Mam pytanie dotyczace zestawow Coopers do przygotowywania piwa w domu. Zauwazylem je wczoraj w Geant. Sluza do przygotowania 23 l piwa. Sa piwa jasne i ciemne w cenie 39.99 zl. Szczegolowa instrukcja przygotowywania piwa znajduje sie pod przykrywka puszki z koncentratem, wiec troche sie boje kupowac, bo nie wiem czy bede mogl je zrobic w moich warunkach. A moje pytanie jest nastepujace. Czy korzystajac z tych gotowych koncentratow rowniez jest wymagana niska temperatura (max. 8-10 stopni) w pewnej fazie produkcji, podobnie jak w przepisach podawanych na forum? Nie mam wolnej lodowki na te ilosc piwa i to jest najwiekszy problem.
Pytanie - zestawy Coopers?
Collapse
X
-
Odp: Pytanie - zestawy Coopers?
mario123 napisał(a)
Czy korzystajac z tych gotowych koncentratow rowniez jest wymagana niska temperatura (max. 8-10 stopni) w pewnej fazie produkcji, podobnie jak w przepisach podawanych na forum?
-
-
Drożdże piwowarskie firmy Coopers najlepiej pracują w temperaturze 21-27C (temperatura pokojowa). Podczas drugiej fermentacji (po 4 dniach) zalecana temperatura przechowywania butelek to 18-20C.
Dlatego też do polskich zestawów do wyrobu piwa domowego dodawane są te same drożdże, bo są uważane za najlepsze na świecie.
Pozdrawiam
cop
Comment
-
-
COP napisał(a)
Drożdże piwowarskie firmy Coopers najlepiej pracują w temperaturze 21-27C (temperatura pokojowa). Podczas drugiej fermentacji (po 4 dniach) zalecana temperatura przechowywania butelek to 18-20C.
Dlatego też do polskich zestawów do wyrobu piwa domowego dodawane są te same drożdże, bo są uważane za najlepsze na świecie.
Pozdrawiam
cop
Kolega z działu marketingu????
Nie ma czegoś takiego jak najlepsze na świecie drożdze, bo za dużo jest różnych stylów i klimatów i wymagań jakościowych.
Comment
-
-
pawcio1 napisał(a)
Kolega z działu marketingu????
Nie ma czegoś takiego jak najlepsze na świecie drożdze, bo za dużo jest różnych stylów i klimatów i wymagań jakościowych.
Pozdrawiam
cop
Comment
-
-
COP napisał(a)
Na poparcie mojej skromnej tezy mam jedynie fakt, iż do tej pory spotykałem się jedynie z zestawami do wyrobu piwa domowego, które zawierały drożdże piwowarskie pracujące w temp. ok. 12-16C. Nie każdy posiada chłodną piwniczkę, aby zapewnić taką temperaturę podczas procesu fermentacji . Dla mnie najważniejszym kryterium jest temperatura, (bo mieszkam w bloku), co do innych wymagań jakościowych nie wypowiadam się.
Pozdrawiam
cop
Comment
-
-
COP napisał(a)
Nie każdy posiada chłodną piwniczkę, aby zapewnić taką temperaturę podczas procesu fermentacji . Dla mnie najważniejszym kryterium jest temperatura, (bo mieszkam w bloku), co do innych wymagań jakościowych nie wypowiadam się.
cop
Comment
-
-
W instrukcji coopersa, którą posiadam jest napisane, że pierwszą fermentację należy prowadzić najlepiej w temperaturze 21 lub nieco POWYŻEJ. Drugą w temp. 21-27 przez pierwsze 4 dni. Natomiast w instrukcjach od zestawów firm bierkeller, braupartner było napisane 18-22C.
Nie jestem przekonany, że jest to zabieg czysto marketingowy. Każdy producent drożdży czy to piwiarskich czy winiarskich produkuje drożdże o innych parametrach.
Dlaczego w takim razie do polskich zestawów nie dodają innej firmy drożdży?
Pozdrawiam
cop
Comment
-
-
Ja tylko ostrzegam co do zestawów Coopersa z Browamatora.
Kupiłem z przeterminowanymi drożdżami.
Niestety zauważyłem to już po otwarciu puszki.
Jest to jedyna firma która mi w przypadku gotowca zrobiła taki numer.
Comment
-
-
pjenknik napisał(a)
Ja tylko ostrzegam co do zestawów Coopersa z Browamatora.
Kupiłem z przeterminowanymi drożdżami.
Niestety zauważyłem to już po otwarciu puszki.
Jest to jedyna firma która mi w przypadku gotowca zrobiła taki numer.
Comment
-
-
Comment
-
-
Jesteś świeży jak mniemam? FCJP czuwa.
Każde piwo górnej fermentacji, spróbuj z Ale, ja będę nastawiał pszeniczniaki.
Comment
-
-
Taki mam zamiar. Ale ALE to firmy coopers też podobno jest pszeniczne a nawet jak piszą na stronie biowinu "prawdziwe pszeniczne". Zastanawiam się czy tak jest rzeczywiście czy też ma ono tylko taki charakter?
Jak najbardziej jestem żółtodziobem ALE się staram.
Pozdrawiam
darek
co znaczy FCJP?
Comment
-
Comment