Serce się kraje jak się czyta takie posty (zresztą nawet wszystkich nie zdążyłem przeczytać) - wszystkim wszystko fajnie rośnie, a mój chmiel posadzony w majowy weekend nie daje znaku życia Dlaczego? może ktoś z Szanowny Znawców Tematu da mi wskazówkę? A oto moje typy:
1. Zbyt głębokie posadzenie - ale bez przesady, mogliśmy (z teściem i żoną) posadzić 3-5 cm głębiej, ale nie więcej, nie sądzę aby to miało znaczenie
2. Przymrozki majowe - działka jest oddalona kilkanaście km od granicy białoruskiej...
3. Zbyt intensywne nawożenie na początku - rozsypalem sporo granulatu na i wokół kopczyków ziemnych
4. Akcja sabotażowa ze strony teściowej, głównej przeciwniczki domowego browaru "za dużo piwa pijecie" itd. itp. Żona kategorycznie wyklucza taka możliwość....
Za rok, powiadasz? Ktoś mi mówił że chmiel może zacząć rosnąć dopiero w rok po posadzeniu, nie wiem czy takie opowiastki mają jakieś pokrycie w prawdzie czy należy je włożyć między bajki ... No i kolejne pytanie - czy znowu (za rok) sadzić sztobry (nowe) czy czekać czy coś z tamtych wyrośnie? Nie ma za bardzo miejsca na nowe, trzeba by sadzić pomiędzy rzekomymi umarlakami, ale co zrobić gdy one ożyją? będziemy mieli ścianę chmielu przy płocie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
tzn cośtam powinno Ci wyrosnąć, tylko szyszek nie będziesz miał w tym roku tylko w następnym. Trochę to dziwne , że nic nie rośnie
Może się po prostu nie przyjęło.
Ja wsadziłem pod koniec kwietnia 7 sztobrów, a przyjęło się tylko (albo aż) 5.
3 Marynki mają już ponad metr, 2 Lubelskie po ok. 50 cm, a 2 Lomiki nie wzeszły
Mój chmielnik w dwa miesiące od uruchomienia.
Chmielu w nim jeszcze nie widać - on tam jest, ale nie rzuca się w oczy.
Wiem, że należałoby przeprowadzić akcję odchwaszczania, ale na razie jakoś nie mogę się zebrać.
Mam pytanie: czy wie ktoś z którego konkretnie miejsca można dostać sadzonki (ew. ziarenka) chmielu na terenie Kujawsko-pomorskiego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelką pomoc!
Nigdzie, chyba że pójdziesz w krzaki nad Wisłę i wykopiesz sobie dziki. Zarejestrowane plantacje chmielu są tylko na Lubelszczyźnie (głównie), w Wielkopolsce, Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku.
Teraz za późno już na sadzenie sztobrów (bo tak nazywają się sadzonki), ale wiosną Browamator prowadził akcję ich sprzedaży wysyłkowej. Spodziewaj się powtórki następną wiosną.
Wiem że na sztobry już za późno.. Myślałem raczej o uprawie z ziaren... Zobaczę w ogrodniczych dam znać - może jeszcze jakiś kujawiak się zdecyduje na uprawę własnego chmielu
Chmielu nie uprawia się z "ziaren", tylko z sadzonek. A w sklepach ogrodniczych chmiel owszem, dostaniesz, ale odmiany ozdobne, nie nadające się do piwa. Daj sobie z tym spokój i czekaj do wiosny.
Comment