drożdże dla początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotr7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2024.12
    • 1

    drożdże dla początkującego

    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?
    Dziękuję!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10775

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr7 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?
    Dziękuję!
    Nie ma czegoś takiego jak drożdże dla początkującego. Drożdże dobiera sie do temparatur jaki możesz zapewnic podczas fermentacji i stylu piwa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • zasada
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      🥛🥛🥛🥛
      • 2007.05
      • 234

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotr7 Wyświetlenie odpowiedzi
      jakie drożdże polecacie dla początkującego
      Dodając do tego co napisał Anteks (dobieranie drożdży do posiadanej temperatury), wybieraj drożdże mało wymagające. Można założyć, że na początku zabawy nie kontrolujesz temperatury. Jeśli masz piwnice/komórkę z 15-18*C możesz uderzyć w Danstar Nottingham. Jeśli masz 20*C i więcej zacznij od Lalbrew Voss Kveik. Takie dwie sugestie.
      Powodzenia w warzeniu i zdobywaniu wiedzy!
      Każde zwierzę koi dotyk
      Blaszony

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        US-05 też są mało wymagające. Startują nawet po terminie i w szerokim zakresie temp. dając owszem różne efekty (przy niższej temp. czystsze, przy wyższej estrowe piwa).
    Przetwarzanie...
    X