czy warzyliście już piwo z polskiego gotowca ,jest do kupienia w sklepie piwosza? jesli tak to prosze o opinię.Ja własnie przeprowadzam degustację i nie wiem jak go ocenić ? może jedna butelka to za malo?
Leżakuje w butelkach juz ze trzy tygodnie i jeszcze troche sobie poleży .Każdego trochę korci by się dowiedzieć co z tego warzenia
wyszło.Po pierwszych próbach wiem że jest w smaku dobre ale za mało chmielone , sam dodaję zawsze swojego chmielu goryczkowego jak warzę piwko z gotowców i jeszcze jest jak dla mnie za malo wyraziste.Początek jest dobry ,trzeba naszych popierać.
Na etykiecie jest informacja, że nachmielone jest na 20 - 30 IBU. To przeciętna wielkość, ale nie wiem, czy dotyczy parcji 20 litrów, czy 10 litrów (bez dodatku cukru). Sam będę probował to zrobić dzisiaj, ale rozbiję na dwie porcje pięciolitrowe, fermetowane różnymi drożdżami.
Krzysiu napisał(a) Na etykiecie jest informacja, że nachmielone jest na 20 - 30 IBU. To przeciętna wielkość, ale nie wiem, czy dotyczy parcji 20 litrów, czy 10 litrów (bez dodatku cukru). Sam będę probował to zrobić dzisiaj, ale rozbiję na dwie porcje pięciolitrowe, fermetowane różnymi drożdżami.
Dostałem dziś maila że jest natępny polski kit.
Tym razem Pils mocniej chmielony na 30-40 IBU.
Kto testuje??/
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
Na etykiecie bałwan bez kapelusza, mało informacji, na szczęście w ramach 4+2.
W zapachu mleko, kawa ziarnista osobno, słodko. W nucie dolnej tak samo, co już dobrze nie wróży. Mało gazu, niby azot, kwaśne, mleczne, goryczka lekka, Schwarzbier niedogazowany mocno laktozą do.....y...
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment