Chmielnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #16


    No dobra ! Zajęły obszar o średnicy 2 m, inaczej odrosty osiągały długość około 1m i rosły w różnych kierunkach. Rysować nie będę, kto chce ten zrozumie.
    Pozdrawiam

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #17
      NoLeafClover napisal/a
      czy chmiel musi rosnąć w „pionie” czy musi iść ku górze, czy mogę np. opleść nim balkonową balustradę.
      Do zbiorów jeszcze daleko ale dobrze byłoby wiedzieć co robisz z zebranymi plonami ? Suszenie, prasowanie, jak to przechowywać ??
      [/B]
      Sądząc po tym jak roŚnie chmiel dziki, roŚlinie "pionizacja" nie jest do szczęŚcia niezbędna.
      Jednak rozciągnięta na konstrukcji chmielnika, łatwiej poddaje sie zabiegom agrotechnicznym.

      Swój zbiór suszę w temp. nie większej niż 50 C, w laboratoryjnej suszarce ale można z powodzeniem wysuszyć szyszki na powietrzu np. na ciepłym i przewiewnym strychu.
      Suche, rzeczywiŚcie prasuję pod naciskiem 2-3 ton do postaci kilkunastogramowych tabletek, pakuję w folię Al, słoik i trzymam w zamrażarce.
      Jak kto nie ma dostępu do prasy, może ciasno upakować szyszki w słoiku i do zamrażarki.
      W przechowalnictwie ważne są: niska temperatura, szczelne zamknięcie odcinające dostęp tlenu z powietrza i ciemnoŚć.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

        #18
        Originally posted by NoLeafClover
        Ale czy chmiel musi rosnąć w „pionie” czy musi iść ku górze, czy mogę np. opleść nim balkonową balustradę.
        Chmiel to pnącze, więc jak tylko będzie miał okazję to będzie się pnąc do góry.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • NoLeafClover
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.09
          • 449

          #19
          To skąd niby wzięło się przysłowie "chmiel jeśli tyczki nie ma ściele się po ziemi"

          Chyba niekoniecznie musi piąć się ku niebu ?
          NoLeafClover

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #20
            Normalnie, w stanie dzikim, chmiel rośnie w rejonach gdzie ma możliwość piąć się w górę, np. nad Wisłą w tzw. lasach łęgowych. Jest tam najwyżej pnącym się pnączem.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #21
              NoLeafClover napisal/a
              "chmiel jeśli tyczki nie ma ściele się po ziemi"
              A co ma biedny zrobić
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

                #22
                Dostał tyczkę i sznureczek i wyrósł po sam sufit i jeszcze chciałby iść ku słońcu. Ale już nie może biedaczek
                NoLeafClover

                Comment

                • oryks
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.01
                  • 297

                  #23
                  .... wyrósł po sam sufit ...
                  Czy to znaczy, że nadal trzymasz go w domu ???

                  Comment

                  • gul_gul
                    Premium Member
                    • 2001.02
                    • 359

                    #24
                    Ja już też mam swoje sadzonki.
                    Pierwszej dam do przytulenia pobliski słup elektryczny ale na resztę jeszcze nie mam pomysłu.

                    Comment

                    • ZEET
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2002.04
                      • 21

                      #25
                      gul_gul skąd wziełeś sadzonki jeśli można spytać.
                      POZDRAWIA ZEET

                      Comment

                      • gul_gul
                        Premium Member
                        • 2001.02
                        • 359

                        #26
                        Zagadałem z plantatorem z okolic Oleśnicy.

                        Comment

                        • NoLeafClover
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2001.09
                          • 449

                          #27
                          oryks napisal/a
                          .... wyrósł po sam sufit ...
                          Czy to znaczy, że nadal trzymasz go w domu ???

                          A co ?? nie może być w domu ??? Jak będzie cieplej to przeniosę na balkon
                          NoLeafClover

                          Comment

                          • oryks
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.01
                            • 297

                            #28
                            Chmiel z całą pewnością nie jest rośliną pokojową, jest naturalnie przystosowany do naszych warunków klimatycznych. Tak więc trzymanie takiej rośliny w mieszkaniu koniec końców nie wychodzi jej na zdrowie; mimo, że teraz wygląda okazale. Nie ma żadnego powodu aby chronić chmiel przed mrozem ( z wyłączeniem Twojego rozhartowanego już okazu). W ogrodzie jeszcze nie rozpoczął on wegetacji, co nie przeszkadza aby do sierpnia gęsto obrósł kilka metrów płotu.
                            Jeżeli w tej chwili Twoja roślinaka ma długie pędy ale cienkie (jakby wyciągnięte) i wiotkie, blade i małe liście; to jak najszybciej zacznij przyzwyczajać ją do warunków zewnętrznych ( dla niej naturalnych). Niestety jest spore ryzyko, że się ponownie nie zaaklimatyzuje i zacznie więdnąć i usychać. Zdobądź się wtedy na odwagę i zetnij ja przy ziemi. Jeżeli kłącza są dostaecznie silne po pewnym czasie wyrosna nowe zdrowe pędy.

                            Comment

                            • ZEET
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2002.04
                              • 21

                              #29
                              Wiem gdzie rośnie dziki chmiel nad Wisłą . Jak myślicie czy taki sie
                              nadaje do naszych celów . Podobno czeba mu coś poobrywać.
                              POZDRAWIA ZEET

                              Comment

                              • Rolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.08
                                • 1038

                                #30
                                Odświeżony

                                Zdecydowałem się odświeżyć temat (chociaż Lukuj i Elroy nawiązali do uprawy chmielu w innym temacie) ze względu na rozpoczęcie przeze mnie hodowli .
                                Jakieś dwa tygodnie temu otrzymałem dwa kłącza chmielu (goryczka i aromat). Wylądowały w dołkach ~10cm. Podsypane, obsypane, podlane i oznaczone patykami, coby widzieć gdzie wypatrywać. No i po tych dwóch tygodniach dalej nic! Wypatruję, wyrywam chwasty, wypowiadam zaklęcia, a z ziemi nie wystaje nawet lichutki patyczek .
                                Czy dwa tygodnie, to za krótko na oznaki dobrego samopoczucia sztobra i danie mi jakiegoś znaku życia?
                                Hodowcy chmielu wszystkich sekcji Browaru - łączmy się!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X