jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
mrozenie chmielu
Collapse
X
-
na chłopski rozum jak zamrozisz świeży chmiel to po rozmrożeniu nie będzie nadawał się do czegokolwiek a już w szczególności nie do suszenia- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Odp: mrozenie chmielu
ptasiak napisał(a)
jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
Poco chcesz chmiel mrozić???
Trzeba go strarannie ususzyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku , najlepiej odessać z niego powietrze.Comment
-
chyba Czes wspominał że należałoby tak szczelnie zapakowany zasuszony chmiel wstawić (co najmniej) do lodówki.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jestem własnie po dobrych zbiorach chmielowych i mogę z satysfakcją udać się na Chmielaki do Krasnegostawu
Dobra pogoda (do dzisiaj) sprawiła, że nie było kłopotu z naturalnym wysuszeniem zebranych szyszek które teraz szczelnie upakuję w słojach zamykanych przykrywkami typu twist-off i
UMIESZCZĘ W ZAMRAŻARCE!
Żywice chmielowe są nietrwałymi związkami chemicznymi łatwo ulegającymi utlenieniu , izomeryzacji i innym przemianom chemicznym. Pożądane w piwowarstwie tzw "żywice miękkie" z biegiem czasu nieuchronnie zmieniają się w niepożądane "żywice twarde".
Im niższa temperatura tym wolniejsze te procesy (wg reguły van't Hoffa obniżenie temperatury o 10 C zmniejsza szybkosć reakcji chemicznych około dwukrotnie).
Ot, dlaczego warto przechowywać chmiel i jego przetwory w możliwie niskiej temperaturze.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Odp: mrozenie chmielu
ptasiak napisał(a)
jak mrozic chmiel odrazu przy zerwaniu czy lepiej jest najpierw troche wysuszyc a nastepnie dopiero mrozic.
Jak na razie nikt na to nie odpowiedział. No może po części Czes wskazał drogę.
Wydaje się, że mrożenie chmielu bez suszenia zatrzymuje więcej porządanych składników aromatycznych.Comment
-
Odp: Odp: mrozenie chmielu
slado napisał(a)
Dobre pytanie, bo tak na prawdę czy konieczne jest suszenie?
....) i dodał bym jeszcze: Czy ktoś warzył z użyciem świeżgo (niesuszonego, niemrożonego, itp) chmielu ?
Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2003-09-11, 14:26.Comment
-
Pokazane szyszki były wczesniej suszone w pojedynczej warstwie, rozłożone na macie (lepsza byłaby siatka). Teraz dosuszają się w woreczku z nylonowej siateczki - takim jaki nadaje się do zamaczania słodów specjalnych albo do chmielenia na zimno w leżaku.
Świeża szyszka chmielowa zawiera 75-80 % wody! Po
wysuszeniu, zawartosc wilgoci spada do 10 %.
Pewno można przchowywać głęboko zamrożoną mokrą szyszkę ale nie jest to praktyczne.
W każdym razie, wszystkie receptury warzenia odnoszą się do szyszki suchej / granulatu zawierających te 10 % wody.
Mając na uwadze korektę masową można warzyć używając szyszki "prosto z krzaka" i oczywiscie pokusiłem się o to. Wyniki nie były zniewalające; bywa że pojawiają się smaki "trawiaste".
W USA jednak kilka minibrowarów od lat warzy piwa ze swieżego, zielonego chmielu - te piwa to rynkowy odpowiednik winnego "Boujoleu Nuovo" (pisownia ?)O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".
Ekstr. 15%
Alk. 6%
Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Po zeszłorocznym udanym "single hopie" na chmielu Most (krzyżówki Cascade i dzikiego chmielu czeskiego):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
przyszedł czas na nowy czeski chmiel (2020) pod...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment