jaki cukier ??

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

crizz napisał(a)
    A wiesz, spróbuję. Mam w lodówce "zaległego" gotowca Muntons Wheat. Nie mam co do niego dodać, żeby wyszło 20 litrów brzeczki, zwykły cukier to zło, to spróbuję trzcinowego. Relacja niedługo.
    Z tego co pamiętam to trzcinowy widziałem po 10 zł za 0.5 kg

Comment

• crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

pawcio1 napisał(a)
      Z tego co pamiętam to trzcinowy widziałem po 10 zł za 0.5 kg
      Najtańszy 12.99 zł, jeśli chodzi o ścisłość... A niech tam, raz sie żyje...

Comment

• crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1255

crizz napisał
        A wiesz, spróbuję.
        Spróbowałem. Wrażenia i obserwacje tutaj.

Comment

• arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

Krzysiu napisał(a)
          gdybyś chciał dodawać glukozy, padniesz finansowo. 20 dag kosztuje ok. 2,50 - 2, zł.70
          Nie licze się z kosztami (kradzione nie tuczy )
          A teraz moje pytanie:
          w jakich proporcjach urzyć glukozy?
          tyle samo co cukru?
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• pawcio1
            • 2003.03
            • 363

arzy napisał(a)
            Nie licze się z kosztami (kradzione nie tuczy )
            A teraz moje pytanie:
            w jakich proporcjach urzyć glukozy?
            tyle samo co cukru?

Yes!!

Comment

• arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

Rozumiem, że tyle samo.
              Dzięki bardzo.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
              Skład Piwa

Comment

• arzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.06
                • 2814

GLUKOZA

Mam jeszcze pytanie odnośnie glukozy.
                Moge mieć glukoze 5, 10 lub 20% tylko nie wiem jaka ma być? Chciałem zaznaczyć iż jest to glukoza w płynie.
                Jaką i ile ma jej być aby zastąpiła mi 1 kg cukru?
                Last edited by arzy; 2003-06-21, 16:35.

Bractwo Piwne
                Skład Piwa

Comment

• Lukis
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 49

Odp: GLUKOZA

arzy napisał(a)
                  Mam jeszcze pytanie odnośnie glukozy.
                  Moge mieć glukoze 5, 10 lub 20% tylko nie wiem jaka ma być? Chciałem zaznaczyć iż jest to glukoza w płynie.
                  Jaką i ile ma jej być aby zastąpiła mi 1 kg cukru?
                  Jeśli 20% ma oznaczać ilość glukozy rozpuszczonej w wodzie, to z moich skomplikowanych obliczeń wynika, że na litr tego roztworu przypada 0,2 litra glukozy. No chyba, że te 20% tyczą się masy a nie objętości. Wtedy odpowiednio litry zamieniamy na kilogramy.
                  A prostymi słowami: zamiast wsypywania do butelki łyżeczki cukru, wlejesz do niej pięć łyżek glukozy w płynie. Czy to nie proste?

Ps. właśnie sobie więc moje obliczenie mogą troche odbiegać od wartości rzeczywistych.

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

mały wykład na temat cukru co się zowie...

