mrozenie chmielu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ptasiak
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.08
    • 30

    mrozenie chmielu

    jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
    Amatorski Browar Domowy Głuszec
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    na chłopski rozum jak zamrozisz świeży chmiel to po rozmrożeniu nie będzie nadawał się do czegokolwiek a już w szczególności nie do suszenia
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Odp: mrozenie chmielu

      ptasiak napisał(a)
      jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
      A ja zapytam z innej beczki!!
      Poco chcesz chmiel mrozić???

      Trzeba go strarannie ususzyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku , najlepiej odessać z niego powietrze.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        chyba Czes wspominał że należałoby tak szczelnie zapakowany zasuszony chmiel wstawić (co najmniej) do lodówki.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Jestem własnie po dobrych zbiorach chmielowych i mogę z satysfakcją udać się na Chmielaki do Krasnegostawu
          Dobra pogoda (do dzisiaj) sprawiła, że nie było kłopotu z naturalnym wysuszeniem zebranych szyszek które teraz szczelnie upakuję w słojach zamykanych przykrywkami typu twist-off i
          UMIESZCZĘ W ZAMRAŻARCE!
          Żywice chmielowe są nietrwałymi związkami chemicznymi łatwo ulegającymi utlenieniu , izomeryzacji i innym przemianom chemicznym. Pożądane w piwowarstwie tzw "żywice miękkie" z biegiem czasu nieuchronnie zmieniają się w niepożądane "żywice twarde".
          Im niższa temperatura tym wolniejsze te procesy (wg reguły van't Hoffa obniżenie temperatury o 10 C zmniejsza szybkosć reakcji chemicznych około dwukrotnie).
          Ot, dlaczego warto przechowywać chmiel i jego przetwory w możliwie niskiej temperaturze.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Odp: mrozenie chmielu

            ptasiak napisał(a)
            jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
            Dobre pytanie, bo tak na prawdę czy konieczne jest suszenie?
            Jak na razie nikt na to nie odpowiedział. No może po części Czes wskazał drogę.
            Wydaje się, że mrożenie chmielu bez suszenia zatrzymuje więcej porządanych składników aromatycznych.

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              ... Oczywiście mrożenie w zamyśle służyć ma do przechowania na czas dłuższy.

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Odp: Odp: mrozenie chmielu

                slado napisał(a)
                Dobre pytanie, bo tak na prawdę czy konieczne jest suszenie?
                ....
                Bardzo dobre pytanie ! Mam nadzieję że nie zostanie bez odpowiedzi (Czes ) i dodał bym jeszcze: Czy ktoś warzył z użyciem świeżgo (niesuszonego, niemrożonego, itp) chmielu ?
                Last edited by oryks; 2003-09-11, 14:26.

                Comment

                • slado
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.07
                  • 1072

                  #9
                  Pod linkiem:

                  pokazane jest zdjęcie "suszących się" szyszek.
                  Z opisu wynika, że znajdują się one w worku nylonowym !!!
                  Wygląda to na zmyłkę. Osobiście wyobrażam sobie suszenie w worku z siateczki.
                  A może jest to "nylonowy worek" z oczkami? Siateczka...

                  pozdrawiam

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Pokazane szyszki były wczesniej suszone w pojedynczej warstwie, rozłożone na macie (lepsza byłaby siatka). Teraz dosuszają się w woreczku z nylonowej siateczki - takim jaki nadaje się do zamaczania słodów specjalnych albo do chmielenia na zimno w leżaku.
                    Świeża szyszka chmielowa zawiera 75-80 % wody! Po
                    wysuszeniu, zawartosc wilgoci spada do 10 %.
                    Pewno można przchowywać głęboko zamrożoną mokrą szyszkę ale nie jest to praktyczne.
                    W każdym razie, wszystkie receptury warzenia odnoszą się do szyszki suchej / granulatu zawierających te 10 % wody.
                    Mając na uwadze korektę masową można warzyć używając szyszki "prosto z krzaka" i oczywiscie pokusiłem się o to. Wyniki nie były zniewalające; bywa że pojawiają się smaki "trawiaste".
                    W USA jednak kilka minibrowarów od lat warzy piwa ze swieżego, zielonego chmielu - te piwa to rynkowy odpowiednik winnego "Boujoleu Nuovo" (pisownia ?)
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

                      #11
                      Czes napisał(a)
                      ...rynkowy odpowiednik winnego "Boujoleu Nuovo" (pisownia ?)
                      Beaujolais Nouveau.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X