Chmielnik
Collapse
X
-
mniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.
mi z 10 sztobrów przyjęło się 7. trochę na start za bardzo podlałem ;-) i początkowo do puszczenia pędów trzymałem właśnie w donicy - do ziemi poszły takie około 30cm.Comment
-
mniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.
Pozdrawiam
AronOstatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2009-09-28, 16:42.Comment
-
Czy wiadomo już, ile w tym roku mają alfa-kwasów marynka i lubelski ?Comment
-
Czyli to oznacza, że powinienem kupić gotowe sadzonki na wiosnę i po prostu przesadzić do większej donicy?Ostatnia zmiana dokonana przez anjinsan; 2009-09-28, 22:11.Comment
-
Może trochę za wcześnie, ale namawiam do sadzenia swojego chmielu.
Obecnie skończył mi się mój chmiel aromatyczny, zbierany w sierpniu i byłem zmuszony zakupić w BA (szyszki).
Różnica jest bardzo duża, pomijając, że ten z BA jest z 2008r. Moje szyszki były jasnozielone, aromatyczne. Ten z BA jest zielony i pachnie suszonym zielskiem. Aromatyczny to on jest chyba tylko z nazwy. Trudno, zobaczymy co dalej w warzeniu.Comment
-
Nie jest tak źle. To co pisałem to było po kilku pierwszych dniach suszenia. Potem sobie sprawę z chmielem olałem, więc zamiast suszyć się tydzień, czy dwa, leżał sobie ten chmiel na szafce w kuchni chyba z miesiąc. No i w końcu postanowiłem posprzątać, a tu niespodzianka - chmiel ma piękny chmielowy zapach. Także dementuję, nie ma tak, że jakoś szybko straci aromat.Comment
-
Pozwoliłem się zacytować .
Wychodzi na to, że Lubelski lepszy jest żółty niż zielony.
zamiast suszyć się tydzień, czy dwa, leżał sobie ten chmiel na szafce w kuchni chyba z miesiąc. No i w końcu postanowiłem posprzątać, a tu niespodzianka - chmiel ma piękny chmielowy zapach. Także dementuję, nie ma tak, że jakoś szybko straci aromat.Comment
-
ooooo- nie za wcześnie? słyszałem że pod koniec kwietnia coś tam może wyłazić, chociaż warunki w różnych częściach kraju są różne więc może tak ma być
U mnie bynajmniej cisza, mam nadzieję że krety nie załatwiły moich "roczniaków" - parę dziur w pobliżu widziałemMój chmielnik jest w chłodniejszym terenie kraju jakim jest północno-wschodnia Polska.
Comment