Jaki jęczmień są różne odmiany?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomuś
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 34

    #1

    Jaki jęczmień są różne odmiany?

    Czy do produkcji piwa możemy używać zwykłego jęńczmienia tego z rolniczych popularnych pól czy jest jakaś odmiana piwowarska?
    Czy chmiel sadzi sie z szyszek czy są jakieś szczepki?
    Mam nadzeje że za rok da się coś uważyć.
  • witkowskiartur
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.03
    • 561

    #2
    Co do chmielu, to sadzi sie go z nasion pochodzących z szyszek chmielowych. Myślę, że najlepiej byłoby posiać je do skrzynki i poczekać na wypuszczenie pędów, a dopiero potem wsadzić do gleby.

    KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

    Comment

    • tomuś
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.11
      • 34

      #3
      w jaki sposób mam pozyskac nasionka. Są w każdej szysce?

      Comment

      • witkowskiartur
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.03
        • 561

        #4
        Na to wygląda. trzeba je tylko wyłuskać.

        KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Chmiel nie jest rośliną obupłciową, a więc nasion możesz się spodziewać tylko w kwiatostanach żeńskich

          Comment

          • witkowskiartur
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.03
            • 561

            #6
            O rany, własnie znalazłem te odmiany jęczmienia, tylko się nie przestrasz..



            KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

            Comment

            • tomuś
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2002.11
              • 34

              #7
              o rany!!! prawie z siedzenia spadłem. Chyba pójdę na kupne piwko żeby się odstresować.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24008

                #8
                temat o chmielu proszę kontynuować tu:
                Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

                lub tu:
                Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.


                ten temat proszę poświęcić tylko jęczmieniowi.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Gollum
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.09
                  • 308

                  #9
                  Jeśli użyjeszc zwykłego jęczmienia, to piwo z tego też będzie. Różni się on od browarnego tym, że jest mniej wyrośnięty.

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Może i będzie... ale faktem jest że włożono wiele wysiłku w wyhodowanie specjalnych odmian jęczmienia browarnego.
                    Te charakteryzują się stosunkowo niewielką zawartoscią białka oraz dobrymi własciwosciami słodowniczymi. U nas są to zwykle odmiany jare (siane wiosną), tzw. dwurzędowe (nasiona w kłosie układają się vis a vis w dwa równe rzędy).
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • oryks
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.01
                      • 297

                      #11
                      ART napisał(a)
                      temat o chmielu proszę kontynuować tu:
                      Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

                      lub tu:
                      Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.


                      ten temat proszę poświęcić tylko jęczmieniowi.
                      I jeżeli chce się uprawiac chmiel to koniecznie przeczytać :

                      Chmielnik

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Czes napisał
                        ... U nas są to zwykle odmiany jare (siane wiosną), tzw. dwurzędowe ...
                        Znalazłem informację, że w USA wykorzystuje się również odmiany sześciorzędowe. Nie bardzo to zrozumiałem, ale wygląda na to, że słód z tego sześciorzedowego jęczmienia ma nieco mniejsza wydajność, ale za to coś innego ma lesze.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Ta mniejsza wydajność jęczmienia sześciorzędowego polega na tym, że łuski jest więcej kosztem bielma, niż w odmianie dwurzędowej. Więcej też jest białek (z łuski), ale za to słód z tego jęczmienia ma dużo większą siłę diastatyczną (łatwiej rozkłada wielocukry).

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • darekd
                            ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                            darekd
                            Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                            Ekstr. 15%
                            Alk. 6,0%

                            Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                            Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                            2025-01-22, 22:57
                          • darekd
                            Hofstetten, Heines Altes Lager
                            darekd
                            Region Mühlviertel w Górnej Austrii.

                            Piwo bio. Altes lager, bo jęczmien pochodził ze starych odmian przechowywanych w banku genów i do tego dodano historyczny, regionalny chmiel odmiany Malling.

                            13% ekstr.,
                            5,5% alk.

                            Według informacji na stronie:...
                            2021-03-31, 22:36
                          • darekd
                            Wieninger, Kerndl-Kini
                            darekd
                            Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                            Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                            W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                            2024-03-21, 21:52
                          • seca
                            Wlasny chmielnik - jakie odmiany
                            seca
                            Witam,
                            Planuję w następnym roku założyć własny chmielnik. Mam miejsce na dwie odmiany. Jakie byście polecali odnośnie podanych upodobań?
                            Głównie warzę pale Ale, planuję więcej typu stout. Z belgijskich tylko wit. Czasem na zimę planuję lagera i sporadycznie cos w stylu IPA....
                            2017-03-15, 00:04
                          • e-prezes
                            Włochy, Bolonia, San Valentino 2/f, Brewdog Bologna
                            e-prezes
                            Lokal w stylu jaki znamy choćby z Warszawy. Tu podobnie kilka kranów własnych i parę gościnnych. Ceny od 3,5 do 7 EUR. Za różne pojemności, w tym 7 za pysznego imperial stouta w ilości 0,2 litra. Po dwóch małych piwach zostałem zagadnięty czemu nie jeszcze i od słowa do słowa zostałem...
                            2023-02-07, 18:35
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...