Drozdze jeszcze raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • deeking
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.01
    • 20

    Drozdze jeszcze raz

    Mam pytanie czy drozdze winne nadaja sie tez do piwa ? nie sugerujcie sie nazwa pytam powaznie jaka jest roznica miedzy drozdzami piwnymi a winnym ?
    przeciez w tych drugich tez sa odmiany szlachetne ? i uzywa sie ich do fermetacji moszczu tyle ze winnego.
    A przede wszystkim jest do nich latwiejszy dostep !!!
    - deeking -
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Oczywiscie drożdże winne zdolne są do fermentacji brzeczki. Można ją sfermentować nawet drożdżami piekarskimi. Ale rola drożdży nie ogranicza się jedynie do zamiany cukrów prostych na etanol i CO2. Produkty ich metabolizmu w danych warunkach, choc w niewielkich stężeniach, stanowią o smaku, zapachu (bukiecie) sfermentowanych roztworów.
    Wyizolowano/wyhodowano wiele różnych szczepów drożdży zarówno do różnych stylów piwa jak i wina.
    Brzeczka i moszcz znacznie różnią się własciwosciami - moszcz generalnie zawiera więcej kwasów. Jest mało prawdopodobne by drożdże winne dobrze pracowały w srodowisku brzeczki i vice versa.
    A jednak czasami uzywa sie drozdży winnych, najlepiej dosc obojętnych smakowo drożdży szampańskich do końcowej fermentacji brzeczki.
    Chodzi o produkcję mocnych piw tzw barley wines. Wykorzystuje sie tu fakt, że drozdże winne lepiej radzą sobie w warunkach wysokiego stężenia etanolu.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #3
      Wlasnie o to mi chodzilo !!!
      Wielkie dzieki za odpowiedz .
      - deeking -

      Comment

      • szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

        #4
        piekarnicze

        A jeżeli dodam zwykłych drożdży piekarniczych to uwarzy sie z tego piwko?????????? Czy tylko zsmarnuje pozostałe ciężko zdobyte składniki , a z wareczki nie bedzie nic. I jeżeli będzie z tego browar to czy nie bę dzie smakował gorzej niż ze sklepu???
        Poratujcie początkującego browarnika>>>>>>>>>
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          coś tam z tego wyjdzie, jeśli masz silną wolę to nawet będziesz mógł to wypić
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Re: piekarnicze

            szarpik napisal/a
            ...czy nie bę dzie smakował gorzej niż ze sklepu???...
            Na pewno będzie. Żebyś nie wiem z czego robił, jest małe prawdopodobieństwo, żeby piwo było podobne do tego ze sklepu.
            Na pocieszenie mogę powiedzieć, że na pocz XIX w. w Niemczech za dobry uważano browar, w którym na 10 warek 7 nadawało się do picia.

            Comment

            • szarpik
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.02
              • 676

              #7
              dzięki , pocieszające stwierdzenie)))
              WWW.EKSTRAKLASA.NET

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Czes napisał(a)
                A jednak czasami uzywa sie drozdży winnych, najlepiej dosc obojętnych smakowo drożdży szampańskich do końcowej fermentacji brzeczki.
                Na opakowaniu drożdży piwnych typu ale (Danstar Windsor) jest wydrukowan informacja, że ciekawe efekty smakowe można uzyskać używając do dofermentowania drożdży winnych o handlowej nazwie "aromatyczne".

                Comment

                Przetwarzanie...
                X