Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno chmielone piwo.
Drożdże polecane do: Double IPA, Hazy / Juicy IPA, American IPA.
Jakieś doświadczenia?
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno chmielone piwo.
Drożdże polecane do: Double IPA, Hazy / Juicy IPA, American IPA.
- Odfermentowanie: 78%-82%
- Flokulacja: niska do średniej
- Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C (64-72°F)
- Tolerancja alkoholu: średnia - wysoka (8 - 12%)
- Obecność genu STA1 (gen glukoamylazy): wynik negatywny
Jakieś doświadczenia?