Pytanie - zestawy Coopers?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    Ale nigy nie było nie będzie pszeniczne. WprawdzieAnglicy potrafią dodać do tego różności, ale nigdy nie słyszałem o słodzie pszenicznym.
    cytuję ze strony biowinu o jednym z gotowców coopers:
    "CLASSIC OLD DARK Piwo z rodziny ciemnych. Produkowane z najwyższej jakości, selekcjonowanego, prażonego słodu wytwarzanego z najlepszych odmian południowo-austrlijskiej przenicy."
    i bądź tu człowieku mądry
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #17
      Może być ciemne pszeniczne, nie może być pszeniczne Ale. Ja teraz bede robił ciemnego pszeniczniaka czyli Hefeweissbier Dunkel.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #18
        A jak go będziesz robił? Masz recepturę czy z gotowca?
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • panstasio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.07
          • 18

          #19
          W instrukcji coopersa, którą posiadam jest napisane, że pierwszą fermentację należy prowadzić najlepiej w temperaturze 21 lub nieco POWYŻEJ. Drugą w temp. 21-27 przez pierwsze 4 dni. Natomiast w instrukcjach od zestawów firm bierkeller, braupartner było napisane 18-22C.
          apropo te drugie warzenie to chodzi czasem o fermentacje po przelaniu??pozdrawiam poczatkujacy piwowar

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #20
            panstasio napisał(a)
            W instrukcji coopersa, którą posiadam jest napisane, że pierwszą fermentację należy prowadzić najlepiej w temperaturze 21 lub nieco POWYŻEJ. Drugą w temp. 21-27 przez pierwsze 4 dni. Natomiast w instrukcjach od zestawów firm bierkeller, braupartner było napisane 18-22C.
            apropo te drugie warzenie to chodzi czasem o fermentacje po przelaniu??pozdrawiam poczatkujacy piwowar
            Witaj!!!
            Zdecydowanie chodzi o cichą fermentację, broń boże nie rób drugiego warzenia.
            IMO te temperatury są zdecydowanie za wysokie 22 st to max.
            Ostatnia zmiana dokonana przez pawcio1; 2003-07-06, 16:43.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #21
              dkrasnodebski napisał(a)
              cytuję ze strony biowinu o jednym z gotowców coopers:
              "CLASSIC OLD DARK Piwo z rodziny ciemnych. Produkowane z najwyższej jakości, selekcjonowanego, prażonego słodu wytwarzanego z najlepszych odmian południowo-austrlijskiej przenicy."
              i bądź tu człowieku mądry
              Classic Old Dark jest piwem jęczmiennym. Sprawdziłem na stronie australijskiego producenta. Powyższy opis zawiera błąd tłumacza lub autora strony i to podwójny - oprócz rzeczowego jeszcze ortograficzny.

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #22
                dkrasnodebski napisał(a)
                A jak go będziesz robił? Masz recepturę czy z gotowca?
                Gotowiec z Braupartnera + ekstrakt słodowy + ekstrakt barwiący + drożdże od Pawcia.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #23
                  pjenknik napisał(a)
                  Gotowiec z Braupartnera + ekstrakt słodowy + ekstrakt barwiący + drożdże od Pawcia.
                  Jakie dasz proporcje?
                  Powinno chyba być 50% ekstraktu jęczmiennego i 50% ekstraktu pszenicznego, a ile dasz ekstraktu barwiącego?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-07-07, 08:48.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #24
                    Na piwowarstwie domowym znam się tak jak SLD na rządzeniu naszym kraju czyli nie mam żadnego pojęcia na ten temat. Ale ten zestaw Coopersa mnie zainteresował i to nawet bardzo. W związku z tym mam kilka pytań na które mam nadzieję uzyskam odpowiedzi za co będę bardzo wdzięczny.
                    Czy po zakupie tego zestawu są potrzebne jeszcze jakieś surowce czy w coopersie znajduje się wszystko czego potrzeba do uwarzenia piwa?
                    I drugie pytanie za które mogę uzyskać lekką reprymendę ale zaryzykuję Kupując ten zestaw jakich urządzeń bym potrzebował do warzenia piwa(nie licząc w późniejszym okresie butelek, kapsli czy kapslownicy)??
                    Dzięki wielki.

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #25
                      Kupując gotowca potrzebujesz jeszcze cukru lub lepiej ekstraktu słodowego oraz wody.
                      Z urzadzeń potrzebujesz jakiegoś naczynia ok. 25 l.
                      Na początek może byc balon od wina.
                      Aha i otwieracza do puszek
                      Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-07-07, 14:08.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • baklazanek
                        † 2014 Piwosz w Raju
                        • 2001.08
                        • 3562

                        #26
                        kangurpl napisał(a)
                        Kupując gotowca potrzebujesz jeszcze cukru lub lepiej ekstraktu słodowego oraz wody.
                        Z urzadzeń potrzebujesz jakiegoś naczynia ok. 25 l.
                        Na początek może byc balon od wina.
                        Aha i otwieracza do puszek


                        Wielkie dzięki za wskazówki, to idę do sklepu kupić otwieracz do puszek

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #27
                          Nie wyjdzie mi 50 : 50, będzie mniej pszenicznego. Ekstraktu dodam ok. 50 g. To taka moja osobista kompozycja. Liczę bardzo na drożdże do pszenicznego, mam nadzieję, że one uratują charakter pszeniczny tego piwa.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

                            #28
                            mapajak napisał(a)
                            Classic Old Dark jest piwem jęczmiennym. Sprawdziłem na stronie australijskiego producenta. Powyższy opis zawiera błąd tłumacza lub autora strony i to podwójny - oprócz rzeczowego jeszcze ortograficzny.
                            Niesamowite! Już zmienili zamiast cytowanej "przenicy" jest już jęczmień. Ktoś tam w biowinie czuwa, ale ichniejsze ALE wciąż jest pszeniczne.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                            www.radoslawstolar.pl

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23971

                              #29
                              Krzysiu napisał(a)
                              ale nigdy nie słyszałem o słodzie pszenicznym.
                              np. Paulaner nie dość że słyszał o nim, to i nawet go stosuje. może więc jednak istnieje
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • kangurpl
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.03
                                • 2660

                                #30
                                A Grossman nawet ekstrakt pszeniczny ma w ofercie
                                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X