Chmielnik

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

aromat po wysuszeniu

U znajomego zostały zasadzone w tym roku moje sztobry (Marynka, Lubelski i Lomik).
    Lomik nie owocował. Natomiast z pozostałych wyszło po niecałe 100 g suchych szyszek.
    Chmiel ten pachnie w zasadzie... niczym. A chciałem go użyć do warki, którą dzisiaj uwarzyłem specjalnie na spotkanie forumowiczów. Brak zapachu chmielowego spowodował, że zrezygnowałem z tego zamiaru.
    W związku z brakiem aromatu pytam: czy tak to ma być?

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Chyba jednak powinien pachnieć. Dziki który zbierałem dzisiaj pachnie jak głupi, czuć zapach nawet jak trzyma się jedną szyszkę.

Comment

• Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Chyba jednak powinien pachnieć. Dziki który zbierałem dzisiaj pachnie jak głupi, czuć zapach nawet jak trzyma się jedną szyszkę.
        No właśnie, to mnie powstrzymało przed użyciem go do warki (zwłaszcza, że to piwo z przeznaczeniem na gościnę).
        Jak mój chmiel pachniał przed wysuszeniem to nawet nie wiem, gdyż jedyny kontakt jaki z nim miałem, to czas kiedy był jeszcze sztobrem, no i teraz - po wysuszeniu.
        Zerwany był tydzień po zbiorach ogólnopolskich, potem suszył się na jakimś poddaszu, a dostałem go w foliowych woreczkach wczoraj.

Comment

• mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

W sobotę pakowałem w woreczki nasze, wysuszone chmiele. Marynka i Lubelski pachną wspaniale. Złoty (ozdobny) pachnie suszonym zielskiem. Świeży pachniał bardzo ładnie, ale mu przeszło. Zobaczymy, czy się sprawdzi jako goryczkowy.
          Wydajność "plantacji":
          Marynka 755g suchych szyszek
          Lubelski 53g suchych szyszek
          Złoty 331g suchych szyszek.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• mjp
            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
            • 2004.02
            • 954

Czy można w warunkach domowych oznaczyć zawartość alfakwasów w chmielu? Pytam, bo chciałbym mieć jakieś konkretne dane na temat chmielu uzyskanego z "plantacji".
            Maciek
            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

• gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

może ja dodam

mój pachniał strasznie ręce miałem potem bym powiedział nie wiem tłuste pokryte czymś i strasznie go było czuć,,, po wysuszeniu zapach był intesywny dopiero po powąchaniu, ale w trakcie suszenia na stryszaku po wejściu czuło się charakterystyczny aromat jestem Ciekaw co z tego wyjdzie jak wyjmę z zamrażalki

Comment

• Titus_Fox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.10
                • 400

Fajnie, że poczytałem wasze posty o plantacjach. Zamówiłem tydzień temu po 3 sztobry i nie mogę się doczekać końca kwietnia Myślę, że największym problemem będą mszyce, bo wokół na działce ich peło przez te babcine kwiatuszki. Mam już nawet pomysł na cały chmielowy zagajnik, ale to dopiero za miesiąc do sprawdzenia w terenie.

Comment

• olorider
                  • 2006.01
                  • 123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
                  Myślę, że największym problemem będą mszyce, bo wokół na działce ich peło przez te babcine kwiatuszki
                  Też zakładam chmielnik, myśle, że mszyce to nie taki problem, można oprysk odpowiedni zastosować. W mojej okolicy ostatnimi czasy, przeżywamy zmasowany atak ślimaków (tych bez skorupy). Zeżrą wszystko co na drodze im stanie, i nie ma na nich sposobu. I jak tu uchronić młody chmiel Moja mama, w sezonie, codziennie spędza godzine w ogródku na walce z tymi potworami, ale i tak nie upilnuje wszystkiego.
                  Mój sąsiad to nawet fose ze starych rynien wykonał wokół swojego ogródka. Nie pomogło, bo te skubańce potrafią tak sie wydłużyć, że ponad wodą przełąziły.
                  Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tymi obślizgłymi stworzeniami, jak skutecznie ochronić chmielnik?

Comment

• Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

Podobnoż ślimaki podobnie jak użytkownicy tegoż forum niezmiernie lubią piwo. Babciny sposób jest taki: w ziemi umieścić plastikowe kubeczki lub talerzyki wypełnione piwem. Ślimaki, zwabione - po prostu wpadają do tych pułapek.
                    Ja osobiście nigdy nie byłam zmuszona do wypróbowywania tegoż sposobu.
                    Last edited by Maggyk; 2006-03-22, 12:39.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                      Podobnoż ślimaki podobnie jak użytkownicy tegoż forum niezmiernie lubią piwo. Babciny sposób jest taki: w ziemi umieścić plastikowe kubeczki lub talerzyki wypełnione piwem. Ślimaki, zwabione - po prostu wpadają do tych pułapek.
                      Bardzo ciekawy babciny sposób
                      Ależ zacna śmierć spotyka owe slimaki.

Z ciekawości zapytam czy na te czerwone ślimaki lepsze są ejle, a na te czarne portery lub stouty, czy bez róznicy?. A lech premium zwabi czy odstraszy slimaka
                      MM961
                      4:-)

Comment

• olorider
                        • 2006.01
                        • 123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                        Ja osobiście nigdy nie byłam zmuszona do wypróbowywania tegoż sposobu.
                        To ciekawy sposób, ale jak napisałem, to jest zmasowany atak, do jednego kubeczka zmieści sie tylko kilka ślimaków (niektóre są naprawde duże - 10cm długości). Musiałbym zastawić wiele kubeczkó, i dużo piwa postawić tym nisczycielom, czego nie mam zamiaru robić

Comment

• Titus_Fox
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.10
                          • 400

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                          Musiałbym zastawić wiele kubeczków, i dużo piwa postawić tym nisczycielom, czego nie mam zamiaru robić
                          Kwasiżurkiem ich, kwasiżurkiem :P

Comment

• zbysia
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.09
                            • 907

Potwierdzam skuteczność metody z piwem, na te potwory o długości i grubości mego ramienia.. Kubeczki a do nich to, co zostanie po zebraniu gęstwy, ewentualnie rozcieńczone wodą.. Wchodzą, chleją i już tam zostają.. RiP..
                            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• R-1
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.08
                              • 39

Myślę, że po tej zimie mszyc będzie raczej umiarkowana ilość a i ślimakami bym się specjalnie nie przejmował, owszem będą, ale podejrzewam, ze nie będzie to już tak zmasowany atak

Comment

• joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

Czy mam rozumieć, że ewentualne mszyce dobrze będzie zaatakowac ze spryskiwacza do kwiatów wypełnionego piwem

Dobrze, że tych obślizgłych ślimaków obawiać się nie muszę. Zamierzam posadzić chmiel na balkonie, a tam nie wejdą

Comment

Przetwarzanie...
                                X