BGardzo proszę o podzielenie się informacjami dotyczącymi dodatków / sposobów ich dodawania. Mówimy o różnych ingrediencjach, które dodaje się niezależnie od słodu czy chmielu (jałowiec, imbir etc). Czy bardziej doświadczeni użytkownicy mogą się swoją wiedzą podzielić?
Na razie na gotowym piwie przetestowałem dodatek karmelu (E150), nie mylić z przypalonym cukrem. Ten (wyprodukowany np z syropu glukozowego) barwnik pozwala "dociemnić" piwo jeśli taka wola. Nie zauważyłem wpływu na smak.
Będąc w pięknej Pradze popijałem wyroby z dodatkiem piołunu (nie było to piwo) ale zastanawiam się czy nie dodać niewielkiej ilości wywaru z tego ziela do lagera w celu nadania wyjątkowej goryczki ?
Co z dodawaniem aromatycznych herbat w torebkach?? Kiedy i w jakiej postaci? Torebka do kotła przy gotowaniu czy do fermentatora, a może ekstrakt do fermentatora?
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Dla uzyskania w piwie aromatu/smaku takiego jaki ma dana herbata. I jeszcze jedno-czy nie lepiej dodać jakiegoś soku żeby to uzyskać-tylko też pytanie jakiego.
Herbata w torebkach to to co zostało zamiecione z podłogi po produkcji normalnej herbaty. Jeżeli chcesz dodać herbaty, to nie lepiej kupić jakąś porządną w herbaciarni?
Dla uzyskania w piwie aromatu/smaku takiego jaki ma dana herbata. I jeszcze jedno-czy nie lepiej dodać jakiegoś soku żeby to uzyskać-tylko też pytanie jakiego.
Znalazłem na tym forum chyba z 50 różnych dodatków do piwa, różne chwasty i inne g... a wy się dziwicie że chce spróbować uzyskać aromat owocowy z owocowej herbaty i to nie jako pierwszy chyba, bo już takie pomysły widziałem na tym forum. Dziwne.
Zresztą, tymczasowo nie aktualne bo posłużyłem się sokiem owocowym.
Prawdopodobnie o wiele lepsze jest aromatyzowanie sokiem ale ciekaw jestem tej herbaty i może kiedyś spróbuje jaką mała wareczkę testową tak doprawić-oczywiście pochwale się efektami tutaj.
Jeżeli chcesz uzyskać w piwie aromat owocowy to lepiej dodać całe owoce w czasie cichej fermentacji. Tak sie np robi przy produkcji piwa Kriek. Sok chyba zbyt wiele nie da, ewentualnie do butelek można spróbować.
Co do herbaty to bym na bank tego nie robił podczas gotowania brzeczki bo Ci herbata wyjdzie, nie piwo Jak już to podczas fermentacji, a w jakiej formie? Tak jak kolega proponował to jakąś dobrą herbatę aromatyzowaną z herbaciarni albo dobrą herbatę sypaną, nie w torepkach. Poza tym aromat herbaty nie jest zbyt intensywny i przypuszczam zebyś musiał naładować sporo tej herbaty aby potem móc to wyczuć albo istnieje też możliwość, że całkowicie się ulotni.
Na Twoim miejscu bym oddlał tak z 2-3 litrów brzeczki i do tego dodał herbate, jakby nie wyszło to zawsze zostaje te 18 litrów na pocieszenie
Comment