BGardzo proszę o podzielenie się informacjami dotyczącymi dodatków / sposobów ich dodawania. Mówimy o różnych ingrediencjach, które dodaje się niezależnie od słodu czy chmielu (jałowiec, imbir etc). Czy bardziej doświadczeni użytkownicy mogą się swoją wiedzą podzielić?
Dodatki
Collapse
X
-
pjenknik napisał(a)
http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=dodatki
taki temat już był wystarczy się dobrze rozejrzeć i używac czasami opcji "szukaj".
Pozdrawiam
Proponuję w tu w tym wątku pociągnąć temat ale już bardziej konkretnie. Kto ma jakieś doświadczenia proszę nie skrywać tylko wywlec na forum.
Nigdy nie wiem ile czego można dodać do brzeczki. Czy 5 (pięć) gożdzików na 10 litrową nastawę to dużo czy mało? A może łyżkę stołową? Gdyby komuś zachciało się rozwodów na temat jakiegoś niepospolitego zielska to niech raczej skorzysta a wątku wskazanego przez pienknika. Zróbmy praktyczną bazę dodatków tu w tym miejscu.
Comment
-
-
Jedna z moich pierwszych warek - 16 litrów, 11 'Blg:
- puszka 1,8 kg ekstraktu jasnego
- 0,5 kg cukru
- 25 g szyszek chmielowych goryczkowych
- dwie szczypty cynamonu
- szczypta imbiru
- woda
- drożdże BauPartner-a górnej fermentacji
Z początku (jako młode piwo) wydawało się że coś spartoliłem.
Po prawie dwu miesiącach degustacja i miłe zaskoczenie. Nawet obecność cukru nie jest wyczuwalna. Wyszło dobrze nagazowane, bardzo dobrze musujące z lekka kwaskowe piwko. Pianka średniej gęstości i trwałości. Takie do gaszenia pragnienia wyśmienite. Pomimo zaleceń, iż mielony cynamon czy imbir nie jest dobrym rowiązaniem to jednak udany eksperyment. Smaku cynamonu czy imbiru nie zarejestrowałem (!?)
Piwo do powtórki.
Last edited by slado; 2003-11-12, 11:15.
Comment
-
-
Jako że dodatek gożdzików do piwa interesuje mnie szczególnie to może ktoś bardziej doświadczony podpowie ile powinno się ich dodać.
Przy ostatnim warzeniu zastanawialiśmy się czy ma to być kilka sztuk czy może pół paczki...
Inny dodatek który wyjatkowo mnie interesuje to LubczykLETO
...:::TresPiwowares:::...
Comment
-
-
Goździki dodaję jak do kompotu - kilka sztuk na 10 l. Z lubczykiem ostrożnie - nadmiar nada aromat rosołu. Zresztą lubczyki są w handlu dwa rodzaje - ziele otarte oraz korzeń. Bardziej aromatyczne jest ziele, sugeruję nie więcej jak 1 gram na 10 litrów.
Jeżeli myślałeś o tym, o czym ja myślałem, że myślałeś, to sugeruję użycie yohimbiny badź muchy hiszpańskiej. Zbawienne działanie lubczyka mieści się raczej w przesądach ludowych niż faktach.
Comment
-
-
Myślę, że to o czym myslałeś, że ja myślałem to nie to o czym ja myślałem
A myslałem o lubczyku - zielu ponieważ lubie jego smak. Oczywiście w odpowiedniej ilości i tak sobie knułem czy by się do piwka nie nadał.LETO
...:::TresPiwowares:::...
Comment
-
-
Lubczyk potrafi zepsuć najlepszy rosół myślę więc, że i do zepsucia piwa się nada.
Comment
-
-
ROZMARYN
Użyłem tego właśnie ziółka. W świeżej postaci, prosto z krzaczka. Był to dodatek "na zimno" do gotowego piwa a nie w trakcie gotowania brzeczki. Nie za dużo, do testowej butelki gałązka ok. 3 cm na 4 dni.
Wynik był na tyle ciekawy, że do całych 8 litrów piwa dałem 4, 10-cio cm gałązki.
Comment
-
-
Pszczeli pyłek zamierzam niebawem stestować (a właściwie nie pyłek ale jego esencję spirytusową - sam robiłem ). Zalecałbym jednak ostrożność w dawkowaniu - przy produkcji nalewek przesadziłem nieco i zapach przebijał wszystkie inne aromaty. Ogólnie rzecz biorąc, wydaje mi się, że poprawi aromat - ale sugeruje po parenaście kropli na 10 litórw piwaKrew to życie - a piwo to jego esencja
Comment
-
-
1 - Czy można stsować dodatki bezpośrednio przy butelkowaniu,aby nie "popsuć" całej brzeczki?
2 - W jakiej postaci dodajemy imbir? Myślę o tym aby ugotować wywar z naturalnego imbiru i dolać troszke do kilku buteleczek.. Co o tym sądzicie?
Obecnie odbywa się u mnie cicha fermentacja Pilsnera od John Bull'a z dodatkiem 800 g glukozy i 0.5 kg cukru.Po 2 dniach cichej jest już ok. 5 cm wyklarowanegoPierwszy piwowar browaru "BARREL STONE BREWERY" przeciwstawia się fiskusowi i już nie płaci haraczu :p!!!
Comment
-
-
Polecam ubite w moździerzu nasiona kolendry w ilości 4 g/20 l brzeczki, dodawane w trakcie gotowania. Znakomicie wyostrza smak. Uzywałem również syropu curacao ( 20ml/20 l brzeczki). Efekt ciekawy, nadaje bardzo lekki owocowy posmak piwu (uwaga ! nie wszyscy to lubią...)
Dodatki te stosowałem do piw warzonych ze sporą ilością słodu monachijskiego i karmelowego ciemnego, o Blg powyżej 15.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
Comment