Cukry to chemicznie weglowodory, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie i coś w tym musi być!
                    Mamy cukry proste, które ulegają naturalnej fermentacji alkoholowej i cukry złożone, ktore co prawda składają się z cząsteczek cukrów prostych, wymagają jednak obróbki enzymatycznej lub hydrolitycznej zanim dadzą się zamienić w alkohol.
                    Oto niektóre z tych, które da się wykorzystać do fermentacji:
                    - maltoza: cukier słodowy, naturalny produkt niezupełnego rozpadu skrobii pod wpływem emzymu amylazy. składnik słodu;
                    - glukoza: krystaliczna postać cukru prostego, stosowana w browarnictwie amatorskim jako surogat maltozy (maltoza składa się z połączonych dwu cząsteczek glukozy, które w czasie warzenie ulegają rozbiciu);
                    - sacharoza: zbudowany z cząsteczek glukozy i fruktozy cukier występujący w burakach (ok. 18%) i trzcinie cukrowej (ok. 20%). występuje na rynku pod wieloma postaciami t.j.:
                    - cukier biały: najczystsza krystaliczna wersja sacharozy z buraków; najtańszy zastępnik maltozy lub glukozy;
                    - cukier brązowy: krystaliczny cukier buraczany nie poddawany dalszemu oczyszczaniu. może być z powodzeniem wykorzystany do produkcji piwa jako dodatek;
                    - melasa: produkt odpadowy przy rafinacji cukru białego w wyniku braku dalszej krystalizacji. zupełnie nie przydatny, choć spotykany w gorzelniach;
                    - cukier trzcinowy: krystaliczny produkt przerobu soku trzcinowego. ze względu na delikatniejszy smak niż cukier buraczany może być wykorzystany do produkcji piwa jako dodatek;
                    - cukier kandyzowany: grubokrystalizowany cukier trzcinowy, buraczany lub mieszany. daje się wykorzystać do produkcji piwa, ale jest za drogi!;
                    (zawartość sacharozy w w/w cukrach wacha się od 60 do 90%)
                    - fruktoza: cukier owocowy, obecny w procesie browarniczym przy warzeniu piw miodowych (miód zawiera 60-80% glukozy i fruktozy) oraz piw specjalnych z udziałem owoców;
                    - laktoza: cukier mlekowy mający zastosownie przy warzeniu stouta mlecznego. trudności z fermentacją laktozy powodują, iż jest to specyfik stosowany wyłącznie sporadycznie na Wyspach Brytyjskich i w innych krajach;
                    - mannoza i sorboza występujące w soku jesionu mannowego i syropie klonowym również ulegają fermentacji nie stanowią jednak interesującego materiału dla browarnictwa, a w sumie szkoda ;
                    - celobioza, czyli cukier drzewny i inulina zawarta w cykorii również nie przedstawiają większej wartości dla browarnika i dużo trudniej ulegają fermentacji.

Comment

• Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

Cenny wykład, choć wymaga kilku sprostowań i wyjaśnień.

Cukry nie należą do węglowodorów, bo te składają się wyłącznie z węgla i wodoru!
                      W cząsteczkach cukrów obok tych dwóch pierwiastków występuje jeszcze tlen. Stosunek molowy wodoru do tlenu w cukrach, tak jak w wodzie, wynosi 2:1. Analiza elementarna cukrów wykazuje stosunki molowe węgla do wodoru do tlenu jak 1:2:1, tak jak gdyby na jeden atom węgla przypadała jedna cząsteczka wody. Stąd ogólna nazwa cukrów: WĘGLOWODANY. Ma ona charakter historyczny i chemicznie nie ma głębszego sensu niż ten opisany wyżej. Jest jednak ciągle używana dla tej klasy związków chemicznych, tak jak wymiennie używane są nazwy CUKRY bądź SACHARYDY.

Fermentacji alkoholowej ulegają nie tylko cukry proste ale i niektóre cukry złożone jak maltoza (disacharyd) i maltotrioza (trisacharyd).
                      Cukry złożone składające się z czterech i więcej cząsteczek cukrów prostych rzeczywiście nie są fermentowane przez drożdże piwowarskie.
                      Cząsteczki maltozy i maltotriozy wnikają do komórki drożdżowej i tam są hydrolizowane do cukru prostego D-glukozy, który jest życiowym paliwem tego organizmu, tak zresztą jak i naszego, ludzkiego.

Czysta sacharoza (cukier biały stołowy), która jest disacharydem, nie jest już najtańszym źródłem cukrów prostych. Tańsze są syropy glukozowe otrzymywane w drodze enzymatycznej hydrolizy skrobi pszenicy - to na takich syropach "lecą" nasze największe browary.

Z wymienionych cukrów warto zwrócić uwagę na disacharyd laktozę. Drożdże w ogóle nie fermentują tego cukru, więc jeżeli go dodać do brzeczki to przechodzi on do piwa nadając mu specjalną treściwość i lekko słodkawy smak.
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• jester_
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.10
                        • 88

pawcio1 napisał(a)

Krzysiu napisał(a)
                        gdybyś chciał dodawać glukozy, padniesz finansowo. 20 dag kosztuje ok. 2,50 - 2, zł.70

To już extrakt slodowy wychodzi taniej
                        Pozwolę sobie się nie zgodzić. 2,50 zł za 200 g glukozy (a można kupić taniej) daje 12,50 zł/kg. Ekstrakt słodowy z Browamatora: 21,50 zł za 1,25 kg. Oczywiście pomijam wszelkie aspekty poza-ekonimiczne.

Czes napisał(a)

... Czysta sacharoza (cukier biały stołowy), która jest disacharydem, nie jest już najtańszym źródłem cukrów prostych. Tańsze są syropy glukozowe otrzymywane w drodze enzymatycznej hydrolizy skrobi pszenicy - to na takich syropach "lecą" nasze największe browary.
                        Ha! Podejrzewałem, że browary muszą dodawać jakichś cukrów prostych, żeby wyciągnąć takie stężenie alkoholu przy takiej ekstraktywności (np. ekstrakt 11,7%, alk. 6,0% vol. - tego chyba nie da się wykonać z czystego słodu nawet w warunkach przemysłowych...). Tylko jak się ma do tego pisanie na opakowaniu: "Skład: woda, słód, chmiel"? Bo syrop glukozowy to chyba niezupełnie słód?

Comment

• lukuj
                          • 2003.07
                          • 320

jester_ napisał(a)
                          [B]
                          Tylko jak się ma do tego pisanie na opakowaniu: "Skład: woda, słód, chmiel"? Bo syrop glukozowy to chyba niezupełnie słód?
                          Witam,
                          Nie zapominajmy też o szlachetnej kukurydzy, która podlana enzymami wnosi swój szlachetny wkład do smaku piwa... i kieszeni browarów.
                          Pozdrawiam,
                          KETTLER brewery
                          www.lukuj.republika.pl

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

Cenny wykład, choć wymaga kilku sprostowań i wyjaśnień.
                            Cukry nie należą do węglowodorów, bo te składają się wyłącznie z węgla i wodoru!

spisany "wykład" miałem na kartce jakiś miesiąc temu, ale nie miałem czasu go dorzucić stąd już nie pamiętam czy popełniłem literówkę czy tak w istocie myślałem. nawet teraz wydaje mi się, że węglowodory to także cukry, gdyż zawierają w składzie te dwa atomy... ale mogę się przy tym nie upierać

Fermentacji alkoholowej ulegają nie tylko cukry proste ale i niektóre cukry złożone jak maltoza (disacharyd) i maltotrioza (trisacharyd).

ja tego nie wykluczałem, a disacharydy i trisacharydy, aby mogły przejść w alkohol muszą być rozbite na proste co w przypadku maltozy jest naturalnym procesem.

Czysta sacharoza (cukier biały stołowy), która jest disacharydem, nie jest już najtańszym źródłem cukrów prostych. Tańsze są syropy glukozowe otrzymywane w drodze enzymatycznej hydrolizy skrobi pszenicy - to na takich syropach "lecą" nasze największe browary.

w istocie, ale są trudno dostępne w sprzedaży detalicznej, a taka interesuje domowych browarników.

Z wymienionych cukrów warto zwrócić uwagę na disacharyd laktozę. Drożdże w ogóle nie fermentują tego cukru, więc jeżeli go dodać do brzeczki to przechodzi on do piwa nadając mu specjalną treściwość i lekko słodkawy smak. [/B]

drożdże piwowarskie tak!, ale są enzymy, które to czynią, tyle że nie ma to już z piwem nic wspólnego.

Comment

• jester_
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.10
                              • 88

e-prezes napisał(a)
                              ... nawet teraz wydaje mi się, że węglowodory to także cukry, gdyż zawierają w składzie te dwa atomy... ale mogę się przy tym nie upierać
                              I słusznie . Metan, propan, butan albo parafina chyba nie są zbyt słodkie...

Comment

• Ka_Dar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.03
                                • 248

[i]e-prezes napisał(a)
                                ... nawet teraz wydaje mi się, że węglowodory to także cukry, gdyż zawierają w składzie te dwa atomy... ale mogę się przy tym nie upierać
                                jester_ napisał(a)
                                I słusznie . Metan, propan, butan albo parafina chyba nie są zbyt słodkie...
                                A to by było bardzo ciekawe.
                                Zamiast pić i narażać się na rozlanie cennego trunku , możnaby ugryźć kawałek świeczki parafinowej. Tylko trzeba zwrócić uwagę czy się dobrze pali. Wiadomo duży płomień = odpowiednia zawartość alkoholu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X