Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan
Wyświetlenie odpowiedzi
Chmielnik
Collapse
X
-
mniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.
mi z 10 sztobrów przyjęło się 7. trochę na start za bardzo podlałem ;-) i początkowo do puszczenia pędów trzymałem właśnie w donicy - do ziemi poszły takie około 30cm.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan Wyświetlenie odpowiedzimniej więcej w połowie kwietnia pobierane są sztobry i jest to bardzo dobra metoda sadzenia chmielnika, jednocześnie z pędami puszczają korzenie, jeżeli na balkonie to musisz zaopatrzyć się w głębokie donice, jest to bardzo żywotna roślina o szybkim przyroście ale podłoże musi być odpowiednio wilgotne. W domowych (balkonowych) warunkach może być trudno ze względu na ograniczoną powierzchnię części podziemnej i możliwość przesuszania, aczkolwiek jak się przyjmie=puści pędy to raczej będzie rosło bo to w sumie zielsko a takie trudno ubić.
Pozdrawiam
AronLast edited by aronjr; 2009-09-28, 16:42.
Comment
-
-
Czy wiadomo już, ile w tym roku mają alfa-kwasów marynka i lubelski ?
Comment
-
-
Czyli to oznacza, że powinienem kupić gotowe sadzonki na wiosnę i po prostu przesadzić do większej donicy?Last edited by anjinsan; 2009-09-28, 22:11.
Comment
-
-
Może trochę za wcześnie, ale namawiam do sadzenia swojego chmielu.
Obecnie skończył mi się mój chmiel aromatyczny, zbierany w sierpniu i byłem zmuszony zakupić w BA (szyszki).
Różnica jest bardzo duża, pomijając, że ten z BA jest z 2008r. Moje szyszki były jasnozielone, aromatyczne. Ten z BA jest zielony i pachnie suszonym zielskiem. Aromatyczny to on jest chyba tylko z nazwy. Trudno, zobaczymy co dalej w warzeniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo ja przespałem, zrywałem chyba koło 8-9 wrześni i po wysuszeniu Lubelski nie ma kompletnie żadnego aromatu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziA mówią, że Lubelski może powisieć.
Wychodzi na to, że Lubelski lepszy jest żółty niż zielony.
zamiast suszyć się tydzień, czy dwa, leżał sobie ten chmiel na szafce w kuchni chyba z miesiąc. No i w końcu postanowiłem posprzątać, a tu niespodzianka - chmiel ma piękny chmielowy zapach. Także dementuję, nie ma tak, że jakoś szybko straci aromat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziKiedy w poprzednich latach browamator sprzedawał sztorby chmielowe? Czy to czasem juz nie czas na sadzenie chmielu?
Do 18 kwietnia przyjmujemy zapisy na sztobry
Comment
-
-
ooooo - nie za wcześnie? słyszałem że pod koniec kwietnia coś tam może wyłazić, chociaż warunki w różnych częściach kraju są różne więc może tak ma być
U mnie bynajmniej cisza, mam nadzieję że krety nie załatwiły moich "roczniaków" - parę dziur w pobliżu widziałem Mój chmielnik jest w chłodniejszym terenie kraju jakim jest północno-wschodnia Polska.
Comment
-
Comment