blg w gotowcach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    blg w gotowcach

    Witam!
    Nastawiłem sobie stouta firmy coopers dodałem puszkę ekstrktu (1,25) dodałem 19 litrów wody i przyznam się że zmartwił mnie trochę poziom blg w moim piwie. Wyniósł on tylko 10,5blg i tak sobie myślę ze to chyba trochę mało. Nie wiem jednak ile powinno takie piwcio mieć bo producent nie podał nawet w przybliżeniu takiej informacji. Kiedy warzyłem gotowce browamatora to miałem jakiś punkt odniesienia a tu nic. Czy ktoś może mi powiedzieć ile blg można uzyskać z takiego gotowca bo nie wiem czy to co mam jest normą czy może coś źle zrobiłem. Dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam Darek
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    No i wszystko się zgadza,
    w gotowcu Browamatora jeżeli do puszki 1,8 kg dodasz 1,25 kg ekstraktu to otrzymasz 20 l nastawu o 11 Blg.
    Ty dodałeś trochę za dużo wody i masz trochę mniejsze Blg.
    Po za tym domowe warzenie to nie apteka, 0,5 Blg róznicy jest w granicach błędu pomiaru.
    Jak chcesz mieć większe Blg to dodaj jeszcze trochę ekstraktu.
    Last edited by kangurpl; 2003-06-26, 11:44.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • dkrasnodebski
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 2316

      #3
      Właśnie nie bardzo się zgadza. W ramach sprostowania te 19 litrów liczyła cała brzeczka więc wody jest nawet trochę mniej. A samo piwcio ładnie odfermentowało do 2blg i już jest zabutelkowane. W ulotce przeczytałem że z kilograma cukru wyjdzie mi 5,2% alkoholu, więc więc i ekstraktu powinno być więcej bo przecież ekstrakt 1,25kg jest zamiennikiem jednego kilograma cukru.
      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

      www.radoslawstolar.pl

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        A żeby było śmiesznie to gdyby to piwo miało 5,2 alkoholu to musiało by mieć przy nastawie koło 17blg. Strasznie to dziwne.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Pisząc, że się zgadza oparłem się na informacji ze strony Browamatora.
          Piszą tam w instrukcji do jednego ze swoich kitów, że po dodaniu 1.25 kg ekstraktu do puszki 1,8 kg gotowca otrzymuje się 20 l nastawu 11 Blg. Czyli tak jak u Ciebie, pomijając błąd pomiaru.
          A dane są i tak orientacyjne.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #6
            Masz jak najbardziej rację.
            Ja się do tego pomyliłem z obliczeniami dwa posty wyżej i takie piwcio które ma 5.2 alko powinno mieć 11blg przy nastawie pod warunkiem że odfermentuje do 1blg. (tak miało być w moim stoucie coopersa)
            Co do kitów browamatora to tam jest rzeczywiście wszystko jasne (i bardzo dobrze) ale zastanawiam się czy wszystkie gotowce mają "ustawienia fabryczne" na 11blg przy nastawie 20 litrowym i dopiero manipulacja wodą i słodem powoduje zmiany.
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Za bardzo się przejmujesz tymi Ballingami. Ważne jest, czy piwo smakuje, czy nie. A jeśli chodzi o procenty, to lepiej nastawić zacier, a następnie odpędzić.

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #8
                A najlepiej po odpędzeniu przepędzić jeszcze raz
                Last edited by pjenknik; 2003-06-28, 10:10.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  dkrasnodebski napisał(a)
                  W ulotce przeczytałem że z kilograma cukru wyjdzie mi 5,2% alkoholu, więc więc i ekstraktu powinno być więcej bo przecież ekstrakt 1,25kg jest zamiennikiem jednego kilograma cukru.
                  Tylko zauważ, że cukier odfermentuje w 100% zamieniając się w alkohol a ekstrakt słodowy w ok 75% - reszta pod postacią dekstryn i i innych związków niefermentowalnych będzie pływała w piwie.

                  Comment

                  • dkrasnodebski
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.05
                    • 2316

                    #10
                    Piwo jest pyszne a ten balling to z ciekawości jak również dlatego żem nowicjusz.
                    Jeżeli ekstrakt może odfermentować w 75% to może lepiej dodawać dużą puszkę?
                    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                    www.radoslawstolar.pl

                    Comment

                    • COP
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 12

                      #11
                      Wg. informacji jakie ja posiadam 1 kg cukru odpowiada 1,5 kg słodu. Ale tak naprawdę proporcja ta zależy od jakości produkowanego słodu.

                      pozdrawiam
                      cop

                      Comment

                      • Lukis
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.02
                        • 49

                        #12
                        A ile słodu w postaci ziarna przypada na 1,8 kg ekstraktu? Bo jakoś nigdzie jeszcze o tym nie czytałem.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #13
                          Lukis napisał(a)
                          A ile słodu w postaci ziarna przypada na 1,8 kg ekstraktu? Bo jakoś nigdzie jeszcze o tym nie czytałem.
                          Zależy od skuteczności zacierania i filtracji. Ja uzyskuję około 60 %.
                          Ekstrakt Browamator ma stężenie 80 %. Z tego wynika, że 1,8 kg ekstraktu odpowiada 2,4 kg słodu w postaci ziarna

                          Comment

                          • Lukis
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.02
                            • 49

                            #14
                            mapajak napisał(a)
                            Zależy od skuteczności zacierania i filtracji. Ja uzyskuję około 60 %.Ekstrakt Browamator ma stężenie 80 %. Z tego wynika, że 1,8 kg ekstraktu odpowiada 2,4 kg słodu w postaci ziarna
                            60% czego? Bo jakoś nie rozumię. To np. borąc kilogram słodu otrzymuję 0,6 kg ekstraktu?
                            To w takim razie skoro ekstrakt Browamator ma 80% to 0.8 kg tego ekstraktu jest wykonane z 1 kg słodu?

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #15
                              Lukis napisał(a)
                              60% czego? Bo jakoś nie rozumię. To np. borąc kilogram słodu otrzymuję 0,6 kg ekstraktu?
                              To w takim razie skoro ekstrakt Browamator ma 80% to 0.8 kg tego ekstraktu jest wykonane z 1 kg słodu?
                              Ekstrakt Browamatora zawiera 80% ekstraktu i 20 % wody czyli w puszce jest 1,8 x 0,8 = 1,44 kg w przeliczeniu na suchu ekstakt słodowy.
                              60% skuteczność zacierania z ziarna oznacza, że z 1 kg słodu przeszło do roztworu 0,6 kg składników rozpuszczalnych (głównie przeróżnych cukrów) czyli ekstraktu. Aby otrzymać 1,44 kg (w przeliczeniu na ekstrakt 100%-owy) czyli tyle co w puszce Browamatora to potrzeba 1,44 / 0,6 = 2,4 kg.

                              Teraz wszystko jasne ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X