Witam, jeżeli ktoś chętny pozbędę się swojego chmielu, mam kilkuletni Lubelski i Marynkę, wykopać i po sprawie, więcej na pw lub 696651531
Chmielnik
Collapse
X
-
Marynka jest większa, ma grubsze pędy w kolorze ciemniejszej zieleni z przebarwieniami bordowymi, lubelski jest drobniejszy, kolor jaśniejszy od marynki bez przebarwień. A tak właściwie to trochę późno te szyszki się pojawiają u Ciebie, o tej porze roku powinny być już dojrzałe.
Comment
-
-
Wychodzi na to że lubelski ma szyszki a marynka dopiero zawiązki czyli później daje owoc. Jestem z Radomia i mimo podlewania susza swoje zrobiła, może dla tego mam lekkie opóźnienie. Ale za potwierdzenie gatunków bardzo dziękuje, bo od trzech lat używałem ich tylko do kąpieli, a nie do piwa. A może jest ktoś z Radomia kto ma żatecki i chce pozbyć się jednej sadzonki?
Comment
-
-
Witam!
Już od roku czasu, od kiedy zacząłem warzyć w domu chodził mi po głowie chmielnik
i myślę że w przyszłym roku zrealizuję ten plan.
Mam już wstępnie przemyślaną konstrukcję nośną.
Będzie to czworokąt 5x5x5mb lub wyższy - zobaczymy.
Poza rodzimymi odmianami bardzo chciałbym mieć żeteckiego i Cascadea,
lub jakieś inne odmiany amerykańskie.
Jeśli ktoś ma to chętnie odkupię.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czubas Wyświetlenie odpowiedziOddam marynke i lubelski w dobre ręce, tzn za browara pisać na priv lub na jakub_a@o2.pl
Pisałeś że masz z nimi problemy?
Comment
-
-
Chyba każdy chmiel, pozostawiony sam sobie trochę choruje, myślę, że jest to delikatna roślina, według artykułu Dr inż. Mieczysława Stasiaka (artykuł w Piwowarze) przy profesjonalnej uprawie wykonuje się 6 oprysków w ciągu sezonu na 4 różne choroby. Więc moje chmiele ogólnie są zdrowe to nie są choroby przewlekłe/wieloletnie tylko nabyte w trakcie sezonu, jeżeli masz dobre miejsce lub dokonasz podstawowej profilaktyki, będą zdrowe i wydajne.
Comment
-
-
Witam wszystkich w nowym roku 2019. 2018 zmienil moje zycie o 360stopni, zaczalem warzyc piwo. Teraz cel na nowy rok to wlasny chmielnik i tu moje pytanie czy ktos w okolicach Swidnicy [duzych okolicach) mialby sztorby na sprzedaz oczywiscie na wiosne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek1702 Wyświetlenie odpowiedzi2018 zmienil moje zycie o 360stopni
Comment
-
-
Lubelski 2018 po otwarciu saszetki zupełnie trawiasty, zobaczymy za miesiąc jaki dał efekt w chmieleniu na aromat choć może nie da się tego wyczuć bo z obawy dałem mało."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment