy to czasem juz nie czas na sadzenie chmielu?
                      Jeśli w tym roku terminy będą te same, to jest jeszcze trochę czasu:

                      Do 18 kwietnia przyjmujemy zapisy na sztobry

                      Comment

                      • Infam
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.05
                        • 715

                        #521
                        A moja Marynka już wschodzi. Ma dopiero kilka centymetrów ale i to cieszy.
                        "Dużo to nie znaczy Dobrze
                        Dobrze znaczy dużo"

                        Comment

                        • anjinsan
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 63

                          #522
                          ooooo - nie za wcześnie? słyszałem że pod koniec kwietnia coś tam może wyłazić, chociaż warunki w różnych częściach kraju są różne więc może tak ma być

                          U mnie bynajmniej cisza, mam nadzieję że krety nie załatwiły moich "roczniaków" - parę dziur w pobliżu widziałem Mój chmielnik jest w chłodniejszym terenie kraju jakim jest północno-wschodnia Polska.

                          Comment

                          • YouPeter
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 2379

                            #523
                            Z informacji jakie uzyskałem z browamatora przed świętami zapisy mają rozpocząć się od najbliższej środy.
                            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                            Comment

                            • anjinsan
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.05
                              • 63

                              #524
                              Potwierdzam - chmiel wyłazi Marynki wszystkie, lubelski nieśmiało jeden. Pogoda nam dopisuje na razie. Fotka przodownika wzrostu
                              Attached Files

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #525
                                To co pierwsze wychodzi należy wyciąć. Opisałem to tu.
                                Na dodatek to jest ten czas.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2010-04-11, 05:19.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...