Cała prawda, tyż prawda i gówno prawda, taka jest ta odpowiedź. Warzyłeś waść na takim chmielu? Czy tylko powtarzasz co usłyszałeś? Da się uwarzyć nawet fajne piwko na dzikim chmielu, ale to wyższa szkoła jazdy. Takie autorytarne pisanie że dziki chmiel do niczego, odwaga głupca. Tym bardziej że Lubelszczyzna to kraina chmielem i tytoniem słynąca i dziki chmiel tam rosnący może być lepszej jakości niż niejeden hodowlany, bo ziemie temu sprzyjają. Trzeba taki chmiel rozpoznać metoda prób i błędów wszak rośnie w tym roku to i w przyszłym powinien tam rosnąć. Kiedy zbierać i jak suszyć można znaleźć w sieci. Sam pare piw na dzikim chmielu uwarzyłem i nie były to klęski.
Czy ktoś próbował? Masz na myśli kogoś z nieomylnych autorytarnych, autorytetów browarbizowych? to nie. Moich znajomych zwykłych ludzi, dla których piwo to zwykły napój, jeden lepszy inny gorszy? tak owszem sporo osób to piło. warze głównie dolnej fermentacji piwa, i takie to były piwa. Warzyłem na chmielu kupionym w aptece warzyłem na dziko rosnącym chmielu zebranym na śląsku jak i na zbieranym na Lubelszczyźnie, moim zdaniem te na lubelskim smaczniejsze były. Patrząc w swe notatki to były takie testowe warki. czyli z reguły celowane w okolice 12blg, uzyskiwane z około 4kg słodu pilzneńskiego z małymi dodatkami karmelowych. Słodownie różne. Drożdże suche stosuje głównie saflager w 34/70 czasem s-23. Patrząc w notatki najgorszy wynalazek był na płynnych Munich lager, ale na tych drożdżach to wyszły najgorsze piwa w mej karierze. Moja osobista refleksja na temat dzikiego chmielu jest taka że ani w browarnictwie rzemieślniczym ani przemysłowym to kariery one nie zrobią co odkryciem żadnym nie jest, ale amator może się z nimi pobawić , bowiem z ich zastosowaniem można uwarzyć piwo smaczne, a nawet bardzo smaczne. Twierdzenie że są do niczego to twierdzenie głupca nie potwierdzone praktyką.
Używałeś szyszek męskich, żeńskich czy zapylonych z nasionami?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".
Ekstr. 15%
Alk. 6%
Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
Comment