W siebie w okolicznych lasach zauważyłam duuuużo chmielu rosnącego dziko i tak sie zastanawiam...nadaje sie on do wyrobu piwka?
Czy chmiel rosnący dziko też się nadaje?
Collapse
X
-
Właściwie to radzę darować sobie ten dziki chmiel. Zwłaszcza jeśli dopiero rozpoczynasz zabawę w piwowara domowego; jak piwo nie bedzie Ci smakować to nie będziesz wiedział czy coś źle zrobiłś czy to właśnie chmiel.
Po zdobyciu praktyki taki eksperyment może dać ciekawe rezultaty. -
oryks napisał(a)
Właściwie to radzę darować sobie ten dziki chmiel. Zwłaszcza jeśli dopiero rozpoczynasz zabawę w piwowara domowego; jak piwo nie bedzie Ci smakować to nie będziesz wiedział czy coś źle zrobiłś czy to właśnie chmiel.
Po zdobyciu praktyki taki eksperyment może dać ciekawe rezultaty.Comment
-
Może być i tak jak mówi Pawcio1. Sugeruję jedynie sprawdzenie tego chmielu eksperymentalnie. Może jakimś przypadkiem w lesie znalazła się gatunkowa odmiana ?
Ja nawiasem mówiąc rozpoczynałem z takim właśnie nieznanym chmielem z ogrodu. Prawda że już go nie mam ale piwo z jego udziałem było powiedzmy .... intrygująceComment
-
oryks napisał(a)
Może być i tak jak mówi Pawcio1. Sugeruję jedynie sprawdzenie tego chmielu eksperymentalnie. Może jakimś przypadkiem w lesie znalazła się gatunkowa odmiana ?
Ja nawiasem mówiąc rozpoczynałem z takim właśnie nieznanym chmielem z ogrodu. Prawda że już go nie mam ale piwo z jego udziałem było powiedzmy .... intrygujące
W okolicy której mieszkam jest wiele miejsc występowania dzikiego chmielu. Myślałem i ja o eksperymentach. Więc jak to jest?
pozdrawiamComment
-
"Intrygujące" ?! Jak mam to opisać ? No jakieś takie inne aromaty. Gorycz była ale trzeba było go użyć jakieś 1,5-2 razy więcej.
Poza tym samo suszenie chmielu pewnie wnosi wiele niewiadomych do efektu końcowego.
Podsumowując; nie ma co wymyślać teori, można jedynie wypróbować praktycznie.Comment
-
Spróbowałem. Zebrałem duże wiadro pięknie wyrośniętego chmielu. Po wysuszeniu (zrobiłem drewnianą ramę z naciągniętą plastikową siatką) upchałem na siłe do słoików - wyszły dwa litrowe. Po kilku tygodniach chmiel ma przepyszny aromat, inny od żateckiego, jakby słodszy. Myślę, że nadaje się zwłaszcza do chmielenia na zimno. Co do alfakwasów - nawet nie próbujęzgadywać, ile ich jest.
I ciekawostka - w miejscu, w którym zbierałem, występują dwie odmiany chmielu: jedna ma mnóstwo drobnych szyszek, druga nieco mniej, ale większych. Ta druga odmiana cechowała się silniejszym aromatem, więc na nią się zasadziłem.
Druga ciekawostka: większość chmielów obrastała różne patyki, słupy i drzewka. W jednym miejscu znalazłem jednak chmiel płożący w gęstej trawie. Był równie dobry, co te stojące.Comment
-
Krzysiu napisał(a)
...Po wysuszeniu ... upchałem na siłe do słoików - wyszły dwa litrowe...
Drugi słoik wygląda dobrze, aczkolwiek barwa chmielu powoli się zmienia w kierunku żółtobrązowej.Comment
-
Dziko rosnący chmiel
Znalazłem rosnący przy lesie dziki chmiel. Kiedyś w moich stronach był uprawiany ale to już lata temu. Ciekawi mnie czy mógłbym go jakoś wykorzystać? Kiedy zerwac, jak przygotować do użycia i jak użyć i w jakic ilościach?Comment
-
Dziki chmiel nadaje się do niczego.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".
Ekstr. 15%
Alk. 6%
Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.
https://selsky-pivovarek.cz/
"Czech-American Amber Ale"
13,5% ekstr.
5,3% alk.
Słód czeski, chmiel amerykański
Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...-
Channel: Czechy
2024-10-30, 00:53 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment