Chmielnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #226
    No ja mam kuchnie 3,5 na 2,5 wraz z barkiem laczacym pokój z kuchnia. Mam w niej oprucz tego co na barku razem ok 35 kg słodów, 3 fermentatory, garnek 40L, garnek 27L, 4 skrzynki z zdezynfekowanymi butelkami. Aha, i na barku jeszcze waga elektroniczna
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #227
      Czyli, że nie masz już kuchni, bo została zasłonięta
      Proponuję zasadzić chmiel. Już widzę jak ładnie pnie się po barku i podwieszony pod sufitem nadaje charakter obu pomieszczeniom

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #228

        Jako, że mam ogród, to nie muszę na szczęście wykorzystywać barku do tego celu Już zaplanowałem, że wbiję w ziemię dwie rurki 3m w ziemię i od nich pociągne sznurki do (jeszcze nie zamówionych ) sztobrów ! Siostra dzisiaj stwierdziła, że jestem psychiczny z tym piwem
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #229
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
          ...Siostra dzisiaj stwierdziła, że jestem psychiczny z tym piwem
          Ja się z tym spotykam na codzień, z tym że wymyślność epitetów wzrasta w postępie logarytmicznym
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #230
            Ale co ciekawe moja piąta warka na drożdach ringwood, które mi średnio smakują, jej smakowała .
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #231
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              wymyślność epitetów wzrasta w postępie logarytmicznym
              Szkoda, że nie w wykładniczym.

              Comment

              • endrio
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 222

                #232
                Ubiegłoroczne sztobty już zaczynają czuć wiosnę
                Attached Files

                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                  Ubiegłoroczne sztobty już zaczynają czuć wiosnę
                  To piękny obrazek.
                  Pozazdrościć.

                  Joelko, weź pod uwagę ciężar usypowy.

                  (Z innej beczki, do innego adresata; wszystko co stukałem w wątkach, z którymi był związany emocjonalnie było IRONIĄ. Człowieku k. gdzie ty żyjesz, obudź się!)
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • Titus_Fox
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.10
                    • 400

                    #234
                    widok zaiste piękny. Ja się nie mogę doczekać początków swojej uprawy...

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #235
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                      Ubiegłoroczne sztobty już zaczynają czuć wiosnę
                      Moje wyglądają identycznie. Już im spieszno na górę
                      Przy okazji - istnieje szansa na powodzenie zabiegu przeniesienia w inne miejsce części chmielnika, będącego na takim etapie wzrostu?
                      Zabałaganiłem nieco sprawę na jesieni, a chciałbym "produkcję" rozdzielić.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #236
                        Zamówione 4 sztobry chmielowe niedługo trafią w moje ręce. Czas więc pomyśleć nad jakaś konstrukcją dla nich. Wymyśliłem, że zakupię rurkę o średnicy 4 cm o długości 4m. Wkopię ją w ziemię na głębokość metra (zalać dodatkowo betonem ?). Od góry rurki puszczę do ziemi 4 sznurki. Praktykował ktoś takie rozwiązanie ? Jak się spisuje ? Czy może nie ma sensu bawić się w rurki tylko pociągnąć sznurek do jakiejś grubszej gałęzi owocowego drzewka ?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2006-04-19, 15:22.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • rozbor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.05
                          • 186

                          #237
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          ... może nie ma sensu bawić się w rurki tylko pociągnąć sznurek do jakiejś grubszej gałęzi owocowego drzewka ?
                          W zeszłym roku moje pędy wspięły się na wysokość ok. 3 m i myślę, że co najmniej taką wysokość musisz dla nich przewidzieć
                          N 50°58'47,9"
                          E 20°50'34,7"

                          Comment

                          • cafepiwosz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.09
                            • 85

                            #238
                            Ciekawy jestem, jak rosną u was sztobry z tegorocznej wysyłki browamatora. Z powodów technicznych, były wysyłane bardzo póżno. U mnie zasadziłem trzy - marynka, lubelski i oktawia. Można powiedzieć, że u mnie oktawia i lubelski ruszyły. Marynka sie ociąga, ale chyba strzeli, bo coś zaczyna wyłazić.

                            Comment

                            • szefi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 194

                              #239
                              Mam dokładnie to samo... coś leniwie.. bardzo leniwie a wsadziłem w dobrą ziemię.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez szefi; 2006-05-22, 12:01.

                              Comment

                              • cafepiwosz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.09
                                • 85

                                #240
                                Sadzonki przyszły w złym stanie. Złym - bo za póżno. Oktawia miała już 1 zielony pęd, którego nie mogłem zasypać, więc go wystawiłem z ziemi. Reszte sztobra zakopałem. Można powiedzieć, że od razu wyrósł . Lubelski był lepszej kondycji. Najgorzej z marynką. Sztobr był do połowy wysuszony, ponieważ było za mało ziemi w woreczku. Licha kondycja. Siedzi w ziemi już ponad dwa tygodnie i jeszcze nie ma listka. Ale są pierwsze znaki, że się przebija. Ale to wszystko za póżno. Sztobry powinny być sadzone około połowy kwietnia. A u mnie, na dolnym śląsku w momencie sadzenia było już lato. Można się pocieszyć, że chmiel to silne pnącze.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • darekd
                                  Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                  Aromat -...
                                  2022-06-24, 23:49
                                • darekd
                                  AleBrowar, Tower of Cats
                                  darekd
                                  India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                  I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                  Są jeszcze parametry i skład:
                                  Ekstr. 15%
                                  Alk.6,2%

                                  w składzie...
                                  2025-02-12, 23:00
                                • darekd
                                  Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud
                                  darekd
                                  Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

                                  https://sonnen-braeu.de/

                                  12,9% ekstr.
                                  5,5% alk.

                                  Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika...
                                  2022-01-24, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...