Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwochłon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.04
    • 71

    Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?

    Od pewnego czasu kombinuję z różnymi rodzajami wody. W wyniku eksperymentów zrezygnowałem z wody kupowanej w sklepie. Obecnie ciągnę wodę ze studni, ale mam przeczucie że mógłbym jeszcze coś poprawić w tej materii. Czy udało się komuś kupić w sklepie jakąś dobrą, niezbyt twardą wodę? A może ktoś zna dobre ujęcie wody w 3-mieście? Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwa
    Piwochłon
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne ?
    Last edited by pjenknik; 2003-09-18, 16:05.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      pjenknik napisał(a)
      Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne ?
      Idealna do uwarzenia "pale ale". Próbowałeś?
      Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #4
        Ja na tym robię "Mętny Syf" pszeniczny
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #5
          Odp: Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?

          piwochłon napisał(a)
          Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwa
          Na kranówie z rzeki Warty, ale przegotowanej. Dla mnie woda ma tak minimalny wpływ na smak piwa, że jest do pominięcia.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            mapajak napisał(a)
            Idealna do uwarzenia "pale ale". Próbowałeś?
            Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.
            Nie bardzo. Na Opolszczyźnie w wodzie nie ma gipsu (siarczan wapnia), jest wapień (węglan wapnia). Jest to woda zbliżona do bawarskiej, dobra do warzenia dolnych ciemniaków.

            Do ale musi być z gipsem, więc raczej w grę wchodzi "Dolina Nidy".

            Comment

            • siuks69
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.09
              • 41

              #7
              Ja warze na wodzie z tzw. „krystaliku” czyli górska woda z masywów granitowych – praktycznie 0 minerałów i innych związków. Nie gotuje jej wogóle. I piwko jest OK.
              Józek
              PS.
              Taką mam w kranie
              Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)

              Comment

              • mario123
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.01
                • 250

                #8
                Ja prawie zawsze stosowałem wodę Żywiec sprzedawaną w 5 l petach, więc właściwie nie mam porównania. Ostatnio uwarzyłem Prawdziwe Ale (Browamator) na kranówce gdańskiej i wydaje się, że jest OK.

                Comment

                • slado
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.07
                  • 1072

                  #9
                  Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #10
                    Nasze najlepsze piwa są warzone na "Wrocławiance" - czyli najzwyklejszej kranówce. Przed zacieraniem słodu woda jest zawsze gotowana.
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #11
                      slado napisał(a)
                      Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.
                      Przypominam, że twardość wody mierzy się w stopniach niemieckich, a kwasowość wody w pH. To są zupełnie inne sprawy.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #12
                        Tak, słusznie.
                        Za wodę !

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #13
                          Nie jest całkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. To jest fakt.
                          Przed chwilą otrzymałem potwierdzenie, pomiar z piątku 27 lutego - twardość ogólna = 78,4. Nieznacznie wyższa niż z początku lutego.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            To u mnie przekracza 200, więcej niż ma "mineralna" sprzedawana w Albercie. Ostatnio używam wody z sieci miejskiej, z ujęć głębinowych.

                            Comment

                            • mjp
                              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                              • 2004.02
                              • 954

                              #15
                              Pierwsze piwo uwarzyłem na filtrowanej i gotowanej kranówie. Teraz warzę na wodzie "Primavera" dostępnej w 5l butelkach. Zmieniłem wodę ze wględy na koszty i czas. Przefiltrowanie 20 litrów wody przez filtr "Britta" to koszmar (cenowo także). Nie mogę porównać smaku piwa warzonego na różnych wodach, bo były to różne piwa (Browamator ciemne i Browamator pszeniczne).
                              Maciek
                              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X