Od pewnego czasu kombinuję z różnymi rodzajami wody. W wyniku eksperymentów zrezygnowałem z wody kupowanej w sklepie. Obecnie ciągnę wodę ze studni, ale mam przeczucie że mógłbym jeszcze coś poprawić w tej materii. Czy udało się komuś kupić w sklepie jakąś dobrą, niezbyt twardą wodę? A może ktoś zna dobre ujęcie wody w 3-mieście? Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwa
Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?
Collapse
X
-
Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne?
Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2003-09-18, 17:05. -
pjenknik napisał(a)
Ja warzę na kranówie, z Opolszczyzny, najtwardszej w Polsce. Jest tak wapienna, że na szkle zostaje szary osad. Może dlatego moje piwa są takie mętne?
Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.Comment
-
Comment
-
Odp: Na jakiej wodzie wychodzi najlepiej?
piwochłon napisał(a)
Chętnie dowiedziałbym się na jakiej wodzie uwarzone zostały Wasze najlepsze piwaComment
-
mapajak napisał(a)
Idealna do uwarzenia "pale ale". Próbowałeś?
Inni muszą dodawać gips, aby utwardzić, a ty masz gotową. Prawdziwy skarb.
Do ale musi być z gipsem, więc raczej w grę wchodzi "Dolina Nidy".Comment
-
Ja warze na wodzie z tzw. „krystaliku” czyli górska woda z masywów granitowych – praktycznie 0 minerałów i innych związków. Nie gotuje jej wogóle. I piwko jest OK.
Józek
PS.
Taką mam w kranieNa razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)Comment
-
Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.Comment
-
Nasze najlepsze piwa są warzone na "Wrocławiance" - czyli najzwyklejszej kranówce. Przed zacieraniem słodu woda jest zawsze gotowana.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
slado napisał(a)
Woda Żywiec niegazowana w 5 litrowych PET-ach ma pH około 7 (przy pomiarze 29 lutego 2004 roku =6,95 - zakup w MACRO). Nie jest calłkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. U mnie w kranie waha się w okolicach 7-7,7 pH.Comment
-
Nie jest całkiem prawdą że woda na opolszczyźnie jest twarda. Wszystko zależy od ujęcia i stacji uzdatniania. To jest fakt.
Przed chwilą otrzymałem potwierdzenie, pomiar z piątku 27 lutego - twardość ogólna = 78,4. Nieznacznie wyższa niż z początku lutego.Comment
-
Pierwsze piwo uwarzyłem na filtrowanej i gotowanej kranówie. Teraz warzę na wodzie "Primavera" dostępnej w 5l butelkach. Zmieniłem wodę ze wględy na koszty i czas. Przefiltrowanie 20 litrów wody przez filtr "Britta" to koszmar (cenowo także). Nie mogę porównać smaku piwa warzonego na różnych wodach, bo były to różne piwa (Browamator ciemne i Browamator pszeniczne).Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment