Dodatki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #16
    Odp: Dodatki

    quduaty napisał(a)
    BGardzo proszę o podzielenie się informacjami dotyczącymi dodatków / sposobów ich dodawania. Mówimy o różnych ingrediencjach, które dodaje się niezależnie od słodu czy chmielu (jałowiec, imbir etc). Czy bardziej doświadczeni użytkownicy mogą się swoją wiedzą podzielić?
    Witam,
    Do gotowego portera dodaję nieco (w zależności od ochoty) ekstraktu z lukrecji. Komponuje się wyśmienicie
    Pozdrawiam
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #17
      Sok z cytryny.
      Czy ktoś próbował stosować?
      Łazi za mną taki eksperyment, tylko nie wiem czy i ile go dodać do brzeczki. W jakiej postaci, w którym momencie i czy wogóle to ma sens?
      Za cytrynowe !

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #18
        slado napisał(a)
        Sok z cytryny.
        Czy ktoś próbował stosować?
        Łazi za mną taki eksperyment, tylko nie wiem czy i ile go dodać do brzeczki. W jakiej postaci, w którym momencie i czy wogóle to ma sens?
        Za cytrynowe !
        Jeśli miałbym próbować, to poszedłbym raczej w kierunku wykorzystania skórek z cytryny, z których wyrabia się aromaty cytrynowe dla przemysłu spożywczego.
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #19
          lukuj napisał(a)
          Jeśli miałbym próbować, to poszedłbym raczej w kierunku wykorzystania skórek z cytryny, z których wyrabia się aromaty cytrynowe dla przemysłu spożywczego.
          Czy gdzieś takie suszone skórki można dostać? Jeśli nie to zaczynam zbierać i suszyć spożywane w domu cytrynowe otoczki. Rozumiem, iż najlepszym surowcem są te zewnętrzne, bez białej warstwy części skóry.

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #20
            Ja kupiłem kiedyś w Tesco na stoisku z dodatkami do pieczenia sproszkowaną skórkę pomarańczową. Nie pamiętam niestety czy była też cytrynowa. Ta pomarańczowa dobrze sprawdziła się w Witbierze
            Last edited by Borysko; 2004-09-15, 19:03.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #21
              Ja kiedyś próbowałem z plasterkami cytryny + tarty imbir bezpośrednio do butelek. Smaku nie pamiętam, ale efekt był kiepski a niektóre butelki były nie do wypicia

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #22
                Buuu, zaczynam się zniechęcać...
                Cytrynka - fajny owoc, nie ma nikogo z doświadczeniem cytrusowym oprócz Borysko i darco112?
                Nie chciałbym spartolić warki
                A może pisane jest mi przecierać szlaki?
                Za Tydzień decyzja, jaka będzie zależy o Was

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #23
                  Ja bym spróbował dodać skórek do gorącej brzeczki po gotowaniu, tak jak się dodaje chmiel aromatyczny. Oddadzą olejki zapachowe a nie zdążą się (jak sądzę) wypłukać garbniki. I nie żałowałbym ilości, raczej z kilku cytryn.

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    slado napisał(a)
                    Buuu, zaczynam się zniechęcać...
                    Cytrynka - fajny owoc, nie ma nikogo z doświadczeniem cytrusowym oprócz Borysko i darco112?
                    Nie chciałbym spartolić warki
                    A może pisane jest mi przecierać szlaki?
                    Za Tydzień decyzja, jaka będzie zależy o Was
                    Nie mam doświadczenia z cytryną do piwa, użyłbym surowych dobrze wymytych od konserwantów skórek (w suszonych może juz nie byc olejków), a jeszcze lepiej kupiłbym gotowy olejek aromatyczny i zrobił próbę na małą skalę. Nie wiem jak z rozpuszczalnościa olejków w środowisku wodnym.
                    Ważne by nie "wytarmosić" skórek przy myciu - będą z nich uciekać olejki. Kto nie wierzy, niech powygina skórkę pomarańczy/cytryny nad gazem, te płonące iskierki to tryskające olejki.
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • Zdrój
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2001.05
                      • 284

                      #25
                      O dodawaniu świeżych kropli cytryny jest mowa w FAQ Browamatora w dziale surowce.
                      Konkluzja eksperta jest taka: Jest sens, jak najbardziej!
                      Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #26
                        Popełniłem testowe cytrynowe przy użyciu rozpuszczalnego ekstraktu.
                        Piwko 12'Blg (za mało) z zacieraniem 20/40 (raczej dobrze) na bazie słodu pilzenskiego (żałuję że nie dodałem monachijskiego). Drożdże Danstar Windsor - suche. Chmielenie bardziej aromatyczne niż goryczkowe.
                        Efekt - lekkie 4% alc, ładnie pachnące cytrynką, jaśniutkie ale z cierpkawym posmakiem ekstraktu, całkiem dobre, choć jeszcze za młode by wystawiać ocenę.
                        Do powtórki z tym że dodam słodu monachijskiego tak z 10% i gęstość nastawy conajmniej 14'Blg. Reszta bez zmian.
                        Last edited by slado; 2004-10-04, 07:18.

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #27
                          Cynamonowe.
                          Na warkę 24 litrów dałem 17 gram lasek cynamonu roztłuczony w moździerzu.
                          Skład: 5kg PLZ, 10dag karmela ciemnego, wyżej wspomniany Cynamon.
                          Zacieranie 20/50. Chmielenie bardziej aromatyczne niż goryczkowe.
                          Cynamon dodany wraz chmielem aromatycznym na 10 minut przed końcem.
                          Efekt - Możliwe do wypicia (choć i te jeszcze zbyt młode by oceniać), dobrze nagazowane i musujące piwko.
                          Niestety, Cynamon nie jest moim zdaniem, najszczęśliwszym dodatkiem do piw. Piwo raczej nie będzie powtarzane.

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            #28
                            Z dużym poślizgiem czasowym ale post wymaga jednak komentarza.
                            Adaśko napisał(a)
                            1 - Czy można stsować dodatki bezpośrednio przy butelkowaniu,aby nie "popsuć" całej brzeczki?

                            Np. sok z malin, najlepiej taki własny, zagęstowany na cukrze i zagotowany. Zamiast glukozy/cukru do nagazowania. Albo kilka kropel cytryny (sam nie próbowałem)

                            2 - W jakiej postaci dodajemy imbir? Myślę o tym aby ugotować wywar z naturalnego imbiru i dolać troszke do kilku buteleczek.. Co o tym sądzicie?

                            Świerze kawałki korzeni utarte i dodane do chmielenia. Ilość - tak około 5-7 dag na 20 brzeczkę. Czas gotowania dobrać eksperymentalnie. Ja dodawałem wraz z aromatycznym na około 10 minut przed końcem.

                            Obecnie odbywa się u mnie cicha fermentacja Pilsnera od John Bull'a z dodatkiem 800 g glukozy i 0.5 kg cukru.Po 2 dniach cichej jest już ok. 5 cm wyklarowanego

                            Comment

                            • kjurek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.03
                              • 1

                              #29
                              Jeżeli chdzi o różne przyprawy do piwa do w zeszłym roku robiłam piwa smakowe m. in. Czekoladowe, jałowcowe, miętowe, cytrynowe, korzenne. Najlepiej wypadło miętowe najgorzej cytrynowe. Cytrynowe smakowało chemikaliami być może skórki cytrynowe są czymś zaprawiane należy więc chyba je dokładnie oczyścić

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #30
                                Możesz podać choćby przybliżone receptury? Szczególnie mnie to miętowe zaintrygowało...
                                A czekoladowe robiłaś ze słodu czekoladowego, czy też dodając kakao?

                                ps. witam serdecznie na forum
                                Last edited by jerzy; 2005-03-09, 19:52.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X