drożdże firmy Lallemand

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Danstar Windsor - temp. fermentacji

    Po wielu próbach, postanowiłem zrezygnować w używania drożdży dolnej fermentacji Braupartnera. Co prawda piwo wychodziło, ale nigdy nie byłem zadowolony do końca z uzyskanego efektu. Wcześniej zrezygnowałem również z drożdży Coopers - zbyt mocno ingerowały w smak piwa.
    Obecnie eksperymentyję z drożdżami Danstar Windsor i te są według mnie zdecydowanie najlepsze z ogólnie dostępnych w Polsce suchych drożdży.
    Mam pytanie, czy ktoś próbował tych drożdży do fermentacji w niskich temperaturach, tzn. chodzi mi o 10 st. C lub mniej, bo w 14 st. pracują bez problemu a niżej nie schodziłem, gdyż są to drożdże górnej fermentacji.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Danstar Windsor

      Wykonałem trzy warki używając gęstwy drożdżowej, otrzymanej od Naczelnika. Fermentowałem brzeczki ciemne, mocno nachmielone, w temp. 22 - 25 C.

      W porównaniu z dotychczas używanymi drożdżami Braupartner widzę wyraźne różnice:
      1. Fermentacja startuje wolniej, etap burzliwy trwa krócej, piany jest zdecydowanie mniej. Natomiast dłuższy jest etap dofermentowania, ale na jego ostateczny skutek muszę jeszcze poczekać parę tygodni.
      2. Biorąc na smak młode piwo - jest znacznie słabiej odfermentowane (zdecydowanie słodsze w smaku), natomiast o wiele bogatsze w niuanse smakowe.
      3. Piwo klaruje się znacznie wolniej i trudniej.

      Jak widać z wypowiedzi innych piwowarów, zdania na temat tych drożdży są podzielone. Jak na razie mnie nie zawiodły, ale do ostatecznej oceny trzeba będzie jeszcze poczekać kilka tygodni, do dojrzenia sfermentowanych nimi piw.

      Comment

      • Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

        #18
        Za dobrze to rzeczywiście one nie odfermentowują. Jednak piana w czasie fermentacji burzliwej jest zauważalnie obfitsza aniżeli w przypadku Safaale, czy Wyeast 1024 London Ale.
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #19
          A ja mam takie pytanie: Czy drożdze które są kupowane w postaci suchej w saszetkach, np. Safale US-56 saszetka 11,5 g można później zebrać i wykożystać w następnej warce, tak jak w przypadku drożdzy płynnych ? Sorki za lamerie
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #20
            ja tak zrobiłem, choć nie jestem przekonany do tej metody. niemniej gdzieś na forum dawnymi czasy czytałem, że można (np. z cichej lub z jasnych).
            Last edited by e-prezes; 2006-02-09, 15:10.

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
              A ja mam takie pytanie: Czy drożdze które są kupowane w postaci suchej w saszetkach, np. Safale US-56 saszetka 11,5 g można później zebrać i wykożystać w następnej warce, tak jak w przypadku drożdzy płynnych ?
              Można.
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #22
                To dobrze Pytałem bo nie wiedziałem czy zamawiać płynne czy jechać na tańszych w proszku które mógłbym odzyskać z obecnej warki (Safale US-56 saszetka 11,5 g). W efekcie zamówiłem Wyeast 1187 Ringwood Ale 50 ml, mam nadzieje ze dobry wybór. Zamówiłem też drugi fermentor bez kranika, teraz będe mógł walić dwie warki jednocześnie Rozkręcam się a raczej ...wkręcam sie
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Każde drożdże można odzyskiwać. Suchych po prostu o tyle nie warto, że tanie są, łatwe w przechowywaniu, więc można mieć zapas w lodówce.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Każde drożdże można odzyskiwać. Suchych po prostu o tyle nie warto, że tanie są, łatwe w przechowywaniu, więc można mieć zapas w lodówce.
                    Ale wszystkie się równie łatwo przechowuje ? Bo nie do końca chyba zrozumiałem Ale ogólnie suche są gorsze, tak ?
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Miałam na myśli przechowywanie drożdży suchych w formie suchej. A drożdże z odzysku przechowuje się wszystkie tak samo, a najlepiej ni eprzechowywać, tylko odrazu zużyć

                      Drożdże płynne są szczepami szlachetniejszymi, to na pewno, co nie oznacza, że suche są złe. Ja do piwek typu jasne górnej fermentacji używam głównie Danstar Windsor, bo odpowiada mi smak, jaki nadają memu piwku, no i można je dość szybko spożywać, bo jest praktycznie odrazu pyszne
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Miałam na myśli przechowywanie drożdży suchych w formie suchej. A drożdże z odzysku przechowuje się wszystkie tak samo, a najlepiej ni eprzechowywać, tylko odrazu zużyć

                        Drożdże płynne są szczepami szlachetniejszymi, to na pewno, co nie oznacza, że suche są złe. Ja do piwek typu jasne górnej fermentacji używam głównie Danstar Windsor, bo odpowiada mi smak, jaki nadają memu piwku, no i można je dość szybko spożywać, bo jest praktycznie odrazu pyszne
                        Ale przechowywanie im szkodzi ? Te Danstar Windsor kupujesz za każdym razem czy dodajesz "z odzysku" ? Rozumiem, że drożdze po fermentacji, to to co zostaje na dnie. Trzeba to zebrać itd. itd. tak ? No zreszta o tym to już doczytam gdzieś sobie
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Czy ja piszę niewyraźnie? Napisałam, że drożdże suche MOŻNA odzyskiwać, ale nie ma to większego sensu, bo są tanie i łatwe w przechowywaniu, więc chyba wniosek, jak ja robię, nasuwa się sam.

                          Drożdże suche z reguły opadają na dno fermentora i tak, stamtąd je zbierasz.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Czy ja piszę niewyraźnie? Napisałam, że drożdże suche MOŻNA odzyskiwać, ale nie ma to większego sensu, bo są tanie i łatwe w przechowywaniu, więc chyba wniosek, jak ja robię, nasuwa się sam.
                            Drożdże suche z reguły opadają na dno fermentora i tak, stamtąd je zbierasz.
                            Ok, źle zrozumiałem wcześniej
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X